![Bitki wołowe w sosie 1 Bitki wołowe w sosie](https://www.wysmakowane.pl/wp-content/uploads/2017/12/Obiady-wolowina-bitki2.v2-150x150.jpg)
- Potrzebny czas: 3-4 godziny
- Porcja: 8 osób
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 14 stycznia 2018
Klasyka polskiej kuchni czyli tradycyjne bitki wołowe w sosie. Przepyszne, kruche, rozpadające się mięso, które możemy uzyskać tylko odpowiednio długim duszeniem. Zdecydowanie trzeba się wykazać cierpliwością i nie skracać tego etapu. Bitki świetnie smakują też po odgrzaniu jak i nawet po mrożeniu – spokojnie można od razu przygotować podwójną porcję. Dobrze jest zamarynować na noc mięso, ale jeśli nie macie na to czasu to w wersji minimum wystarczy natarcie kotletów przyprawami i odstawienie ich w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny.
Bitki wołowe w sosie
- mięsa wołowego bez kości (z udźca)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2/3 łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- spora szczypta gałki muszkatułowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 6-7 grzybków suszonych
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotować marynatę. Wymieszać w sporym, zamykanym pojemniku: po pół łyżeczki soli, pieprzu, kminek, ostrą paprykę i gałkę muszkatułową. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry o grubości 8-10 mm. Wołowinę koniecznie kroić w poprzek włókien. Kotlety rozbić z obu stron (mogą wyjść dość duże, ale jeszcze znacznie się skurczą podczas duszenia) i mocno natrzeć przyprawami. Zamknąć pojemniczek i wstawić do lodówki na całą noc.
Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Bardzo mocno rozgrzać patelnię i gdy zacznie parować obsmażyć kotlety partiami z obu stron na rumiano. Usmażone przekładać do garnka. Na patelnię po kotletach włożyć 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Przełożyć do mięsa. Patelnię zalać wrzątkiem, zeskrobując wszystko z dnia i przelać do garnka. Uzupełnić wrzątkiem, tak by mięso było całkowicie przykryte, dodać posiekane drobno grzybki suszone i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania do minimum i dusić do pełnej miękkości mięsa (w zależności od mięsa będzie to trwało od 1,5 do 3 godzin). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie po czym zahartować sosem z mięsa wlewając po łyżce sosu do mięsa dokładnie mieszając za każdym razem by nie powstały grudki.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis wypróbuj też Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, musztardą i boczkiem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Jakieś bardzo blade te bitki ?
Nie jem mięsa, ale urzekła mnie fotografią – zwłaszcza format ziemniaczków 😀
Klasyczne danie i do tego z grzybami, więc musi smakować niesamowicie 😉
Mmm uwielbiam i do tego kluski śląskie. Następnym razem zrobię z tego przepisu 🙂
Mmm, wyglądają przepysznie. 🙂 Jednak tradycyjna kuchnia jest niezawodna i zawsze smaczna. 🙂