Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort z whisky – przepis i zestawienie najlepszych pozycji

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

POST SPONSOROWANY

Tort z whisky to prawdziwie niebanalna propozycja. Często wskazuje się go jako idealny przysmak dla panów i chętnie serwuje podczas męskich urodzin czy wieczorów kawalerskich. Jednak zapewniamy, że stanie się też niezapomnianą ucztą dla kobiecego podniebienia! Nie boimy się też stwierdzić, że polubią go nie tylko miłośnicy tego szczególnego trunku o drzewnym (a czasem i dymnym) aromacie. Wobec tego czas przejść do konkretów. Prezentujemy przepis na tort, któremu trudno się oprzeć, oraz podpowiadamy, jaka whisky najlepiej wzbogaca smak tego szczególnego ciasta.

Tort czekoladowy z whisky – przepis - uwaga! Przepis zawiera alkohol wysokoprocentowy

Prezentujemy przepis na tort, który zachwyci smakiem nawet osoby sceptycznie nastawione do whisky. Co więcej, nie jest on bardzo skomplikowany, co z pewnością ucieszy każdego, kto nie może pochwalić się dużym doświadczeniem w sztuce cukierniczej. Dlaczego warto wypróbować nasz przepis? Otóż w tym szczególnym deserze whisky wspaniale komponuje się z czekoladą oraz pomarańczowymi nutami, które pojawiają się w cieście za sprawą ponczu. Takie połączenie smaków to nie przypadek – nie jest tajemnicą, że ten mocny trunek bezbłędnie pasuje do czekolady! Czas więc na listę potrzebnych składników!

PRZEPIS NA BISZKOPT

PONCZ DO NASĄCZENIA CIASTA

KREM CZEKOLADOWY

PRZYGOTOWANIE

ŚRODEK - CHRUPKA MIGDAŁOWA DO TORTU

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka z cukrem miksujemy przez 5-6 minut, aż do utworzenia się puszystej masy, po czym dodajemy do niej zimną wodę. Z kolei w oddzielnym naczyniu mieszamy proszek do pieczenia i kakao, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem i wodą. Przygotowaną w ten sposób masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż patyczek będzie całkowicie suchy. Upieczony biszkopt wykładamy dnem do dołu i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodne ciasto dzielimy na 3 warstwy, które stworzą blaty tortu.

Aby wykonać poncz, wystarczy zmieszać wszystkie podane składniki.

Czas na przygotowanie masy. Łamiemy więc gorzką czekoladę i rozpuszczamy ją w rondlu umieszczonym w gorącej kąpieli wodnej. Następnie dodajemy 50 ml śmietanki i czekamy, aż połączy się z czekoladą. Kolejny krok to zmiksowanie serka mascarpone, cukru oraz pozostałej kremówki w oddzielnym naczyniu. Składniki miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Wystudzoną czekoladę łączymy z masą z serkiem.

Na tym etapie pozostaje złożenie wszystkich komponentów w smakowitą całość. Dolny blat z biszkoptu nasączamy ponczem, a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim masę. Teraz sięgamy po drugi blat i powtarzamy proces nasączania go ponczem oraz smarowania kremem. Tak samo postępujemy z trzecim blatem. Pozostałą masą pokrywamy boki tortu. Odstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Gotowy tort można dowolnie dekorować.

Jak ozdobić tort z whisky – najlepsze pomysły

Tort z whisky zachwyca smakiem, ale i stwarza duże pole do popisu w kwestii dekoracji. Wspaniale wygląda ozdobiony czekoladowymi oraz złotymi elementami. Oczywiście można też pokusić się o przyozdobienie ciasta małą buteleczką trunku. Dobry wybór to też bardzo modny drip (gęsta polewa spływająca po krawędziach). Zapewniamy, że warto puścić w tym wypadku wodze fantazji!

Jaką whisky dodać do tortu – nasze propozycje

Aby osiągnąć najlepszy efekt, należy postawić na wysokiej jakości alkohol, który wniesie do kompozycji niepowtarzalne, szlachetne walory smakowe. Bez wątpienia sprawdzi się tu każdy dobry Bourbon. Strzał w dziesiątkę to choćby Jim Beam. To klasyczny trunek z południa USA, który można z przyjemnością wykorzystać również w degustacji solo lub do koktajli. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać irlandzkie trunki, łagodniejsze od szkockich propozycji, co na pewno ucieszy miłośników europejskiej whiskey. Tak naprawdę egzamin zda każda dobra whisky z Winnicy Lidla.

 

Za pośrednictwem portalu możesz zarezerwować dowolny alkohol, który uświetni rozmaite okazje. Także niezastąpioną whisky (lub whiskey), nie tylko do picia sauté czy do drinków, ale też do niesamowitego tortu!     

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Tort z whisky
Autor zdjęcia: Provokator

POST SPONSOROWANY - REKLAMA
PRZEPIS ZAWIERA ALKOHOL WYSOKO PROCENTOWY

Wypróbuj też koniecznie:

Czekoladowo malinowy tort z glazurą
TORT CZEKOLADOWY Z GLAZURĄ I MALINAMI
Czekoladowy tort z nutellą i z dripemi
CZEKOLADOWY TORT Z NUTELLĄ I Z DRIPEM
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami