Tagi:

Arabskie kofty wołowe w sosie pomidorowym. Danie urzeka wspaniałym aromatem przypraw. Do tego jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Zwłaszcza jeśli użyjecie gotowego mięsa mielonego. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty?

Kofty wołowe w sosie pomidorowym

  • 500 g wołowiny, zmielonej
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 świeże pomidory
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • kora cynamonu
  • 3 ziela angielskiego
  • po łyżeczce zmielonego pieprzu, kuminu i kolendry
  • po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, i cynamonu
  • 2 szczypty harrisy
  • puszka siekanych pomidorów z puszki
  • pół łyżeczki cukru
  • natka pietruszki
  • do podania: kasza kuskus

Przygotować składniki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek rozetrzeć z odrobiną soli (ewentualnie przecisnąć przez praskę). Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i posiekać w niewielką kostkę.

Wołowinę umieścić w misce. Dodać połowę cebuli i czosnku, 2 łyżki sezamu, żółtko, paprykę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko dokładnie.

Rozgrzać dużą suchą patelnię i podprażyć pozostały sezam. Odłożyć do małej miseczki, a na patelnię wlać łyżkę oleju i mocno nagrzać. Z mięsa formować małe, okrągłe  kotleciki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i smażyć je partiami, krótko, ze wszystkich na rumiano. W środku mogą pozostać surowe. Mocno zarumienione kotleciki odkładać na talerz.

Zmniejszyć moc grzania na niską i na tłuszczu po smażeniu mięsa zarumienić pozostałą cebulę co chwila mieszając. Jak cebula będzie lekko szklista, dodać czosnek, kawałek kory cynamonu i przyprawy: ziele angielskie, pieprz, kumin, kolendrę, gałkę muszkatołową, cynamon i harrisę. Wymieszać i podsmażyć wszystko razem. Po 3 minutach dodać świeże pomidory i po kolejnych 3 minutach puszkę pomidorów razem z całym sokiem. Doprawić cukrem, wymieszać i zagotować. Dodać klopsiki i gotować razem na wolnym ogniu około 10 minut by wszystko razem się podgrzało i kotlety doszły w środku. Na koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Klopsiki podawać z kaszą kuskus, lekko obsypane podprażonym sezamem i świeżą natką.

Kofty wołowe w sosie pomidorowymKofty wołowe w sosie pomidorowym