Tagi:

Kremowe ciasto adwokat bez pieczenia na czekoladowych herbatnikach. Osobiście absolutnie nie jestem fanem samego adwokatu, ale jako dodatek do deserów zdecydowanie uwielbiam (tutaj kilka innych inspiracji jak wykorzystać w słodkościach adwokat). Ciasto jest na dużą blachę (20×30 cm) i zdecydowanie nie polecam robić mniejszego bo będziecie mieć niedosyt 😉. Ze względu na dużą zawartość alkoholu, zdecydownaie nie jest to ciasto dla dzieci, ale gwarantuję, że dorośli będą zachwyceni! Pierwszy poziom to pyszny, delikatny krem na bazie kremowego serka, śmietany i białej czekolady. Nie dodwałam już cukru, cała słodycz jest z czekolady. Choć nie jest to nadmiernie słodkie ciasto, więc jeśli lubicie słodsze desery to zdecydowanie polecam zwiększyć ilość czekolady do dwóch tabliczek. Drugi poziom to śmietankowy mus z dużą ilością adwokatu. Całość po złożeniu koniecznie należy odstawić na noc do lodówki by herbatniki namiękły. Dzięki temu całość będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jeśli chcecie, możecie dla przełamania smaku, przełożyć ciasto dodatkowo kwaskowym dżemem lub świeżymi owocami np truskawki, maliny czy jagody (na środkową warstwę herbatnikow).

Krem z białej czekolady

  • 150 g białej czekolady
  • 8 g żelatyny w proszku + 40 ml gorącej wody
  • 320 g serka kremowego śmietankowego np. Ostrovia, Philadelphia, Twój Smak
  • 250 ml śmietany 36%
  • wanilia wydrążona z jednej laski

Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Serek, śmietanę i wanilię zmiksować na gładką masę. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Do żelatyny dodawać po łyżce masy czekoladowej za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia.

Śmietankowy krem z adwokatem

  • 400 ml śmietany 36% (mocno schłodzona)
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 180 ml adwokatu
  • 8 g żelatyny w proszku + 40 ml gorącej wody
  • cytryna

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Żółtka i cukier umieścić w niewielkim, ale dość wysokim garnku. Miksować około 5 minut na najwyższych obrotach aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Dodać 100 ml smietany i krótko zmiksować. Garnek postawić na kuchence i podgrzewać, co chwilę mieszając. Nie wolno dopuścić do wrzenia bo masa się zwarzy. Przed momentem wrzenia zestawić garnek i dodać adwokat oraz skórkę cytryny startą na drobnych oczkach tarki. Do żelatyny dodawać po łyżce masy z adwokatem za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny by masa lekko stężała. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i ubitą połączyć, delikatnie mieszając z tężejącą masą.

Ciasto adwokat bez pieczenia

  • masy z powyższych przepisów
  • ok 300 g czekoladowych herbatników
  • 50 g czekolady deserowej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odłożyć na czas składania ciasta. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pojedynczą warstwę herbatników. Wyłożyć białą masę z białej czekolady (kilka łyżek odłożyć na wierzch). Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć cały mus adwokat i przykryć trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie pozostałą białą masę. Z wierzchu polać fantazyjnie roztopioną czekoladą. Odstawić do lodówki co najmniej na całą noc.

Ciasto adwokat bez pieczenia

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto adwokat bez pieczenia
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)