
- Porcja: tortownica 20 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 7 marca 2020
Bananowo – czekoladowy tort z lizakami bezowymi. Wizualnie już podbił Wasze serca i zajął niekwestionowalne podium w głosowaniu na Facebook na najładniejszy tegoroczny torcik. Mam nadzieję, że równie bardzo jak z zewnątrz, spodoba Wam się również to co siedzi w środku. Nie robiłam tortu na klasycznym biszkopcie, bo za takim u nas mało kto przepada. Zamiast niego, rolę blatów pełni tu mocno wilgotne, bardzo kakaowe ciasto. Jeśli potrzebujecie to przygotowanie tortu można znacznie rozłożyć w czasie. Lizaki (przepis) można upiec nawet tydzień wcześniej (przechowywać w temperaturze pokojowej szczelnie zamknięte). Ciasto czekoladowe także możecie wykonać z kilkudniowym wyprzedzeniem. Długo zachowuje świeżość. Kremem bananowym natomiast najlepiej przełożyć blaty dopiero na dzień przed podaniem, tak by wciąż był świeży, ale by dać torcikowi czas na „przegryzienie się”.
Blaty kakaowe
- 180 g mąki pszennej
- 65 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki maślanki (200 g) – temperatura pokojowa
- 80 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku
- 2 małe jajka – temperatura pokojowa
- 2/3 szklanki mocnej, gorącej kawy
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Do miski przesiać wszystkie suche składniki (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia i sól). Do drugiej miski wlać maślankę, olej, jajka i cukier. Dokładnie roztrzepać, ale tylko do połączenia się składników. Nie ubijać. Połączyć z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać. Na koniec powoli wlać gorącą kawę, delikatnie mieszając. Masę przelać do tortownicy o średnicy 19 – 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Wyjąc i zostawić w tortownicy do całkowitego ostudzenia. Wówczas ściąć ewentualną górkę jeśli urosła, a pozostałe ciasto przekroić na 3 jednakowe blaty.
Krem bananowy
- 300 ml śmietany kremówki 36% – mocno schłodzona
- 300 g mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 3 banany
- 2 pełne łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
Banany i mascarpone zblendować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Dodać masą bananową i ostudzoną (ale wciąż płynną) żelatynę i ubić mikserem do powstania gęstej masy.
Tort z lizakami bezowymi
- blaty i krem z powyższych przepisów
- mały słoiczek dżemu o wyrazistym smaku np. porzeczkowy
- 150 g białej czekolady
- 40 ml śmietanki 30 %
- kilka kropel barwnika – tego samego którym były barwione lizaki
- lizaki bezowe z tego przepisu
Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta. Posmarować go 1/3 dżemu, a następnie 1/4 kremu bananowego. Powtórzyć warstwy z drugim blatem i przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na min 2 godziny (najlepiej dłużej), by tort osiadł i masa bananowa dobrze stężała. Wyjąć z lodówki. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą reszty kremu bananowego. Schłodzić w lodówce. W niewielkim garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać posiekaną białą czekoladę i zostawić. Po kilku minutach wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zabarwić odrobiną barwnika. Polewę lekko ostudzić, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego i robić linię po obwodzie tortu co jakiś czas dodając więcej masy tak by spłynęła po boku robiąc jakby sopelek. Resztę masy rozprowadzić na wierzchu. Ponownie wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Najlepiej na całą noc. Dekorować lizakami bezowymi i małymi bezikami przed podaniem.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 