Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort marchewkowy z kremem sernikowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

TORT MARCHEWKOWY Z KREMEM SERNIKOWYM

Ależ nam ten tort marchewkowy smakował. Zniknął w jakimś zatrważającym tempie. Samo ciasto znacie już z  przepisu wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym. Wracam do niego bardzo często, bo uwielbiamy je wszyscy rodzinnie. Dziś ciasto awansowało i pojawia się nawet w formie torciku. Jeśli chcecie, możecie ciasto przekroić na 3 blaty i każdy przełożyć kremem. Wówczas jednak koniecznie zróbcie odpowiednio więcej kremu. 

Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest mięsiste, wilgotne i naprawdę pyszne. Myślę, że w dużej mierze za sprawą oleju (i na kokosowym i na rzepakowym wychodzi super) i syropu klonowego. Możecie dać do środka jedynie rodzynki i białą czekoladę, jak ja w torciku/ miks różnych bakalii jak w cieście podstawowym lub nic nie dawać i też będzie super. 

Jeśli lubisz słodkie wypieki z marchewką w roli głównej, to sprawdź też koniecznie te przepisy:

Bardzo polecam też gofry marchewkowe! A w moim e-booku „Szybkie ciasto” znajdziesz aż 40 rewelacyjnych przepisów na super szybkie ciasta, nawet w kilka minut, w tym najprostszy i najszybszy marchewkowiec z blendera!

TORT MARCHEWKOWY Z KREMEM SERNIKOWYM

Ciasto marchewkowe

Krem sernikowy i dekoracja

TORT MARCHEWKOWY: marchewkowe blaty

Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Do dużego pojemnika o pionowych ściankach przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać oba cukry oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na desce posiekać czekoladę oraz śliwki na mniejsze kawałki.

W małym garnuszku podgrzać olej koksowy do roztopienia. Zestawić z palnika, dodać syrop klonowy i roztrzepać energicznie (najlepiej trzepaczką) do połączenia. Następnie dodać całe jajka i mleko. Ponownie roztrzepać. Mieszankę przelać do miski z mąką. Dodać marchewkę i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Na koniec wmieszać czekoladę i bakalie.

Masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok. pół godziny (do suchego patyczka). Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.

TORT MARCHEWKOWY: krem sernikowy

Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywno. Dodać twaróg i cukier puder. Ucierać do uzyskania idealnej konsystencji. Ciasto przekroić w poprzek na dwa lub trzy blaty. Przełożyć obficie kremem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. 

GNIAZDO CZEKOLADOWE I DEKORACJA TORTU

Białą czekoladę roztopić. Małą miseczkę obrócić dnem do góry i  wyłożyć ją na zewnątrz folią. Czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i cienką strużką wylewać dookoła miseczki zataczając raz mniejsze raz większe kółka. Co jakiś czas przerywać, by tworzyć „wystające gałązki” i zaczynać na nowo. Miseczkę delikatnie wstawić do  zamrażarki do stężenia.

W tym czasie, ciemną czekoladę rozpuścić. Cienką strużką wylać kilkukrotnie po obwodzie ciasta na wierzchu. Udekorować gniazdem, bezikami, czekoladowymi jajami i marchewkami oraz kolorowymi drażami. 

Ze względu na krem, tort marchewkowy przechowywać w lodówce.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

tort marchewkowy z kremem sernikowym
torcik marchewkowy dekoracja ciasta wielkanocna

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

wielkanocna babka bananowa
BANANOWA BABA
Cytrynowy sernik z lemon curd
Cytrynowy sernik z lemon curd
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami