Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Wielkanocne gniazdka bezowe z prażonymi jabłkami i pistacjami

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Mam tu jakiś fanów bezy Pavlova? Pokochacie te gniazdka bezowe! Są cudownie chrupiące z wierzchu, a lekko ciągnące się w środku. Do tego lekko kwaskowy dżem z prażonych jabłek z aronią, bita śmietana i pokruszone pistacje. Dajcie jeszcze kolorowe jaja na wierzch i macie patent na króla tegorocznego stołu Wielkanocnego! Gniazdka bezowe i pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują.

Gniazdka bezowe możesz przygotować nawet 10 dni przed podaniem, dzięki czemu w gorącym okresie wielkanocnym będzie znacząco mniej pracy. Po całkowitym ostudzeniu zamknij beziki w szczelnym pojemniku. Dekorację z bitej śmietany, dżemu i pistacji najlepiej jest wykonać 2-3 godziny przed podaniem bezików. Po udekorowaniu włóż je już do lodówki. Cukierki połóż na wierzch bezpośrednio przed podaniem, chyba, że masz już jakieś sprawdzone i wiesz, że nie spłynie z nich kolor przy styczności z dżemem, to wtedy możesz położyć je wcześniej. Jeśli masz takie to chętnie poznam! Daj proszę znać w komentarzu. 

Do przygotowania moich gniazdek wykorzystałam Jabłka prażone z aronią od Helcom.* Mają bardzo pasujący tu kwaskowy posmak, co świetnie kontrastuje ze słodkością bezików. Bardzo spodobał mi się także ich czerwony kolor. W zestawieniu z bielą bezików i bitej śmietany oraz z zielenią pistacji, stanowiły razem piękną kompozycję kolorystyczną. 

Co jeszcze podać na Wielkanocny stół? Sprawdź wszystkie wysmakowane propozycje pod tagiem: WIELKANOC.  Z ciast bardzo polecam Ci Leśny Mech w kratkę czy Ciasto Marysieńka z bezą. Z wytrwanych dań zwróć uwagę na rewelacyjną sałatkę jarzynową z łososiem oraz domowe wędliny

WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

GNIAZDKA BEZOWE

DEKORACJA

GNIAZDKA BEZOWE

Białka ostrożnie oddziel od żółtek i wlej do suchej, czystej miski. Zacznij ubijanie. Najpierw na niskich obrotach miksera i potem coraz szybszych. Gdy tylko białka zrobią się sztywne, zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce co ok. minutę, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Całe ubijanie powinno trwać naprawdę długo, nawet około 10 minut. Na koniec białka mają być bardzo stabilne i lśniące. By sprawdzić, czy są już wystarczająco ubite, weź między 2 palce odrobinę białek i pocierając palce, sprawdź czy nie wyczuwasz grudek cukru. Jeśli tak, to ubijaj jeszcze chwilę. Jeśli nie, to do białek dodaj już sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Chwilę razem ubij.

Nastaw piekarnik na 100 stopni C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki. Masę wyciskaj na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia formułując bezowe gniazdka, czyli na spodzie okrąg, a po obwodzie okręgu podwyższone boki. Blachę z bezikami wstaw to nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Po tym czasie sprawdź czy beziki są już zupełnie suche, także od spodu. Wyjmij blachę z bezikami na blat i zostaw do ostudzenia. 

WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem do uzyskania zupełnie sztywnej bitej śmietany. Wyłóż po 1 łyżeczce na spód każdego wgłębienia w gniazdkach. Na bitą śmietanę wyłóż po łyżeczce jabłek z aronią. Całość posyp posiekanymi pistacjami. Wyłóż po dwa-trzy kolorowe jajeczka na wierzch. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

*WPIS REKLAMOWY, ZAWIERAJĄCY LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

gniazdka bezowe przepis jak zrobić
WIELKANOCNE GNIAZDKA BEZOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Wielkanocne gniazdka bezowe z prażonymi jabłkami i pistacjami

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

przepis leśny mech w kratkę
CIASTO LEŚNY MECH W KRATKĘ
tort marchewkowy z kremem sernikowym
TORCIK MARCHEWKOWY
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami