Autor Wysmakowane 13 marca 2019
Aromatyczny ryż z kurkumą i kuminem (kminem rzymskim) rodem prosto z Indii. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo więcej czasu niż zwykłe ugotowanie ryżu, a efekt uzyskacie zupełnie inny. Miła odmiana w dodatku serwowanym do obiadu. Polecam spróbować… a potem udać się w dalszą kulinarną podróż i przetestować ryż po brazylijsku oraz po wietnamsku. Ciekawa jestem, który będzie Waszym faworytem.
Ryż z kurkumą i kuminem
- 120 g ryżu basmati
- 1 łyżka masła klarowanego (ewentualnie oleju)
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 ml wrzącej wody
- plaster cytryny
Ryż przepłukać na sitku po bieżącą, letnią wodą. Zostawić do odsączenia. W tym czasie w garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać wszystkie przyprawy i ciągle mieszając smażyć na dość dużym ogniu, aż nasiona gorczycy zaczną „strzelać”. Wówczas dodać odsączony ryż i smażyć jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Wlać wrzącą wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Zmniejszyć moc grzania, przykryć szczelnie garnek i gotować 9 minut, nie podnosząc przykrywki. Odstawić z ognia i zostawić przykryte na kilka minut.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
17 odpowiedzi
Zjedzone jako dodatek do Dal Makhani. Pyszny ryż, bardzo mi smakował.
Bardzo fajny zestaw. Cieszę się że smakowało.
Kurkumina ma właściwości antynowotworowe nie od dzis korzystam z jej walorów smakowych, sałatke która pokazujesz chętnie przesmakuję w weekend
Uwielbiam dania z ryżem, więc chętnie wypróbuję ten wariant ryżu 🙂
Dzięki za ten przepis. Ryż często gości w mojej kuchni, ale już powoli brakuje mi na niego pomysłów 😉
Lubię szukać inspiracji w kuchniach innych krajów 🙂 Polecam też ryż po brazylijsku i po Wietnamsku. Oba na blogu.
Piękne zdjęcia. Ja kumin dodaję od czasu do czasu do strączków, z ryżem nie próbowałam.
Do tego pysznie wypieczony indyczek i danie idealne 😉
pasuje perfekcyjnie 🙂
Kocham kuchnię indyjską, więc będę musiała spróbować kiedyś Twojego przepisu. 🙂
🙂 lubię 🙂 w ogóle lubię jeść, dlatego z przyjemnością tutaj zaglądam
Prosty przepis, na bank wypróbuję.
Niestety nie miałam okazji aby zajadac się takim daniem
Najlepiej zrobić samemu w domu. Proste i szybkie. Dużo nie ryzykujesz 🙂 Tylko trzeba się zaopatrzyć w kurkumę i kumin, ale te są już bezproblemowo dostępne w większości marketów.
Taki ryż to świetny dodatek do wielu dań. Zdecydowanie w moich klimatach 🙂
Do tej pory gotowałam ryż z samą kurkumą, żeby nadać kolor. Zachęcasz do eksperymentowania! Extra 🙂
Tu mamy i kolor i smak 🙂 Zachęcam jak najbardziej. Kuchnia to wspaniałe pole do eksperymentów.