fbpx

Indie: Ryż z kurkumą i kuminem

przepis

Aromatyczny ryż z kurkumą i kuminem (kminem rzymskim) rodem prosto z Indii. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo więcej czasu niż zwykłe ugotowanie ryżu, a efekt uzyskacie zupełnie inny. Miła odmiana w dodatku serwowanym do obiadu. Polecam spróbować… a potem udać się w dalszą kulinarną podróż i przetestować ryż po brazylijsku oraz po wietnamsku. Ciekawa jestem, który będzie Waszym faworytem.

Ryż z kurkumą i kuminem

  • 120 g ryżu basmati
  • 1 łyżka masła klarowanego (ewentualnie oleju)
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • plaster cytryny

Ryż przepłukać na sitku po bieżącą, letnią wodą. Zostawić do odsączenia. W tym czasie w garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać wszystkie przyprawy i ciągle mieszając smażyć na dość dużym ogniu, aż nasiona gorczycy zaczną „strzelać”. Wówczas dodać odsączony ryż i smażyć jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Wlać wrzącą wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Zmniejszyć moc grzania, przykryć szczelnie garnek i gotować 9 minut, nie podnosząc przykrywki. Odstawić z ognia i zostawić przykryte na kilka minut.

Indie: Ryż z kurkumą i kuminem

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Indie: Ryż z kurkumą i kuminem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

17 komentarzy

  • KiWiki 7 listopada 2020 o 17:06 Odpowiedz

    Zjedzone jako dodatek do Dal Makhani. Pyszny ryż, bardzo mi smakował.

    • Wysmakowane 7 listopada 2020 o 17:09 Odpowiedz

      Bardzo fajny zestaw. Cieszę się że smakowało.

  • Agnieszka 18 marca 2019 o 22:29 Odpowiedz

    Kurkumina ma właściwości antynowotworowe nie od dzis korzystam z jej walorów smakowych, sałatke która pokazujesz chętnie przesmakuję w weekend

  • BlondeKitsune 18 marca 2019 o 21:51 Odpowiedz

    Uwielbiam dania z ryżem, więc chętnie wypróbuję ten wariant ryżu 🙂

  • Olka 17 marca 2019 o 17:55 Odpowiedz

    Dzięki za ten przepis. Ryż często gości w mojej kuchni, ale już powoli brakuje mi na niego pomysłów 😉

    • Wysmakowane 18 marca 2019 o 13:11 Odpowiedz

      Lubię szukać inspiracji w kuchniach innych krajów 🙂 Polecam też ryż po brazylijsku i po Wietnamsku. Oba na blogu.

  • Agata 15 marca 2019 o 12:23 Odpowiedz

    Piękne zdjęcia. Ja kumin dodaję od czasu do czasu do strączków, z ryżem nie próbowałam.

  • Kamil 15 marca 2019 o 12:18 Odpowiedz

    Do tego pysznie wypieczony indyczek i danie idealne 😉

    • Wysmakowane 15 marca 2019 o 12:20 Odpowiedz

      pasuje perfekcyjnie 🙂

  • Natblue 15 marca 2019 o 09:39 Odpowiedz

    Kocham kuchnię indyjską, więc będę musiała spróbować kiedyś Twojego przepisu. 🙂

  • Jaga 14 marca 2019 o 20:18 Odpowiedz

    🙂 lubię 🙂 w ogóle lubię jeść, dlatego z przyjemnością tutaj zaglądam

  • Monika MonimePL 14 marca 2019 o 11:40 Odpowiedz

    Prosty przepis, na bank wypróbuję.

  • Ciekawska Magdalena 14 marca 2019 o 10:04 Odpowiedz

    Niestety nie miałam okazji aby zajadac się takim daniem

    • Wysmakowane 14 marca 2019 o 10:38 Odpowiedz

      Najlepiej zrobić samemu w domu. Proste i szybkie. Dużo nie ryzykujesz 🙂 Tylko trzeba się zaopatrzyć w kurkumę i kumin, ale te są już bezproblemowo dostępne w większości marketów.

  • Gosia 13 marca 2019 o 16:09 Odpowiedz

    Taki ryż to świetny dodatek do wielu dań. Zdecydowanie w moich klimatach 🙂

  • Kamila 13 marca 2019 o 09:08 Odpowiedz

    Do tej pory gotowałam ryż z samą kurkumą, żeby nadać kolor. Zachęcasz do eksperymentowania! Extra 🙂

    • Wysmakowane 13 marca 2019 o 09:12 Odpowiedz

      Tu mamy i kolor i smak 🙂 Zachęcam jak najbardziej. Kuchnia to wspaniałe pole do eksperymentów.

MENU