Autor Wysmakowane 10 czerwca 2019
Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu danie z Chin – orientalna polędwiczka z ananasem. Do dania użyłam niepełną łyżeczkę chilli, ale moje chilli było naprawdę mocno pikantne. Jeśli Wasze jest stosunkowo łagodne, polecam zwiększyć jego ilość. Ostry smak powinien być naprawdę wyczuwalny. Na drugim biegunie mamy słodkiego ananasa i cukier trzcinowy, które idealnie zrównoważą nam ostrość. Zdecydowanie polecam. Nam smakowało bardzo i myślę, że Wy też się nie zawiedziecie. A potem zapraszam do testowania innych dań kuchni Azjatyckiej, nie tylko chińskiej. Jest fenomenalna! Klik -> kuchnia azjatycka.
Polędwiczka z ananasem po chińsku
- puszka ananasa
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- sok z pół limonki
- 2/3 łyżeczki chilli
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- świeżo mielony pieprz (plus opcjonalnie sól)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 papryki (u mnie mix czerwonej i żółtej)
- 4 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 200 g ryżu do podania
- szczypiorek do podania
Zacząć od przygotowania sosu, by miał chwilę na „przegryzienie się” smaków. Odsączyć ananasa z zalewy, całość soku przelewając do średniego słoiczka. Do soku dodać cukier trzcinowy, sos sojowy, sok z limonki i chilli. Zamknąć słoiczek i bardzo energicznie nim potrząsać do pełnego wymieszania się składników. Odstawić.
Przygotować wszystkie składniki. Polędwiczki umyć pod chłodną bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć do sucha papierowym ręczniczkiem kuchennym. Usunąć białe, twarde błony. Pokroić na jak najcieńsze, niewielkie plasterki. Obsypać pieprzem i oprószyć lekko mąką ziemniaczaną. Plastry ananasa pokroić na niewielkie kawałki. Obie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienie paski. Szalotki przekroić na pół i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
W woku rozgrzać połowę oleju. Gdy będzie gorący włożyć na olej obie papryki, imbir i czosnek. Smażyć 2 – 3 minuty, naprawdę często mieszając. Dodać ananasa i mięso. Smażyć około 4 minuty, aż mięso będzie gotowe. Dodać szalotkę i wlać cały sos. Na największej moc palnika, smażyć wszystko razem ostatnie 2 minuty do lekkiego zgęstnienia sosu. Spróbować i w razie potrzeby posolić (uwaga na ilość soli, bo sos sojowy sam w sobie jest mocno słony). Zdjąć z palnika. Podawać z ryżem, obsypane świeżym szczypiorkiem.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
7 Responses
ciekawe połączenie z ananasem, hmm 🙂
Warto spróbować, żeby się przekonać czy to Twoje smaki. Moje na pewno 🙂
Może bez ananasa, ale bardzo chętnie wciągnęłabym coś takiego 🙂
Bez ananasa ten przepis mocno traci. jeśli nie lubisz słodkiego posmaku to proponuję wypróbować ten sposób na polędwiczkę po chińsku: https://www.wysmakowane.pl/przepisy/wieprzowina-po-chinsku/
już wiem co jutro jem na obiad
Ten przepis to coś dla mojego mięsożernego przyjaciela, ja nie przepadam za polędwiczkami 😉
Spokojnie możesz podmienić na kurczaka jeśli wolisz.