Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chińskie pierożki wonton

4,3
Rated 4.3 out of 5
4.3 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Chińskie pierożki wonton, w dwóch odsłonach, serwowane z genialnym sosem orzechowym.

Pierożki wonton pierwszy raz w życiu jadłam podczas naszej wyprawy po Chinach jakieś 10 lat temu. Była to nasza pierwsza tak daleka i długa podróż. Jedzenie chińskie było dla mnie całkowicie nieobliczalne i nieprzewidywalne. I to dosłownie! Menu po chińsku (może i lepiej, bo to po angielsku nam zjeżyło włosy na głowie!). My po chińsku ani mru mru, Chińczycy po angielsku chyba jeszcze gorzej (o ile to w ogóle możliwe). Często więc dogadywaliśmy się jedynie na migi, wybieraliśmy coś na chybił trafił z karty menu (w 90% przypadków po chińsku!) albo po prostu robiliśmy przegląd talerzy innych gości w knajpie i prosiliśmy o to co nam się najbardziej wizualnie spodobało. Czasem wychodziło śmiesznie, czasem tragicznie (chińskie stuletnie jaja! Albo jakieś robactwo), a czasem tak genialnie jak z pierożkami wonton.

DSC 1336
Menu po angielsku! Chcieliśmy to wiedzieć??
177
Średnio trafny wybór/ ps. Naprawdę kiedyś byliśmy tacy młodzi?! 😛

 

Ciasto na pierożki wonton jest banalnie proste i składa się z trzech super podstawowych składników czyli mąka, woda i sól. Farsz do wonton można modyfikować wedle własnych preferencji. Ja podaję moje dwa ulubione farsze. Jeden z kurczakiem (podpatrzony w którejś z edycji masterchef po moich modyfikacjach), drugi z kaczką (próba odtworzenia tego co jadłam któregoś razu w Chinach). Farsze można przyszykować po wyrobieniu ciasta na pierożki (jeśli macie już upieczone mięso).

Chińskie pierożki wonton – przepis na ciasto (ok 12 sztuk)

  • 300 g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml wody gorącej

Zagotować wodę w małym garnuszku. Dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wlać słoną wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i dobrze wyrobione. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, krótko wyrabiać i wałkować na blacie oprószonym mąką na cienkie ciasto. Wykrawać kwadraty o boku ok. 6-7 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać dowolny farsz i mokrymi dłońmi zawijać rogi u góry tworząc charakterystyczne sakiewki. Mocno rozgrzać olej w woku lub w głębokiej patelni i krótko smażyć pierożki aż ciasto będzie rumiane (1-2 minuty). Na środek każdego talerza wylewać sos orzechowy i układać po pierożku. Podawać od razu.

Farsz z kurczaka

  • 400 g usmażonej piersi kurczaka
  • spory ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
  • łyżeczka posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypioru
  • sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku

Mięso posiekać na niewielkie, cienkie plasterki. Czosnek rozgnieść i posiekać (lub przecisnąć przez praskę). Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Farsz z kaczki

  • upieczone mięso z 2 piersi kaczki (np. z tego przepisu)
  • pół cebuli posiekaną w drobne paseczki
  • spory ząbek czosnku
  • kapusta pak choi posiekana w paski
  • 1 marchewka posiekana w słupki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżka oleju sezamowego

Rozgrzać olej roślinny i zeszklić cebulę wraz z roztartym czosnkiem. Dodać marchewkę, kapustę i sos sojowy. Smażyć często mieszając ok 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z olejem sezamowym.

Orientalny sos orzechowy

  • 120 g masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • spory ząbek czosnku rozgnieciony/ przeciśnięty przez praskę
  • chilli i ewentualnie sól do smaku (uwaga bo sos sojowy jest słony)
  • ok 100 ml wody

Wszystkie składniki włożyć do małego garnuszka i podgrzać często mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu.

Farsz z kurczakafarsz z kaczkiChińskie pierożki wonton Chińskie pierożki won-ton

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,3
Rated 4.3 out of 5
4.3 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Czy wszystkim wychodzi ciasto po wlaniu gorącej wody do mąki? Mi zawsze robi się breja z ciepłej wody i ciasto jest za twarde, kruszące się, nie ma mowy o wałkowaniu.

    1. Może spróbuj wlewać wodę powoli, tak by dobrze „zaparzyła ciasto”, cały czas przy tym mieszając.

  2. Uwielbiam dim sum z kaczka, jadam je najczęściej w Udon Noodle Bar w Warszawie, uwielbiam ten wyrazisty farsz i delikatne ciasto, może uda mi się odtworzyć ten przepis w domu i cieszyć się tym smakiem częściej.

  3. Zrobiłam dziś ten farsz z kaczką do naleśników. Sam farsz fantastyczny! Koniecznie muszę przetestować jeszcze ten sosik bo korci mnie bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami