Tagi:

Zrobiło się jesiennie za oknem i jakoś nostalgicznie przełożyło mi się to na smaki na talerzu. Upiekłam już pierwszą jesienną szarlotkę, wczoraj królowała zupa dyniowa, a dziś śniadaniowo przyszedł czas na gofry marchewkowe. Przez dodatek warzywa, nigdy nie będą one tak chrupiące jak te po prostu na mące i jajku (przepis: gofry). Za to nadrabiają smakiem i pięknym pomarańczowym odcieniem. Gofry możecie zrobić na słodko z dowolnymi dodatkami (u mnie serek waniliowy i jagódki, które wreszcie udało mi się upolować) lub w wersji wytrawnej. Pomińcie wówczas cukier w składnikach, a na dodatki wybierzcie np. różnego rodzaju sery/ rukolę/ pomidorki koktajlowe czy cokolwiek na co tylko przyjdzie Wam ochota.

Gofry marchewkowe

  • jajko (białko i żółtko osobno) w temp pokojowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 20 g masła klarowanego roztopionego i ostudzonego
  • 75 ml mleka w temp pokojowej
  • mała marchewka starta na małych oczkach

Nagrzać tortownicę. Białko ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Obie mąki i sodę przesiać przez sitko. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtko, masło, mleko i startą marchewkę. Ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek uważając by piana jak najmniej opadła. Masę podzielić na 4 części i usmażyć 4 gofry. Lekko ostudzić na kratce i podawać z ulubionymi dodatkami.

gofry z ciasta marchewkowegogofry marchewkowe na słodkonajlepsze chrupiące gofry marchewkowe

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Gofry marchewkowe na słodko lub na słono
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)