Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
3 dni
TrudnośćŁatwy
Czas3 dni
Wydrukuj

Tradycyjny bigos trzydniowy

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mój sprawdzony, ulubiony sposób na tradycyjny bigos trzydniowy, który z każdym gotowaniem będzie jeszcze bardziej nabierał smaku i będzie jeszcze lepszy, a pełnię smaku osiąga dopiero po 3 dniach. Przygotowanie trwa więc łącznie naprawdę długo, ale wbrew pozorom nie jest czasochłonne. Pierwszego dnia zarezerwujcie sobie z 1,5 godziny na siekanie i mieszanie składników (kolejne składniki siekamy w czasie obsmażania/ gotowania poprzednich z listy. Potem już bigos robi się sam.

Tradycyjny bigos trzydniowy

  • 8 g suszonych grzybów leśnych
  • 700 g białej kapusty
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 700 g mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • ok 10 śliwek suszonych
  • 2 łyżeczki kminku w całości
  • po 1 łyżeczce soli morskiej, zmielonego czarnego pieprzu i cukru
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i białego pieprzu
  • po 4 ziarna jałowca i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml soku jabłkowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g kiełbasy

Grzyby suszone posiekać dość drobno, zalać wodą, przepłukać, odsączyć i zalać ponownie świeżą wodą. Odstawić na godzinę. Kapustę białą obrać z wierzchnich liści, posiekać, przełożyć do miski, posolić i odstawić na pół godziny. Kapustę kiszoną posiekać z grubsza i przepłukać na sitku chłodną wodą.

Rozgrzać olej w dużym garnku i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać posiekane w kostkę o boku ok 0,7 cm mięso i obsmażać z każdej strony. Dodawać na zmianę po garści posiekaną świeżą kapustę i kapustę kiszoną, za każdym razem mieszając i lekko podsmażając. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchewkę, starte na dużych oczkach jabłko, lekko odsączone grzybki suszone i posiekane śliwki. Wymieszać, przyprawić wszystkimi przyprawami i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Bigos podlać sosem sojowym, winem i sokiem jabłkowym wymieszanym z koncentratem. Dodać wodę, tak by przykryła kapustę. Wymieszać i zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować ok 2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie się rozpadało. W międzyczasie podsmażyć na małej patelni kiełbaskę i wmieszać ją do bigosu. Zestawić z ognia i ostudzić.

Przez kolejne dwa dni, bigos zagotowywać kilka razy, każdorazowo gotując co najmniej 10 minut co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.

Tradycyjny bigos trzydniowy

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

    1. Dokładnie! Nawet robiąc z tego przepisu nigdy nie wyszły mi dokładnie takie same smaki. Choć zawsze pysznie, ale trochę inaczej.

    1. Daniel dziękuję 🙂 Bardzo mi miło to słyszeć i pozostaje mi biec do kuchni przygotować coś fajnego na kolejny wpis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami