Wydrukuj

Zdrowo, pysznie i tanio. Na której patelni tak usmażysz?

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

REKLAMA - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

Każdy posiłek, nawet ten przyrządzany na patelni, może być zdrowy. Konieczne jest jednak zaopatrzenie się w patelnię, które wyróżnia się określonymi, pożądanymi cechami. Zobacz, jak dobrać to naczynie, by cieszyć się świetnym smakiem, zdrowiem, a jednocześnie zaoszczędzić.

Wybierz patelnię z bezpiecznego materiału

Chcąc jeść zdrowo, należy przede wszystkim wybrać naczynie, wykonane z tworzywa, które nie wchodzi w interakcję ze składnikami pożywienia. Tego typu materiałem jest chociażby emalia – nie reaguje z pokarmami, nawet z kwasami zawartymi w bigosie czy w innym daniu, a przy tym nadaje się do łatwego podgrzania. Może też służyć jako naczynie do przechowywania jedzenia przez kilka dni w lodówce.

Wśród materiałów niewchodzących w interakcję z jedzeniem wskazać można na patelnie ze stali nierdzewnej, patelnie żeliwne oraz patelnie aluminiowe. Wszystkie one sprawdzą się do przyrządzania zdrowych potraw w zaciszu Twojej kuchni.

Postaw na patelnie równomiernie się nagrzewające

Jeżeli nie chcesz przepłacać za energię wykorzystywaną do podgrzewania posiłków, najlepiej postawić na patelnię, która równomiernie się nagrzewa. Takie wymagania spełnia patelnia aluminiowa. Cały proces jej powstawania przekłada się na jej funkcje, m.in. dobre wyważenie i świetne przewodzenie ciepła. Decydując się na patelnię aluminiową, warto postawić na tą, z grubszymi ściankami, ponieważ ma ona większą odporność na przegrzanie i przypalenie.

Patelnią równomiernie nagrzewającą się, choć nieco wolniej niż patelnia aluminiowa, jest patelnia stalowa. Jej atut to jednak nie czas nagrzewania, ale dłuższe utrzymywanie ciepła całego dania. Gdy potrawa na innej patelni już wystygnie, jedzenie na patelni ze stali nierdzewnej nie będzie jeszcze wymagać obróbki cieplnej.

Korzystaj z pokrywki

Aby przyśpieszyć proces obróbki cieplnej, sięgnij po patelnie z pokrywką. Oprócz tego pokrywka pozwala na dłużej zachować aromat dania, a dodatkowo – w przypadku gdy korzystasz z oleju, masła czy innego tłuszczu do smażenia – pokrywka zabezpiecza przed pryskaniem. Dzięki temu przyrządzając danie z dodatkiem tłustych składników, zmniejszysz ryzyko ewentualnego poparzenia.

Pokrywka pozwoli również zabezpieczyć potrawę przed zbyt szybką utratą wysokiej temperatury. Dlatego zamiast ponownie podgrzewać danie i tym samym narażać się m.in. na większe koszty związane z utratą energii, sięgnij po patelnię z pokrywką. Nie będzie to strata czasu!

Wypróbuj nieprzywierającą powłokę

Wielu z nas korzysta z tłuszczów do smażenia, by uchronić jedzenie przed przypaleniem. Tymczasem na rynku dostępne są patelnie z powłoką non-stick, inaczej z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu rozwiązaniu przyrządzisz zdrowsze i smaczniejsze dania z minimalną ilością tłuszczu.

Patelnia posiadająca takie uszlachetnienie wyróżnia się również większą odpornością na działanie wysokiej temperatury oraz wszelkiego rodzaju zarysowania i uszkodzenia, które mogłyby stać się bramą do rozwoju drobnoustrojów na powierzchni.

Dania usmażone na patelni tego rodzaju są więc mniej kaloryczne. Ich smak nie został zmodyfikowany dodatkiem tłuszczu, a Ty cieszysz się w pełni walorami smakowymi ulubionych potraw.

Patelnia hipoalergiczna

W naszym społeczeństwie coraz więcej jest osób, które borykają się z różnego rodzaju alergiami. Dobierając zdrową patelnię, weź pod uwagę także i ten aspekt.

Unikaj patelni wykonanych z materiałów, na które możesz mieć alergię. Wśród najpopularniejszych z nich wymienia się alergię na nikiel, substancję zawartą w wielu patelniach. W przypadku alergii na metale ciężkie zrezygnuj z patelni wykonanej ze stali nierdzewnej, a także z żeliwa oraz kutego żelaza.

Dużo rozsądniejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po patelnię tytanową, określaną często jako hipoalergiczna, choć i tu reguły nie ma. Niektórzy alergicy jak pokazuje praktyka, wybierają patelnie żeliwne z nieprzywierającymi glazurami. Taki produkt pomimo obecności żeliwa, dzięki glazurze może nie wywoływać reakcji alergicznej.

Patelnia to naczynie, na którym wygodnie przygotujesz zdrowe, pyszne potrawy bez ponoszenia nadmiernych kosztów za energię do podgrzania dania. Ważne jednak, by rozsądnie wybrać to kuchenne akcesorium.

Zdrowo, pysznie i tanio. Na której patelni tak usmażysz?
Zdjęcie reklamodawcy

REKLAMA - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g