
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 20 kwietnia 2022
TORT MARCHEWKOWY Z KREMEM SERNIKOWYM
Ależ nam ten tort marchewkowy smakował. Zniknął w jakimś zatrważającym tempie. Samo ciasto znacie już z przepisu wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym. Wracam do niego bardzo często, bo uwielbiamy je wszyscy rodzinnie. Dziś ciasto awansowało i pojawia się nawet w formie torciku. Jeśli chcecie, możecie ciasto przekroić na 3 blaty i każdy przełożyć kremem. Wówczas jednak koniecznie zróbcie odpowiednio więcej kremu.
Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest mięsiste, wilgotne i naprawdę pyszne. Myślę, że w dużej mierze za sprawą oleju (i na kokosowym i na rzepakowym wychodzi super) i syropu klonowego. Możecie dać do środka jedynie rodzynki i białą czekoladę, jak ja w torciku/ miks różnych bakalii jak w cieście podstawowym lub nic nie dawać i też będzie super.
Jeśli lubisz słodkie wypieki z marchewką w roli głównej, to sprawdź też koniecznie te przepisy:
- Muffinki marchewkowo miodowe
- Ciasteczka marchewkowe
- Torcik sernikowy z ciastem marchewkowo – bananowym
Bardzo polecam też gofry marchewkowe! A w moim e-booku „Szybkie ciasto” znajdziesz aż 40 rewelacyjnych przepisów na super szybkie ciasta, nawet w kilka minut, w tym najprostszy i najszybszy marchewkowiec z blendera!
TORT MARCHEWKOWY Z KREMEM SERNIKOWYM
Ciasto marchewkowe
- 1 duża marchewka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
- 75 g cukru drobnego do wypieków
- szczypta soli
- 100 g oleju rzepakowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 120 g rodzynek
- 50 g czekolady białej
Krem sernikowy i dekoracja
- 500 g sera na sernik z wiaderka
- 300 ml śmietanki 30%
- 160 g cukru pudru
- kolorowe jajka i drażetki do ozdoby
- beziki do ozdoby
- 50 g czekolady białej
- kilka kostek ciemnej czekolady
TORT MARCHEWKOWY: marchewkowe blaty
Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Do dużego pojemnika o pionowych ściankach przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać oba cukry oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na desce posiekać czekoladę oraz śliwki na mniejsze kawałki.
W małym garnuszku podgrzać olej koksowy do roztopienia. Zestawić z palnika, dodać syrop klonowy i roztrzepać energicznie (najlepiej trzepaczką) do połączenia. Następnie dodać całe jajka i mleko. Ponownie roztrzepać. Mieszankę przelać do miski z mąką. Dodać marchewkę i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Na koniec wmieszać czekoladę i bakalie.
Masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok. pół godziny (do suchego patyczka). Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.
TORT MARCHEWKOWY: krem sernikowy
Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywno. Dodać twaróg i cukier puder. Ucierać do uzyskania idealnej konsystencji. Ciasto przekroić w poprzek na dwa lub trzy blaty. Przełożyć obficie kremem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu.
GNIAZDO CZEKOLADOWE I DEKORACJA TORTU
Białą czekoladę roztopić. Małą miseczkę obrócić dnem do góry i wyłożyć ją na zewnątrz folią. Czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i cienką strużką wylewać dookoła miseczki zataczając raz mniejsze raz większe kółka. Co jakiś czas przerywać, by tworzyć „wystające gałązki” i zaczynać na nowo. Miseczkę delikatnie wstawić do zamrażarki do stężenia.
W tym czasie, ciemną czekoladę rozpuścić. Cienką strużką wylać kilkukrotnie po obwodzie ciasta na wierzchu. Udekorować gniazdem, bezikami, czekoladowymi jajami i marchewkami oraz kolorowymi drażami.
Ze względu na krem, tort marchewkowy przechowywać w lodówce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

