Tagi:

Chińskie pierożki wonton, w dwóch odsłonach, serwowane z genialnym sosem orzechowym.

Pierożki wonton pierwszy raz w życiu jadłam podczas naszej wyprawy po Chinach jakieś 10 lat temu. Była to nasza pierwsza tak daleka i długa podróż. Jedzenie chińskie było dla mnie całkowicie nieobliczalne i nieprzewidywalne. I to dosłownie! Menu po chińsku (może i lepiej, bo to po angielsku nam zjeżyło włosy na głowie!). My po chińsku ani mru mru, Chińczycy po angielsku chyba jeszcze gorzej (o ile to w ogóle możliwe). Często więc dogadywaliśmy się jedynie na migi, wybieraliśmy coś na chybił trafił z karty menu (w 90% przypadków po chińsku!) albo po prostu robiliśmy przegląd talerzy innych gości w knajpie i prosiliśmy o to co nam się najbardziej wizualnie spodobało. Czasem wychodziło śmiesznie, czasem tragicznie (chińskie stuletnie jaja! Albo jakieś robactwo), a czasem tak genialnie jak z pierożkami wonton.

Menu po angielsku! Chcieliśmy to wiedzieć??
Średnio trafny wybór/ ps. Naprawdę kiedyś byliśmy tacy młodzi?! 😛

 

Ciasto na pierożki wonton jest banalnie proste i składa się z trzech super podstawowych składników czyli mąka, woda i sól. Farsz do wonton można modyfikować wedle własnych preferencji. Ja podaję moje dwa ulubione farsze. Jeden z kurczakiem (podpatrzony w którejś z edycji masterchef po moich modyfikacjach), drugi z kaczką (próba odtworzenia tego co jadłam któregoś razu w Chinach). Farsze można przyszykować po wyrobieniu ciasta na pierożki (jeśli macie już upieczone mięso).

Chińskie pierożki wonton – przepis na ciasto (ok 12 sztuk)

  • 300 g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml wody gorącej

Zagotować wodę w małym garnuszku. Dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wlać słoną wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i dobrze wyrobione. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, krótko wyrabiać i wałkować na blacie oprószonym mąką na cienkie ciasto. Wykrawać kwadraty o boku ok. 6-7 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać dowolny farsz i mokrymi dłońmi zawijać rogi u góry tworząc charakterystyczne sakiewki. Mocno rozgrzać olej w woku lub w głębokiej patelni i krótko smażyć pierożki aż ciasto będzie rumiane (1-2 minuty). Na środek każdego talerza wylewać sos orzechowy i układać po pierożku. Podawać od razu.

Farsz z kurczaka

  • 400 g usmażonej piersi kurczaka
  • spory ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
  • łyżeczka posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypioru
  • sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku

Mięso posiekać na niewielkie, cienkie plasterki. Czosnek rozgnieść i posiekać (lub przecisnąć przez praskę). Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Farsz z kaczki

  • upieczone mięso z 2 piersi kaczki (np. z tego przepisu)
  • pół cebuli posiekaną w drobne paseczki
  • spory ząbek czosnku
  • kapusta pak choi posiekana w paski
  • 1 marchewka posiekana w słupki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżka oleju sezamowego

Rozgrzać olej roślinny i zeszklić cebulę wraz z roztartym czosnkiem. Dodać marchewkę, kapustę i sos sojowy. Smażyć często mieszając ok 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z olejem sezamowym.

Orientalny sos orzechowy

  • 120 g masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • spory ząbek czosnku rozgnieciony/ przeciśnięty przez praskę
  • chilli i ewentualnie sól do smaku (uwaga bo sos sojowy jest słony)
  • ok 100 ml wody

Wszystkie składniki włożyć do małego garnuszka i podgrzać często mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu.

Farsz z kurczakafarsz z kaczkiChińskie pierożki wonton Chińskie pierożki won-ton

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Chińskie pierożki wonton
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)