- Potrzebny czas: 3 godziny
- Porcja: ok. 40 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 20 marca 2023
WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Mam tu jakiś fanów bezy Pavlova? Pokochacie te gniazdka bezowe! Są cudownie chrupiące z wierzchu, a lekko ciągnące się w środku. Do tego lekko kwaskowy dżem z prażonych jabłek z aronią, bita śmietana i pokruszone pistacje. Dajcie jeszcze kolorowe jaja na wierzch i macie patent na króla tegorocznego stołu Wielkanocnego! Gniazdka bezowe i pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują.
Gniazdka bezowe możesz przygotować nawet 10 dni przed podaniem, dzięki czemu w gorącym okresie wielkanocnym będzie znacząco mniej pracy. Po całkowitym ostudzeniu zamknij beziki w szczelnym pojemniku. Dekorację z bitej śmietany, dżemu i pistacji najlepiej jest wykonać 2-3 godziny przed podaniem bezików. Po udekorowaniu włóż je już do lodówki. Cukierki połóż na wierzch bezpośrednio przed podaniem, chyba, że masz już jakieś sprawdzone i wiesz, że nie spłynie z nich kolor przy styczności z dżemem, to wtedy możesz położyć je wcześniej. Jeśli masz takie to chętnie poznam! Daj proszę znać w komentarzu.
Do przygotowania moich gniazdek wykorzystałam Jabłka prażone z aronią od Helcom.* Mają bardzo pasujący tu kwaskowy posmak, co świetnie kontrastuje ze słodkością bezików. Bardzo spodobał mi się także ich czerwony kolor. W zestawieniu z bielą bezików i bitej śmietany oraz z zielenią pistacji, stanowiły razem piękną kompozycję kolorystyczną.
Co jeszcze podać na Wielkanocny stół? Sprawdź wszystkie wysmakowane propozycje pod tagiem: WIELKANOC. Z ciast bardzo polecam Ci Leśny Mech w kratkę czy Ciasto Marysieńka z bezą. Z wytrwanych dań zwróć uwagę na rewelacyjną sałatkę jarzynową z łososiem oraz domowe wędliny.
WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
GNIAZDKA BEZOWE
- 3 białka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DEKORACJA
- 200 ml śmietany kremówki do ubijania
- 2 łyzki cukru pudru
- ok. 100 g jabłek prażonych z aronią
- ok. 70 g pistacji
- gotowe czekoladki w kształcie kolorowych jajeczek
GNIAZDKA BEZOWE
Białka ostrożnie oddziel od żółtek i wlej do suchej, czystej miski. Zacznij ubijanie. Najpierw na niskich obrotach miksera i potem coraz szybszych. Gdy tylko białka zrobią się sztywne, zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce co ok. minutę, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Całe ubijanie powinno trwać naprawdę długo, nawet około 10 minut. Na koniec białka mają być bardzo stabilne i lśniące. By sprawdzić, czy są już wystarczająco ubite, weź między 2 palce odrobinę białek i pocierając palce, sprawdź czy nie wyczuwasz grudek cukru. Jeśli tak, to ubijaj jeszcze chwilę. Jeśli nie, to do białek dodaj już sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Chwilę razem ubij.
Nastaw piekarnik na 100 stopni C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki. Masę wyciskaj na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia formułując bezowe gniazdka, czyli na spodzie okrąg, a po obwodzie okręgu podwyższone boki. Blachę z bezikami wstaw to nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Po tym czasie sprawdź czy beziki są już zupełnie suche, także od spodu. Wyjmij blachę z bezikami na blat i zostaw do ostudzenia.
WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem do uzyskania zupełnie sztywnej bitej śmietany. Wyłóż po 1 łyżeczce na spód każdego wgłębienia w gniazdkach. Na bitą śmietanę wyłóż po łyżeczce jabłek z aronią. Całość posyp posiekanymi pistacjami. Wyłóż po dwa-trzy kolorowe jajeczka na wierzch. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
*WPIS REKLAMOWY, ZAWIERAJĄCY LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.