Tagi:

Klasyka polskiej kuchni czyli tradycyjne bitki wołowe w sosie. Przepyszne, kruche, rozpadające się mięso, które możemy uzyskać tylko odpowiednio długim duszeniem. Zdecydowanie trzeba się wykazać cierpliwością i nie skracać tego etapu. Bitki świetnie smakują też po odgrzaniu jak i nawet po mrożeniu – spokojnie można od razu przygotować podwójną porcję. Dobrze jest zamarynować na noc mięso, ale jeśli nie macie na to czasu to w wersji minimum wystarczy natarcie kotletów przyprawami i odstawienie ich w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny.

Bitki wołowe w sosie

  • mięsa wołowego bez kości (z udźca)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2/3 łyżeczki kminku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • spora szczypta gałki muszkatułowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 6-7 grzybków suszonych
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotować marynatę. Wymieszać w sporym, zamykanym pojemniku: po pół łyżeczki soli, pieprzu, kminek, ostrą paprykę i gałkę muszkatułową. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry o grubości 8-10 mm. Wołowinę koniecznie kroić w poprzek włókien. Kotlety rozbić z obu stron (mogą wyjść dość duże, ale jeszcze znacznie się skurczą podczas duszenia) i mocno natrzeć przyprawami. Zamknąć pojemniczek i wstawić do lodówki na całą noc.

Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Bardzo mocno rozgrzać patelnię i gdy zacznie parować obsmażyć kotlety partiami z obu stron na rumiano. Usmażone przekładać do garnka. Na patelnię po kotletach włożyć 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Przełożyć do mięsa. Patelnię zalać wrzątkiem, zeskrobując wszystko z dnia i przelać do garnka. Uzupełnić wrzątkiem, tak by mięso było całkowicie przykryte, dodać posiekane drobno grzybki suszone i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania do minimum i dusić do pełnej miękkości mięsa (w zależności od mięsa będzie to trwało od 1,5 do 3 godzin). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie po czym zahartować sosem z mięsa wlewając po łyżce sosu do mięsa  dokładnie mieszając za każdym razem by nie powstały grudki.

Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, musztardą i boczkiem

Jeśli zainteresował Cię ten przepis wypróbuj też Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, musztardą i boczkiem.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Bitki wołowe w sosie
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)