Tagi:

Rzadko robię skomplikowane, wielowarstwowe przekładańce, ale gdy zobaczyłam przepis na ciasto Marysieńka to przepadłam. Cienkie blaty kakaowego biszkoptu, lekko chrupka beza orzechowa i do tego delikatny krem budyniowy. To musiało się udać. I udało! Ciasto Marysieńka jest przepyszne, wilgotne, fantastycznie skomponowane. Zdecydowanie polecam, także na naprawdę wyjątkowe okazje – na świąteczny stół, a nawet jako tort urodzinowy. Nie zawiedziecie się. Beza orzechowa nie jest typową, „suchą” bezą. Dodatek tłustych składników sprawia, że robi się bardziej klejąca, tylko lekko chrupka. Tak jest prawidłowo i taka konsystencja pasuje bardzo dobrze do całości. W oryginalnym przepisie na ciasto Marysieńka, używa się orzechów włoskich, jednak mi zdecydowanie bardziej pasują tu laskowe i polecam taką modyfikację, choć jeśli wolicie, możecie zostać przy oryginalnej wersji.

Jeśli ciasto będzie pieczone w jednej formie, to polecam rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Pierwszego dnia upiec biszkopt. Drugiego (w tej samej formie) ciasto orzechowe. Podczas jego studzenia, należy przygotować masę budyniową. Jeśli macie więcej niż jedną formę o takiej samej średnicy, to spokojnie można upiec biszkopt i bezę orzechową równocześnie. Podczas pieczenia ciast przyszykować krem (w tej wersji oszacowałam podany czas przygotowania).

Biszkopt kakaowy – średnica 22 cm

  • 100 g mąki pszennej
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 110 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec w trzech turach dodać do jajek mąkę z kakao starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła. Masę wyłożyć do tortownicy (średnica 21 – 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 20 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Beza orzechowa

  • 3 białka
  • 110 g drobnego cukru
  • pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pełna łyżeczka maki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g posiekanych orzechów laskowych

Składniki w temperaturze pokojowej. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Wciąż miksując na najwyższych obrotach, dodawać po łyżce drobny cukier. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać posiekane drobno orzechy i dokładnie wymieszać. Delikatnie (łyżką) wymieszać z ubitymi białkami, starając się by piana jak najmniej opadła. Przełożyć do tortownicy po biszkopcie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut. Wyjąć na blat i zostawić do ostudzenia.

Krem budyniowy

  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 25 g budyniu waniliowego
  • 120 g miękkiego masła

200 ml mleka wlać do garnuszka. Dodać cukier waniliowy i zagotować. W tym czasie żółtka utrzeć z drobnym cukrem na jasną, mocno puszystą masę (około 5 minut). Na koniec ubijania dodać budyń waniliowy i pozostałe 100 ml mleka. Zmiksować do połączenia i przelać do wrzącego mleka. Zmniejszyć moc grzania i często mieszając, gotować kilka minut, do zgęstnienia masy. Odstawić z kuchenki i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do napuszenia. Masło dodawać do ostudzonego budyniu, ciągle miksując.

Ciasto Marysieńka

  • nasączenie: 80 ml likieru kawowego i 80 ml wody (w wersji bezalkoholowej kawa lub słaba herbata)
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany 36%
  • garść orzechów do dekoracji (laskowe/ włoskie/ pekan)

Likier wymieszać z wodą. Całkowicie ostudzony biszkopt przekroić na dwa, równe blaty. Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, w której był pieczony. Nasączyć połową likieru z wodą. Wyłożyć połowę kremu budyniowego i równomiernie rozsmarować. Wyłożyć bezę orzechową. Rozsmarować pozostałą część kremu budyniowego. Całość przykryć drugim blatem biszkopta i nasączyć pozostałym ponczem. Schłodzić w lodówce min. 4 godziny przed wykończeniem polewą. W niewielkim garnuszku mocno podgrzać śmietanę. Dodać obie, drobno posiekane czekolady i zostawić na minutę, po czym wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Ozdobić orzechami.

Ciasto Marysieńka z obłędną bezą orzechowąprzepis Ciasto Marysieńka siostra anastazja

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto Marysieńka z obłędną bezą orzechową
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)