Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Puchate naleśniki drożdżowe

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Puchate, mięciutkie naleśniki drożdżowe. Ciekawa alternatywa do klasycznych cieniutkich naleśników (przepis podstawowy). Coś pomiędzy naleśnikami, a plackami, więc można uznać, że mamy dwa w jednym ?. Naleśniki są dość sycące, znacznie bardziej niż klasyczna wersja. Można je zajadać z dowolnymi słodkimi kremami, twarożkiem czy owocami. Świetnie też sprawdzą się do zrobienia tortu naleśnikowego. U mnie dziś z zmielonym twarożkiem, truskawkami, skropione syropem klonowym i posypane płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.

 

Naleśniki drożdżowe

  • 2 jajka + żółtko
  • 35 g świeżych drożdży/ 12 g suchych drożdży
  • 450 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2% (u mnie MU!)
  • 90 g cukru drobnego
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g masła + do smażenia w ramach potrzeb
  • duża szczypta soli

Jajka wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i doprowadzić do temperatury pokojowej. Można to przyspieszyć wbijając jajka do miseczki, w której będą ubijane. Piekarnik nagrzać do 40 stopni C.

Do osobnej miski pokruszyć drożdże. Zasypać łyżką (ok. 10 g) cukru i rozetrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Dodać 100 ml ciepłego mleka (ok. 40 stopni C) i łyżkę przesianej mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i  wstawić do ciepłego piekarnika do spienienia.

W tym czasie roztopić masło i odstawić do ostudzenia. Przesiać pozostałą mąkę przez sitko. Dodać sól i wymieszać. Jajka i żółtko utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zajmie to minimum 5 minut. Dodać spieniony rozczyn i wymieszać trzepaczką.  Następnie dodać pozostały cukier, ciepłe mleko i przesianą mąkę. Ponownie wymieszać trzepaczką, przykryć i odstawić do ciepłego piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie mocno nagrzać delikatnie natłuszczoną patelnię i smażyć po kolei naleśniki do zarumienienia z obu stron.

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

naleśniki z drożdżami smażenie wieża z naleśników deserroladki naleśnikowe drożdżenaleśniki drożdżowe przepis puszystedrożdżowe naleśniki z truskawkami

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z WART MILK, WŁAŚCICIELEM MARKI MU!

 

A po desery dla maluszków zapraszam tutaj:

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami