- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 27 września 2019
Tort Snickers! Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych popularnych batoników, tu w wydaniu XXL. Rewelacyjnie mięsiste blaty czekoladowe przełożone solonym karmelem i masą z masła orzechowego. Jest czekoladowo, jest orzechowo, jest przepysznie. Ciasto czekoladowe pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wycinamy z niego mniejsze koło (odcięte kawałki można zjeść, nie będą potrzebne). Jets to konieczny zabieg, by boków ciasta dobrze trzymał się krem. Na blat czekoladowy wykładamy słony karmel i kawałki batoników i całość z wierzchu i boków obficie pokrywamy kremem. Niestety nie pokażę Wam tortu w przekroju, bo był wykonany na prezent, a po przyjęciu nie ostał się ani jeden kawałeczek by mógł zapozować do zdjęcia. Wygląda to tak jak w przypadku tego tortu -> tort czekoladowy z glazurą i malinami.
Blat czekoladowy (tortownica 21 cm)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 65 g masła
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka (temp pokojowa)
- szczypta soli
- 50 g drobnego brązowego cukru
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Po ostudzeniu z ciasta wyciąć koło o średnicy 18 cm. Najłatwiej zrobić to formą o takim rozmiarze.
Solony karmel
- 3 łyżki białego cukru
- 50 ml wody
- 140 g śmietany kremówki 36%
- 1.5 łyżki masła
- około 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku
- ok 100 g batona snickers
Do niewielkiego garnka wsypać cukier, tak by pokrywał całe dno cienką warstwą. Podgrzewać na niewielkiej mocy. Cukru na tym etapie nie wolno mieszać. Należy go obserwować i jak będzie już całkowicie rozpuszczony i zmieni kolor na brązowy to ostrożnie wlać do niego wodę (może pryskać). Natychmiast, bardzo energicznie wymieszać wodę z cukrem do połączenia. Po chwili dodać śmietanę. Wymieszać i gotować razem ok 5 minut. Na koniec dodać masło oraz sól morską. Ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zestawić z palnika do lekkiego ostudzenia. W tym czasie posiekać na niewielkie kawałki batoniki. Łyżkę karmelu odłożyć w szprycy, a resztę wylać równomiernie na przygotowane ciasto czekoladowe i powciskać w miarę równomiernie batoniki.
Masa z masła orzechowego
- 240 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimna)
- 600 g serka kremowego typu Ostrovia/ Philadelphia / Twój Smak (zimny)
- 75 g cukru pudru
- 300 g masła orzechowego (najlepiej pół na pół gładkie i z kawałkami orzechów, ale może być też tylko jeden typ)
Śmietanę kremówkę ubić na bardzo sztywno (można usztywnić śmietan fixem jeśli ciasto będzie długo stało w cieple, ale nie jest to konieczne). W osobnym naczyniu, tymi samymi końcówkami miksera zmiksować serek z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Bardzo delikatnie połączyć z ubitą śmietaną (można w kilku turach), starając się, by śmietana jak najmniej opadła.
Tort snickers (tortownica 23 cm)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietany kremówki
- ok 100 g batoników snickers posiekanych
- ok 50 g prażonych orzechów ziemnych
Wycięte ciasto pokryte karmelem ułożyć na środku tortownicy o średnicy 23 cm. Kilka łyżek kremu orzechowego odłożyć na dekorację, a resztę wyłożyć na ciasto, upewniając się, że jest ono dokładnie pokryte także po bokach. Wygładzić powierzchnię. Ciasto wstawić do lodówki na min 5 godzin, by masa serowa się usztywniła. Po tym czasie wykonać polewę czekoladową. Mocno zagrzać śmietankę i do gorącej wsypać posiekaną czekoladę. Odczekać dwie minuty po czym dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić i rozprowadzić po powierzchni tortu. Szprycą zrobić po rancie kleksy z masy orzechowej. W każdy wcisnąć kawałek batonika. Obsypać prażonymi orzechami ziemnymi i polać resztą karmelu. Po przełożeniu na paterę ozdobić resztą orzeszków i batoników.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
15 Responses
Zrobiłam karmel według przepisu, 2x ale mi nie zgęstniał, nadal jest jak śmietanka… czy tak powinno być? Czy da się ho jakoś zagęścić?
Dzień dobry, przepraszam, dopiero odczytałam wiadomość. Czy karmel finalnie wyszedł? On dosyć mocno gęstnieje podczas studzenia.
Czy można użyć serka mascarpone?
Przepraszam najmocniej. Komentarz wpadł do spamu j dopiero odczytałam. Można użyć mascarpone zamiast serka kremowego, choć wtedy polecam dodać odrobinę soli do masy, żeby uzyskać delikatnie słonawy posmak masy.
Nie wiem, czy odważę się na taki przepis, ale na pewno będzie mi chodził po głowie. 🙂
Wygląda znakomicie. Z przyjemnością bym zjadła takiego deseru. Taki tort idealny dla mojego syna jest fanem słabego karmelu.
Wygląda cudnie! I na pewno pysznie smakuje! Nie odmówiłabym ani jednego kawałka ????
Jak zdobędę się na odwagę i będę mieć święty spokój to zrobię na bank! Rewelacja. zamykam oczy i widzę jak to Twoje cudo jem 🙂
W takim razie życzę dużo świetego spokoju. Tez by misie czasem przydał, ale przy trójce maluszków nie obiecuje sobie zbyt wiele ?
wygląda świetnie! bardzo lubię te smaki 🙂 przepis nie wydaje się taki skomplikowany 🙂
Bo nie jest. 🙂
Wspaniały! Jak ja lubię solony karmel i orzechy!
W takim razie zdecydowanie powinno Ci smakować 🙂
Uwielbiam wszelakie ciasta z orzechami więc i ten będę musiała spróbować..
Tort prezentuje się bajecznie! Najbardziej intryguje mnie ta masa z masła orzechowego. A tak w ogóle to musi to być petarda smakowa 🙂