Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mięciutki schab z pieczarkami i tymiankiem – szybki obiad

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybko też można przyrządzić rewelacyjne danie, które z ochotą zamówiłoby się w restauracji. Tylko po co zamawiać, skoro w jakieś pół godziny można wyczarować je w domu? 😀 Zapraszam na mięciutki, delikatny schab z pieczarkami w tymiankowym, kremowym sosie. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie powinno sprawić Wam najmniejszego problemu. Najważniejsze w daniu to idealne wyczucie przy smażeniu mięsa. Im krócej smażone, tym lepiej, więc najlepiej zdjąć z patelni jak tylko „dojdzie” w środku. Jeśli przetrzymacie je kilka minut dłużej zrobi się twarde i miękkość będzie można odzyskać dopiero po godzinie gotowania. Taki urok wieprzowiny. Mięciutka jest przy bardzo krótkiej lub bardzo długiej obróbce. Nie zniesie nic pośrodku.

Danie można z powodzeniem wpakować do lunch boxa i odgrzać kolejnego dnia w pracy. Lub jeśli chcecie podać od razu, ale zależy Wam na minimum pracy tuż przed podaniem to całość pierwszego akapitu poza krojeniem pieczarek również można przyszykować wcześniej.

Schab z pieczarkami i tymiankiem

  • 300 g schabu pokrojonego w plastry (ok. 1 cm grubości)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2  pełne łyżki mąki pszennej
  • sól – do smaku
  • 2 łyżki oleju – do smażenia – polecam rzepakowy
  • liść laurowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki brandy
  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ewentualnie śmietana gęsta 18%)
  • 200 g kaszy np. pęczak, jęczmienna, jaglana

Plastry schabu umyć pod letnią, bieżącą wodą. Osuszyć ręczniczkami papierowymi. Natrzeć z obu stron świeżo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem.  Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek rozgnieść i posiekać. Pieczarki dokładnie wyszorować i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i rozbić na cienkie kotlety. Pokroić w paseczki.

Mięso oprószyć solą oraz mąką – bardzo delikatnie, by tylko lekko pokryć kawałki mięsa cienką warstwą. Rozgrzać połowę oleju na patelni. Włożyć mięso i bardzo krótko smażyć – tylko do zarumienienia. Mięso przełożyć z patelni na talerz. Przykryć kawałkiem folii. Na patelnię wlać resztę oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek i liść laurowy. Smażyć ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać masło i pieczarki. Zwiększyć moc grzania na prawie największą i krótko smażyć, tak by pieczarki się zarumieniły, ale pozostały jędrne. Na patelnię wlać whisky, energicznie wymieszać i smażyć chwilę do odparowania alkoholu. Wlać mleko, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodać mięso i razem podgrzać.

Podawać z lekką sałatką i kaszą.

Schab z pieczarkami i tymiankiem – obiad ekspres

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami