![Indie: Ryż z kurkumą i kuminem 1 Indie: Ryż z kurkumą i kuminem](https://www.wysmakowane.pl/wp-content/uploads/2019/03/Indie-ryż-z-kurkumą-i-kuminem-wysmakowane.pl_-150x150.jpg)
Autor Wysmakowane 13 marca 2019
Aromatyczny ryż z kurkumą i kuminem (kminem rzymskim) rodem prosto z Indii. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo więcej czasu niż zwykłe ugotowanie ryżu, a efekt uzyskacie zupełnie inny. Miła odmiana w dodatku serwowanym do obiadu. Polecam spróbować… a potem udać się w dalszą kulinarną podróż i przetestować ryż po brazylijsku oraz po wietnamsku. Ciekawa jestem, który będzie Waszym faworytem.
Ryż z kurkumą i kuminem
- 120 g ryżu basmati
- 1 łyżka masła klarowanego (ewentualnie oleju)
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 ml wrzącej wody
- plaster cytryny
Ryż przepłukać na sitku po bieżącą, letnią wodą. Zostawić do odsączenia. W tym czasie w garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać wszystkie przyprawy i ciągle mieszając smażyć na dość dużym ogniu, aż nasiona gorczycy zaczną „strzelać”. Wówczas dodać odsączony ryż i smażyć jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Wlać wrzącą wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Zmniejszyć moc grzania, przykryć szczelnie garnek i gotować 9 minut, nie podnosząc przykrywki. Odstawić z ognia i zostawić przykryte na kilka minut.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ![Indie: Ryż z kurkumą i kuminem 3 ?](https://s.w.org/images/core/emoji/11/svg/1f642.svg)
17 odpowiedzi
Zjedzone jako dodatek do Dal Makhani. Pyszny ryż, bardzo mi smakował.
Bardzo fajny zestaw. Cieszę się że smakowało.
Kurkumina ma właściwości antynowotworowe nie od dzis korzystam z jej walorów smakowych, sałatke która pokazujesz chętnie przesmakuję w weekend
Uwielbiam dania z ryżem, więc chętnie wypróbuję ten wariant ryżu 🙂
Dzięki za ten przepis. Ryż często gości w mojej kuchni, ale już powoli brakuje mi na niego pomysłów 😉
Lubię szukać inspiracji w kuchniach innych krajów 🙂 Polecam też ryż po brazylijsku i po Wietnamsku. Oba na blogu.
Piękne zdjęcia. Ja kumin dodaję od czasu do czasu do strączków, z ryżem nie próbowałam.
Do tego pysznie wypieczony indyczek i danie idealne 😉
pasuje perfekcyjnie 🙂
Kocham kuchnię indyjską, więc będę musiała spróbować kiedyś Twojego przepisu. 🙂
🙂 lubię 🙂 w ogóle lubię jeść, dlatego z przyjemnością tutaj zaglądam
Prosty przepis, na bank wypróbuję.
Niestety nie miałam okazji aby zajadac się takim daniem
Najlepiej zrobić samemu w domu. Proste i szybkie. Dużo nie ryzykujesz 🙂 Tylko trzeba się zaopatrzyć w kurkumę i kumin, ale te są już bezproblemowo dostępne w większości marketów.
Taki ryż to świetny dodatek do wielu dań. Zdecydowanie w moich klimatach 🙂
Do tej pory gotowałam ryż z samą kurkumą, żeby nadać kolor. Zachęcasz do eksperymentowania! Extra 🙂
Tu mamy i kolor i smak 🙂 Zachęcam jak najbardziej. Kuchnia to wspaniałe pole do eksperymentów.