Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Indie: Ryż z kurkumą i kuminem

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Aromatyczny ryż z kurkumą i kuminem (kminem rzymskim) rodem prosto z Indii. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo więcej czasu niż zwykłe ugotowanie ryżu, a efekt uzyskacie zupełnie inny. Miła odmiana w dodatku serwowanym do obiadu. Polecam spróbować… a potem udać się w dalszą kulinarną podróż i przetestować ryż po brazylijsku oraz po wietnamsku. Ciekawa jestem, który będzie Waszym faworytem.

Ryż z kurkumą i kuminem

  • 120 g ryżu basmati
  • 1 łyżka masła klarowanego (ewentualnie oleju)
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • plaster cytryny

Ryż przepłukać na sitku po bieżącą, letnią wodą. Zostawić do odsączenia. W tym czasie w garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać wszystkie przyprawy i ciągle mieszając smażyć na dość dużym ogniu, aż nasiona gorczycy zaczną „strzelać”. Wówczas dodać odsączony ryż i smażyć jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Wlać wrzącą wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Zmniejszyć moc grzania, przykryć szczelnie garnek i gotować 9 minut, nie podnosząc przykrywki. Odstawić z ognia i zostawić przykryte na kilka minut.

Indie: Ryż z kurkumą i kuminem

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

  1. Kurkumina ma właściwości antynowotworowe nie od dzis korzystam z jej walorów smakowych, sałatke która pokazujesz chętnie przesmakuję w weekend

    1. Lubię szukać inspiracji w kuchniach innych krajów 🙂 Polecam też ryż po brazylijsku i po Wietnamsku. Oba na blogu.

    1. Najlepiej zrobić samemu w domu. Proste i szybkie. Dużo nie ryzykujesz 🙂 Tylko trzeba się zaopatrzyć w kurkumę i kumin, ale te są już bezproblemowo dostępne w większości marketów.

    1. Tu mamy i kolor i smak 🙂 Zachęcam jak najbardziej. Kuchnia to wspaniałe pole do eksperymentów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami