
- Potrzebny czas: 3 dni
- Porcja: ok 8 porcji
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 lutego 2017
Mój sprawdzony, ulubiony sposób na tradycyjny bigos trzydniowy, który z każdym gotowaniem będzie jeszcze bardziej nabierał smaku i będzie jeszcze lepszy, a pełnię smaku osiąga dopiero po 3 dniach. Przygotowanie trwa więc łącznie naprawdę długo, ale wbrew pozorom nie jest czasochłonne. Pierwszego dnia zarezerwujcie sobie z 1,5 godziny na siekanie i mieszanie składników (kolejne składniki siekamy w czasie obsmażania/ gotowania poprzednich z listy. Potem już bigos robi się sam.
Tradycyjny bigos trzydniowy
- 8 g suszonych grzybów leśnych
- 700 g białej kapusty
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 700 g mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- ok 10 śliwek suszonych
- 2 łyżeczki kminku w całości
- po 1 łyżeczce soli morskiej, zmielonego czarnego pieprzu i cukru
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i białego pieprzu
- po 4 ziarna jałowca i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 ml czerwonego wina
- 150 ml soku jabłkowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g kiełbasy
Grzyby suszone posiekać dość drobno, zalać wodą, przepłukać, odsączyć i zalać ponownie świeżą wodą. Odstawić na godzinę. Kapustę białą obrać z wierzchnich liści, posiekać, przełożyć do miski, posolić i odstawić na pół godziny. Kapustę kiszoną posiekać z grubsza i przepłukać na sitku chłodną wodą.
Rozgrzać olej w dużym garnku i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać posiekane w kostkę o boku ok 0,7 cm mięso i obsmażać z każdej strony. Dodawać na zmianę po garści posiekaną świeżą kapustę i kapustę kiszoną, za każdym razem mieszając i lekko podsmażając. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchewkę, starte na dużych oczkach jabłko, lekko odsączone grzybki suszone i posiekane śliwki. Wymieszać, przyprawić wszystkimi przyprawami i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Bigos podlać sosem sojowym, winem i sokiem jabłkowym wymieszanym z koncentratem. Dodać wodę, tak by przykryła kapustę. Wymieszać i zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować ok 2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie się rozpadało. W międzyczasie podsmażyć na małej patelni kiełbaskę i wmieszać ją do bigosu. Zestawić z ognia i ostudzić.
Przez kolejne dwa dni, bigos zagotowywać kilka razy, każdorazowo gotując co najmniej 10 minut co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
4 odpowiedzi
Przepis chętnie przygarniam, przygotuję i taką wersję bigosu. Najciekawsze w tej potrawie jest to, że zawsze nieco różni się smakiem. 🙂
Dokładnie! Nawet robiąc z tego przepisu nigdy nie wyszły mi dokładnie takie same smaki. Choć zawsze pysznie, ale trochę inaczej.
Fajny blog i bardzo fajny wpis. Ogólnie komentuje ten wpis ale przejrzałem całego bloga i mnóstwo tutaj przepisów!
Daniel dziękuję 🙂 Bardzo mi miło to słyszeć i pozostaje mi biec do kuchni przygotować coś fajnego na kolejny wpis 😉