Przepisy

Więcej

Porcja
8 osób
Trudność
Średni
Porcja8 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Bitki wołowe w sosie

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Klasyka polskiej kuchni czyli tradycyjne bitki wołowe w sosie. Przepyszne, kruche, rozpadające się mięso, które możemy uzyskać tylko odpowiednio długim duszeniem. Zdecydowanie trzeba się wykazać cierpliwością i nie skracać tego etapu. Bitki świetnie smakują też po odgrzaniu jak i nawet po mrożeniu – spokojnie można od razu przygotować podwójną porcję. Dobrze jest zamarynować na noc mięso, ale jeśli nie macie na to czasu to w wersji minimum wystarczy natarcie kotletów przyprawami i odstawienie ich w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny.

Bitki wołowe w sosie

  • mięsa wołowego bez kości (z udźca)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2/3 łyżeczki kminku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • spora szczypta gałki muszkatułowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 6-7 grzybków suszonych
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotować marynatę. Wymieszać w sporym, zamykanym pojemniku: po pół łyżeczki soli, pieprzu, kminek, ostrą paprykę i gałkę muszkatułową. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry o grubości 8-10 mm. Wołowinę koniecznie kroić w poprzek włókien. Kotlety rozbić z obu stron (mogą wyjść dość duże, ale jeszcze znacznie się skurczą podczas duszenia) i mocno natrzeć przyprawami. Zamknąć pojemniczek i wstawić do lodówki na całą noc.

Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Bardzo mocno rozgrzać patelnię i gdy zacznie parować obsmażyć kotlety partiami z obu stron na rumiano. Usmażone przekładać do garnka. Na patelnię po kotletach włożyć 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Przełożyć do mięsa. Patelnię zalać wrzątkiem, zeskrobując wszystko z dnia i przelać do garnka. Uzupełnić wrzątkiem, tak by mięso było całkowicie przykryte, dodać posiekane drobno grzybki suszone i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania do minimum i dusić do pełnej miękkości mięsa (w zależności od mięsa będzie to trwało od 1,5 do 3 godzin). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie po czym zahartować sosem z mięsa wlewając po łyżce sosu do mięsa  dokładnie mieszając za każdym razem by nie powstały grudki.

Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, musztardą i boczkiem

Jeśli zainteresował Cię ten przepis wypróbuj też Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, musztardą i boczkiem.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami