
- Potrzebny czas: 3 godziny
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 10 listopada 2022
POST SPONSOROWANY
Tort z whisky to prawdziwie niebanalna propozycja. Często wskazuje się go jako idealny przysmak dla panów i chętnie serwuje podczas męskich urodzin czy wieczorów kawalerskich. Jednak zapewniamy, że stanie się też niezapomnianą ucztą dla kobiecego podniebienia! Nie boimy się też stwierdzić, że polubią go nie tylko miłośnicy tego szczególnego trunku o drzewnym (a czasem i dymnym) aromacie. Wobec tego czas przejść do konkretów. Prezentujemy przepis na tort, któremu trudno się oprzeć, oraz podpowiadamy, jaka whisky najlepiej wzbogaca smak tego szczególnego ciasta.
Tort czekoladowy z whisky – przepis - uwaga! Przepis zawiera alkohol wysokoprocentowy
Prezentujemy przepis na tort, który zachwyci smakiem nawet osoby sceptycznie nastawione do whisky. Co więcej, nie jest on bardzo skomplikowany, co z pewnością ucieszy każdego, kto nie może pochwalić się dużym doświadczeniem w sztuce cukierniczej. Dlaczego warto wypróbować nasz przepis? Otóż w tym szczególnym deserze whisky wspaniale komponuje się z czekoladą oraz pomarańczowymi nutami, które pojawiają się w cieście za sprawą ponczu. Takie połączenie smaków to nie przypadek – nie jest tajemnicą, że ten mocny trunek bezbłędnie pasuje do czekolady! Czas więc na listę potrzebnych składników!
PRZEPIS NA BISZKOPT
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki zimnej wody
PONCZ DO NASĄCZENIA CIASTA
- 5 łyżek whisky
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 150 ml owdy
KREM CZEKOLADOWY
- 400 g mascarpone
- 800 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
ŚRODEK - CHRUPKA MIGDAŁOWA DO TORTU
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka z cukrem miksujemy przez 5-6 minut, aż do utworzenia się puszystej masy, po czym dodajemy do niej zimną wodę. Z kolei w oddzielnym naczyniu mieszamy proszek do pieczenia i kakao, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem i wodą. Przygotowaną w ten sposób masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż patyczek będzie całkowicie suchy. Upieczony biszkopt wykładamy dnem do dołu i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodne ciasto dzielimy na 3 warstwy, które stworzą blaty tortu.
Aby wykonać poncz, wystarczy zmieszać wszystkie podane składniki.
Czas na przygotowanie masy. Łamiemy więc gorzką czekoladę i rozpuszczamy ją w rondlu umieszczonym w gorącej kąpieli wodnej. Następnie dodajemy 50 ml śmietanki i czekamy, aż połączy się z czekoladą. Kolejny krok to zmiksowanie serka mascarpone, cukru oraz pozostałej kremówki w oddzielnym naczyniu. Składniki miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Wystudzoną czekoladę łączymy z masą z serkiem.
Na tym etapie pozostaje złożenie wszystkich komponentów w smakowitą całość. Dolny blat z biszkoptu nasączamy ponczem, a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim masę. Teraz sięgamy po drugi blat i powtarzamy proces nasączania go ponczem oraz smarowania kremem. Tak samo postępujemy z trzecim blatem. Pozostałą masą pokrywamy boki tortu. Odstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Gotowy tort można dowolnie dekorować.
Jak ozdobić tort z whisky – najlepsze pomysły
Tort z whisky zachwyca smakiem, ale i stwarza duże pole do popisu w kwestii dekoracji. Wspaniale wygląda ozdobiony czekoladowymi oraz złotymi elementami. Oczywiście można też pokusić się o przyozdobienie ciasta małą buteleczką trunku. Dobry wybór to też bardzo modny drip (gęsta polewa spływająca po krawędziach). Zapewniamy, że warto puścić w tym wypadku wodze fantazji!
Jaką whisky dodać do tortu – nasze propozycje
Aby osiągnąć najlepszy efekt, należy postawić na wysokiej jakości alkohol, który wniesie do kompozycji niepowtarzalne, szlachetne walory smakowe. Bez wątpienia sprawdzi się tu każdy dobry Bourbon. Strzał w dziesiątkę to choćby Jim Beam. To klasyczny trunek z południa USA, który można z przyjemnością wykorzystać również w degustacji solo lub do koktajli. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać irlandzkie trunki, łagodniejsze od szkockich propozycji, co na pewno ucieszy miłośników europejskiej whiskey. Tak naprawdę egzamin zda każda dobra whisky z Winnicy Lidla.
Za pośrednictwem portalu możesz zarezerwować dowolny alkohol, który uświetni rozmaite okazje. Także niezastąpioną whisky (lub whiskey), nie tylko do picia sauté czy do drinków, ale też do niesamowitego tortu!
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
