- Potrzebny czas: 12 minut
- Porcja: mały słoiczek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 28 maja 2020
Lubicie miód? Ja bardzo. A moje dzieciaki go wręcz uwielbiają i najchętniej wyjadali by go łyżkami wprost z słoiczka. Na szczęście jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc chętnie im te łyżeczki podsuwam i sięgam po miód na co dzień w mojej kuchni.
Pochodzenie miodu nie jest jednak bez znaczenia. Zdecydowanie warto sięgać po naturalne miody, z sprawdzonych pasiek, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Tylko takie miody mają naprawdę dojrzały, głęboki smak i zachowują pełnię wartości prozdrowotnych. Dobry, prawdziwy miód poznasz po jego wadze – 1 litr miodu waży około 1,4 kg. Jeśli macie bezpośredni dostęp do pasiek to świetnie. Jeśli nie, to polecam zaopatrzyć się w naturalny miód w spizarnia.schroniskosmakow.pl Magdy Gessler.
Smak i właściwości miodów różnią się w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły go zbierały. To jaki miód wybrać? Generalnie… taki jak lubisz najbardziej. A jeśli nie jesteś pewien, to poniżej mała ściąga:
- Miód wielokwiatowy – czyli zbierany z wielu różnych kwiatów. Jest dość łagodny, więc poleca się go zwłaszcza dla dzieci przy leczeniu przeziębień. Zalecany jest też przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Miód leśny – o kolorze bursztynowym, intensywnym „leśnym” zapachu i ostrym, nieco „żywicznym” smaku. Jest to miód nektarowo – spadziowy o wszechstronnym działaniu. Wzmacnia układ nerwowy, układ krążenia i układ pokarmowy. Pomaga oczyścić organizm z toksyn.
- Miód rzepakowy – jest niemalże bezbarwny. Dość szybko traci płynną postać i się krystalizuje. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Zalecany jest przy leczeniu przeziębień, a także przy chorobach wątroby trzustki i nerek. Uwaga, bo obniża ciśnienie.
- Miód spadziowy – dość gęsty. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie, więc jest szczególnie cenny przy schorzeniach dróg oddechowych. Zaleca się go też osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem.
- Miód lipowy – lekko pikantny. Świetny na kaszel, przewlekłe przeziębienia i przy chorobach dróg moczowych.
- Miód akacjowy – jeden z najjaśniejszych miodów, niemal bezbarwny. Bardzo łagodny w smaku. Polecany przy zwiększonej aktywności mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym, osłabieniu organizmu. Wycisza też organizm i ułatwia zasypianie.
- Miód mniszkowy – jeden z najsłodszych miodów. Kolor ma jasny, również szybko się krystalizuje. Polecany na choroby serca, żołądka i przy problemach z trawieniem
- Miód gryczany – można go kochać lub nie lubić wcale. Ma bardzo charakterystyczny, lekko piekący smak, żywiczny zapach oraz ciemny kolor. Przyspiesza gojenie się ran, zrastanie się kości i wzmacnia układ odpornościowy.
- Miód malinowy – płynny jasnożółty, po krystalizacji robi się niemal biały. Łagodny i słodki. Rozgrzewa i działa napotnie, więc jest świetny do walki z gorączką. Również bardzo dobry dla dzieci.
- Miód wrzosowy – ma rubinowo – brunatny kolor i lekko galaretowatą postać. Jest słodki, ale ma charakterystyczną gorzką nutę. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.
- Miód nawłociowy – słodki, choć z charakterystycznym kwaśno – gorzkim posmakiem. Polecany przy schorzeniach moczowych, pęcherza czy przy kamieniach nerkowych.
Jak jeść miód? Tak jak lubisz! Prosto z słoiczka, w owsiankach, z jogurtem, do naleśników. Jest też świetny jako zamiennik cukru do wypieków. Pod tagiem MIÓD sprawdź wysmakowane przepisy z wykorzystaniem miodu. Miód stosowany jest również powszechnie do marynat mięs, czego ja akurat unikam, bo miód łatwo się „pali” przy smażeniu. Pamiętajcie też, że w poddając miód obróbce cieplnej, w temperaturze ponad 40 stopni C, traci on swoje niezwykłe, lecznicze właściwości. Ja więc zaproponuję Wam dziś niezwykłe, pyszne smarowidło do kanapek na bazie miodu i orzechów. Niby taka a’la Nutella, tylko o niebo zdrowsza. Moja 5 latka stwierdziła że jest lepsze od kupnego oryginału… i powiem Wam, że uznaje to za jedno z moich największych kulinarnych osiągnięć. 😉
Zdrowa Nutella domowa: orzechy/ miód/ kakao
- 150 g orzechów laskowych
- 3 łyżki płynnego miodu
- łyżka kakao
- 4 łyżki mleka w temp pokojowej
- łyżka oleju z orzechów laskowych (ewentualnie włoskich)
- szczypta soli
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż skórka sama zacznie odpadać. Zdjąć z palnika, lekko ostudzić i obrać ze skórek (nie musi być bardzo dokładnie). Orzechy przesypać do pojemnika blendera i miksować na jednolitą, gładką, kremową masę. Będzie to trwać kilka minut. Dodać pozostałe składniki. Miksować dalej na najwyższych obrotach, aż masa będzie płynna. Przełożyć do zamykanego pojemniczka. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Wpis powstał przy współpracy z Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków,Magdy Gessler, którego produkty z całego serca szczerze wszystkim polecam.
8 Responses
Ile można przechowywać taką nutellę?
Czy można ją schować do lodówki i czy wtedy straci swoją konstystencję?
W temp pokojowej max 2-3 dni ze względu na mleko. W lodowce z tydzień ale ocieplilabym do temp pokojowej przed podaniem
Czy można zastąpić olej masłem orzechowym?
W sumie to orzechy laskowe po zmieleniu to właśnie masło orzechowe tylko z innych orzechów 😉 Można spróbować tu dodac tez „zwykle” masło orzechowe tylko to już będzie całkiem inna konsystencja i trzeba będzie regulować ilością mleka. Ale oczywiście tez może wyjść pysznie 🙂
Dziękuję ?.
A czy olej z orzechów można czymś zastąpić? Mam niepohamowaną ochotę, wypróbować ten przepis natychmiast?
olej kokosowy będzie też ok
ewentualnie można spróbować pominąć i konsystencje regulowac iloscia mleka i miodu