Tagi:

Chińska surówka z białej kapusty, czyli prosty i szybki dodatek do obiadu, z dobrze nam znanej nam, Polakom, kapusty. Ale tym razem nie w tradycyjnej polskiej nucie (ten przepis tutaj), lecz w iście orientalnym stylu, dzięki takim dodatkom jak sezam, imbir, sos sojowy i olej sezamowy. Ja taką surówkę bardzo chętnie wcinam nie tylko do dania głównego, ale też samą, w ramach przekąski czy nawet na kolację. Polecam Wam wypróbować, niekoniecznie tylko do azjatyckich dań, bo nawet z naszym rodzimym schabowym, będzie idealnie współgrać.

Chińska surówka z białej kapusty

  • ok 300 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • ćwiartka cebuli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chilli – do smaku
  • sól – do smaku
  • 2 łyżki białego sezamu
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Kapustę, cebulę i obraną marchewkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Przełożyć do miski i chwilę pougniatać by warzywa puściły soki. Będą dzięki temu delikatniejsze i bardziej soczyste. Odstawić na czas szykowania sosu.

SOS: Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce do miseczki. Dodać ocet ryżowy, cukier trzcinowy, olej sezamowy, sos sojowy, odrobinę chilli i kilka szczypt soli (nie za dużo – sos sojowy już jest słony). Dokładnie wymieszać. Polać kapustę. Dodać łyżkę sezamu i ponownie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Jeśli jest taka możliwość – schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem obsypać posiekanym szczypiorkiem i pozostałym sezamem.

Chińska surówka z białej kapusty

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Chińska surówka z białej kapusty
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)