Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zdrowa Nutella domowa: orzechy/ miód/ kakao

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Lubicie miód? Ja bardzo. A moje dzieciaki go wręcz uwielbiają i najchętniej wyjadali by go łyżkami wprost z słoiczka. Na szczęście jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc chętnie im te łyżeczki podsuwam i sięgam po miód na co dzień w mojej kuchni.

Pochodzenie miodu nie jest jednak bez znaczenia. Zdecydowanie warto sięgać po naturalne miody, z sprawdzonych pasiek, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Tylko takie miody mają naprawdę dojrzały, głęboki smak i zachowują pełnię wartości prozdrowotnych. Dobry, prawdziwy miód poznasz po jego wadze – 1 litr miodu waży około 1,4 kg. Jeśli macie bezpośredni dostęp do pasiek to świetnie. Jeśli nie, to polecam zaopatrzyć się w naturalny miód w spizarnia.schroniskosmakow.pl  Magdy Gessler.

Smak i właściwości miodów różnią się w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły go zbierały. To jaki miód wybrać? Generalnie… taki jak lubisz najbardziej. A jeśli nie jesteś pewien, to poniżej mała ściąga:

  • Miód wielokwiatowy – czyli zbierany z wielu różnych kwiatów. Jest dość łagodny, więc poleca się go zwłaszcza dla dzieci przy leczeniu przeziębień. Zalecany jest też przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  • Miód leśny – o kolorze bursztynowym, intensywnym „leśnym” zapachu i ostrym, nieco „żywicznym” smaku. Jest to miód nektarowo – spadziowy o wszechstronnym działaniu. Wzmacnia układ nerwowy, układ krążenia i układ pokarmowy. Pomaga oczyścić organizm z toksyn.
  • Miód rzepakowy – jest niemalże bezbarwny. Dość szybko traci płynną postać i się krystalizuje. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Zalecany jest przy leczeniu przeziębień, a także przy chorobach wątroby trzustki i nerek. Uwaga, bo obniża ciśnienie.
  • Miód spadziowy – dość gęsty. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie, więc jest szczególnie cenny przy schorzeniach dróg oddechowych. Zaleca się go też osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem.
  • Miód lipowy – lekko pikantny. Świetny na kaszel, przewlekłe przeziębienia i przy chorobach dróg moczowych.
  • Miód akacjowy – jeden z najjaśniejszych miodów, niemal bezbarwny. Bardzo łagodny w smaku. Polecany przy zwiększonej aktywności mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym, osłabieniu organizmu. Wycisza też organizm i ułatwia zasypianie.
  • Miód mniszkowy – jeden z najsłodszych miodów. Kolor ma jasny, również szybko się krystalizuje. Polecany na choroby serca, żołądka i przy problemach z trawieniem
  • Miód gryczany – można go kochać lub nie lubić wcale. Ma bardzo charakterystyczny, lekko piekący smak, żywiczny zapach oraz ciemny kolor. Przyspiesza gojenie się ran, zrastanie się kości i wzmacnia układ odpornościowy.
  • Miód malinowy – płynny jasnożółty, po krystalizacji robi się niemal biały. Łagodny i słodki. Rozgrzewa i działa napotnie, więc jest świetny do walki z gorączką. Również bardzo dobry dla dzieci.
  • Miód wrzosowy – ma rubinowo – brunatny kolor i lekko galaretowatą postać. Jest słodki, ale ma charakterystyczną gorzką nutę. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.
  • Miód nawłociowy – słodki, choć z charakterystycznym kwaśno – gorzkim posmakiem. Polecany przy schorzeniach moczowych, pęcherza czy przy kamieniach nerkowych.

Jak jeść miód? Tak jak lubisz! Prosto z słoiczka, w owsiankach, z jogurtem, do naleśników. Jest też świetny jako zamiennik cukru do wypieków. Pod tagiem MIÓD sprawdź wysmakowane przepisy z wykorzystaniem miodu. Miód stosowany jest również powszechnie do marynat mięs, czego ja akurat unikam, bo miód łatwo się „pali” przy smażeniu. Pamiętajcie też, że w poddając miód obróbce cieplnej, w temperaturze ponad 40 stopni C, traci on swoje niezwykłe, lecznicze właściwości. Ja więc zaproponuję Wam dziś niezwykłe, pyszne smarowidło do kanapek na bazie miodu i orzechów. Niby taka a’la Nutella, tylko o niebo zdrowsza. Moja 5 latka stwierdziła że jest lepsze od kupnego oryginału… i powiem Wam, że uznaje to za jedno z moich największych kulinarnych osiągnięć. 😉

 

Zdrowa Nutella domowa: orzechy/ miód/ kakao

  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • łyżka kakao
  • 4 łyżki mleka w temp pokojowej
  • łyżka oleju z orzechów laskowych (ewentualnie włoskich)
  • szczypta soli

Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż skórka sama zacznie odpadać. Zdjąć z palnika, lekko ostudzić i obrać ze skórek (nie musi być bardzo dokładnie). Orzechy przesypać do pojemnika blendera i miksować na jednolitą, gładką, kremową masę. Będzie to trwać kilka minut. Dodać pozostałe składniki. Miksować dalej na najwyższych obrotach, aż masa będzie płynna. Przełożyć do zamykanego pojemniczka. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Zdrowa Nutella domowa: orzechy/ miód/ kakao

Wpis powstał przy współpracy z Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków,Magdy Gessler, którego produkty z całego serca szczerze wszystkim polecam.

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Ile można przechowywać taką nutellę?
    Czy można ją schować do lodówki i czy wtedy straci swoją konstystencję?

    1. W temp pokojowej max 2-3 dni ze względu na mleko. W lodowce z tydzień ale ocieplilabym do temp pokojowej przed podaniem

    1. W sumie to orzechy laskowe po zmieleniu to właśnie masło orzechowe tylko z innych orzechów 😉 Można spróbować tu dodac tez „zwykle” masło orzechowe tylko to już będzie całkiem inna konsystencja i trzeba będzie regulować ilością mleka. Ale oczywiście tez może wyjść pysznie 🙂

  2. A czy olej z orzechów można czymś zastąpić? Mam niepohamowaną ochotę, wypróbować ten przepis natychmiast?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami