Autor Wysmakowane 25 maja 2023
REKLAMA - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY
Każdy posiłek, nawet ten przyrządzany na patelni, może być zdrowy. Konieczne jest jednak zaopatrzenie się w patelnię, które wyróżnia się określonymi, pożądanymi cechami. Zobacz, jak dobrać to naczynie, by cieszyć się świetnym smakiem, zdrowiem, a jednocześnie zaoszczędzić.
Wybierz patelnię z bezpiecznego materiału
Chcąc jeść zdrowo, należy przede wszystkim wybrać naczynie, wykonane z tworzywa, które nie wchodzi w interakcję ze składnikami pożywienia. Tego typu materiałem jest chociażby emalia – nie reaguje z pokarmami, nawet z kwasami zawartymi w bigosie czy w innym daniu, a przy tym nadaje się do łatwego podgrzania. Może też służyć jako naczynie do przechowywania jedzenia przez kilka dni w lodówce.
Wśród materiałów niewchodzących w interakcję z jedzeniem wskazać można na patelnie ze stali nierdzewnej, patelnie żeliwne oraz patelnie aluminiowe. Wszystkie one sprawdzą się do przyrządzania zdrowych potraw w zaciszu Twojej kuchni.
Postaw na patelnie równomiernie się nagrzewające
Jeżeli nie chcesz przepłacać za energię wykorzystywaną do podgrzewania posiłków, najlepiej postawić na patelnię, która równomiernie się nagrzewa. Takie wymagania spełnia patelnia aluminiowa. Cały proces jej powstawania przekłada się na jej funkcje, m.in. dobre wyważenie i świetne przewodzenie ciepła. Decydując się na patelnię aluminiową, warto postawić na tą, z grubszymi ściankami, ponieważ ma ona większą odporność na przegrzanie i przypalenie.
Patelnią równomiernie nagrzewającą się, choć nieco wolniej niż patelnia aluminiowa, jest patelnia stalowa. Jej atut to jednak nie czas nagrzewania, ale dłuższe utrzymywanie ciepła całego dania. Gdy potrawa na innej patelni już wystygnie, jedzenie na patelni ze stali nierdzewnej nie będzie jeszcze wymagać obróbki cieplnej.
Korzystaj z pokrywki
Aby przyśpieszyć proces obróbki cieplnej, sięgnij po patelnie z pokrywką. Oprócz tego pokrywka pozwala na dłużej zachować aromat dania, a dodatkowo – w przypadku gdy korzystasz z oleju, masła czy innego tłuszczu do smażenia – pokrywka zabezpiecza przed pryskaniem. Dzięki temu przyrządzając danie z dodatkiem tłustych składników, zmniejszysz ryzyko ewentualnego poparzenia.
Pokrywka pozwoli również zabezpieczyć potrawę przed zbyt szybką utratą wysokiej temperatury. Dlatego zamiast ponownie podgrzewać danie i tym samym narażać się m.in. na większe koszty związane z utratą energii, sięgnij po patelnię z pokrywką. Nie będzie to strata czasu!
Wypróbuj nieprzywierającą powłokę
Wielu z nas korzysta z tłuszczów do smażenia, by uchronić jedzenie przed przypaleniem. Tymczasem na rynku dostępne są patelnie z powłoką non-stick, inaczej z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu rozwiązaniu przyrządzisz zdrowsze i smaczniejsze dania z minimalną ilością tłuszczu.
Patelnia posiadająca takie uszlachetnienie wyróżnia się również większą odpornością na działanie wysokiej temperatury oraz wszelkiego rodzaju zarysowania i uszkodzenia, które mogłyby stać się bramą do rozwoju drobnoustrojów na powierzchni.
Dania usmażone na patelni tego rodzaju są więc mniej kaloryczne. Ich smak nie został zmodyfikowany dodatkiem tłuszczu, a Ty cieszysz się w pełni walorami smakowymi ulubionych potraw.
Patelnia hipoalergiczna
W naszym społeczeństwie coraz więcej jest osób, które borykają się z różnego rodzaju alergiami. Dobierając zdrową patelnię, weź pod uwagę także i ten aspekt.
Unikaj patelni wykonanych z materiałów, na które możesz mieć alergię. Wśród najpopularniejszych z nich wymienia się alergię na nikiel, substancję zawartą w wielu patelniach. W przypadku alergii na metale ciężkie zrezygnuj z patelni wykonanej ze stali nierdzewnej, a także z żeliwa oraz kutego żelaza.
Dużo rozsądniejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po patelnię tytanową, określaną często jako hipoalergiczna, choć i tu reguły nie ma. Niektórzy alergicy jak pokazuje praktyka, wybierają patelnie żeliwne z nieprzywierającymi glazurami. Taki produkt pomimo obecności żeliwa, dzięki glazurze może nie wywoływać reakcji alergicznej.
Patelnia to naczynie, na którym wygodnie przygotujesz zdrowe, pyszne potrawy bez ponoszenia nadmiernych kosztów za energię do podgrzania dania. Ważne jednak, by rozsądnie wybrać to kuchenne akcesorium.