Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort z lizakami bezowymi / czekolada – banan

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bananowo – czekoladowy tort z lizakami bezowymi. Wizualnie już podbił Wasze serca i zajął niekwestionowalne podium w głosowaniu na Facebook na najładniejszy tegoroczny torcik. Mam nadzieję, że równie bardzo jak z zewnątrz, spodoba Wam się również to co siedzi w środku. Nie robiłam tortu na klasycznym biszkopcie, bo za takim u nas mało kto przepada. Zamiast niego, rolę blatów pełni tu mocno wilgotne, bardzo kakaowe ciasto. Jeśli potrzebujecie to przygotowanie tortu można znacznie rozłożyć w czasie. Lizaki (przepis) można upiec nawet tydzień wcześniej (przechowywać w temperaturze pokojowej szczelnie zamknięte). Ciasto czekoladowe także możecie wykonać z kilkudniowym wyprzedzeniem. Długo zachowuje świeżość. Kremem bananowym natomiast najlepiej przełożyć blaty dopiero na dzień przed podaniem, tak by wciąż był świeży, ale by dać torcikowi czas na „przegryzienie się”.

 

Blaty kakaowe

  • 180 g mąki pszennej
  • 65 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki maślanki (200 g) – temperatura pokojowa
  • 80 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • 2 małe jajka – temperatura pokojowa
  • 2/3 szklanki mocnej, gorącej kawy

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Do miski przesiać wszystkie suche składniki (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia i sól). Do drugiej miski wlać maślankę, olej, jajka i cukier. Dokładnie roztrzepać, ale tylko do połączenia się składników. Nie ubijać. Połączyć z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać. Na koniec powoli wlać gorącą kawę, delikatnie mieszając. Masę przelać do tortownicy o średnicy 19 – 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Wyjąc i zostawić w tortownicy do całkowitego ostudzenia. Wówczas ściąć ewentualną górkę jeśli urosła, a pozostałe ciasto przekroić na 3 jednakowe blaty.

Krem bananowy

  • 300 ml śmietany kremówki 36% – mocno schłodzona
  • 300 g mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 3 banany
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody

Banany i mascarpone zblendować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić  w 4 łyżkach gorącej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Dodać masą bananową i ostudzoną (ale wciąż płynną) żelatynę i ubić mikserem do powstania gęstej masy.

 

Tort z lizakami bezowymi

  • blaty i krem z powyższych przepisów
  • mały słoiczek dżemu o wyrazistym smaku np. porzeczkowy
  • 150 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki 30 %
  • kilka kropel barwnika – tego samego którym były barwione lizaki
  • lizaki bezowe z tego przepisu

Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta. Posmarować go 1/3 dżemu, a następnie 1/4 kremu bananowego. Powtórzyć warstwy z drugim blatem i przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na min 2 godziny (najlepiej dłużej), by tort osiadł i masa bananowa dobrze stężała. Wyjąć z lodówki. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą reszty kremu bananowego. Schłodzić w lodówce. W niewielkim garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać posiekaną białą czekoladę i zostawić. Po kilku minutach wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zabarwić odrobiną barwnika.  Polewę lekko ostudzić, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego i robić linię po obwodzie tortu co jakiś czas dodając więcej masy tak by spłynęła po boku robiąc jakby sopelek. Resztę masy rozprowadzić na wierzchu. Ponownie wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Najlepiej na całą noc. Dekorować lizakami bezowymi i małymi bezikami przed podaniem.

tort z lizakami bezowymiKolorowe lizaki bezowe na tortczekoladowo bananowy tort dekoracja

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami