Autor Wysmakowane 5 lutego 2019
Szybko też można przyrządzić rewelacyjne danie, które z ochotą zamówiłoby się w restauracji. Tylko po co zamawiać, skoro w jakieś pół godziny można wyczarować je w domu? 😀 Zapraszam na mięciutki, delikatny schab z pieczarkami w tymiankowym, kremowym sosie. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie powinno sprawić Wam najmniejszego problemu. Najważniejsze w daniu to idealne wyczucie przy smażeniu mięsa. Im krócej smażone, tym lepiej, więc najlepiej zdjąć z patelni jak tylko „dojdzie” w środku. Jeśli przetrzymacie je kilka minut dłużej zrobi się twarde i miękkość będzie można odzyskać dopiero po godzinie gotowania. Taki urok wieprzowiny. Mięciutka jest przy bardzo krótkiej lub bardzo długiej obróbce. Nie zniesie nic pośrodku.
Danie można z powodzeniem wpakować do lunch boxa i odgrzać kolejnego dnia w pracy. Lub jeśli chcecie podać od razu, ale zależy Wam na minimum pracy tuż przed podaniem to całość pierwszego akapitu poza krojeniem pieczarek również można przyszykować wcześniej.
Schab z pieczarkami i tymiankiem
- 300 g schabu pokrojonego w plastry (ok. 1 cm grubości)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- sól – do smaku
- 2 łyżki oleju – do smażenia – polecam rzepakowy
- liść laurowy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 3 łyżki brandy
- 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ewentualnie śmietana gęsta 18%)
- 200 g kaszy np. pęczak, jęczmienna, jaglana
Plastry schabu umyć pod letnią, bieżącą wodą. Osuszyć ręczniczkami papierowymi. Natrzeć z obu stron świeżo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek rozgnieść i posiekać. Pieczarki dokładnie wyszorować i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i rozbić na cienkie kotlety. Pokroić w paseczki.
Mięso oprószyć solą oraz mąką – bardzo delikatnie, by tylko lekko pokryć kawałki mięsa cienką warstwą. Rozgrzać połowę oleju na patelni. Włożyć mięso i bardzo krótko smażyć – tylko do zarumienienia. Mięso przełożyć z patelni na talerz. Przykryć kawałkiem folii. Na patelnię wlać resztę oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek i liść laurowy. Smażyć ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać masło i pieczarki. Zwiększyć moc grzania na prawie największą i krótko smażyć, tak by pieczarki się zarumieniły, ale pozostały jędrne. Na patelnię wlać whisky, energicznie wymieszać i smażyć chwilę do odparowania alkoholu. Wlać mleko, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodać mięso i razem podgrzać.
Podawać z lekką sałatką i kaszą.
6 Responses
A ja właśnie odmroziłam schab i się zastanawiałam co zrobić!!
wygląda pysznie
Dopiero zjadłam śniadanie, a tu takie pyszności 🙂 Ostatnio ograniczam czerwone mięso, ale danie wygląda kusząco
Ciekawy wpis i wygląda smakowicie. 🙂
Jak zwykle bardzo ciekawy przepis 🙂 jakbym miała robić to bez pieczarek, żeby spróbował też mój synek 🙂
Jeśli małe dziecko to zdecydowanie bez grzybów