Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kurczak po kijowsku

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kurczak po kijowsku czyli bardzo soczysta roladka z piersi kurczaka nadziewana masłem czosnkowo – pietruszkowym i  panierowana w jajku i bułce tartej. Brzmi znajomo? 🙂 Tak. To nic innego jak nasz polski de volaille. I chociaż polska nazwa może sugerować francuskie pochodzenie to prawdą jest, że de volaille ma korzenie ukraińsko – rosyjskie. Poniżej przepis na tradycyjny, oryginalny kotlet po kijowsku z grubą, chrupiącą panierką. Mięso kurczaka jest wspaniale soczyste, dzięki maślanemu nadzieniu, które podczas smażenia wsiąka w mięso, nadając mu delikatność i aromat i nie pozwalając na jego wysuszenie. Prosto i smacznie, choć z całą pewnością nie dietetycznie.

Kurczak po kijowsku

  • 3/4 pęczka natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g miękkiego masła
  • sok z pół cytryny
  • ok 500 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 niewielkie jajka
  • pieprz i sól
  • masło klarowane do smażenia w głębokim tłuszczu (ok 4 pełne łyżki)

Natkę i czosnek z grubsza posiekać i utrzeć z masłem (np. blenderem) na jednolitą masę. Stopniowo dodawać sok z 1/3 cytryny wciąż ucierając. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Z masła uformować na kawałku papieru do pieczenia 4 wałeczki o długości trochę krótszej niż roladki i średnicy ok 1,5 cm. Wstawić do zamrażarki na czas szykowania kotletów.

Z kurczaka wyciąć 4 kotlety i każdy lekko rozbić tłuczkiem (płaską stroną tłuczka, rozbijając bardziej boki niż środek), tak by uzyskać większe płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić resztą cytryny. Na każdym z kotletów układać wałeczek z masła i zwijać w roladkę upewniając się, że masło jest szczelnie zamknięte w środku.

Przygotować trzy głębokie talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepać jajka. Roladki panierować kolejno w mące, jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na najsilniejszej mocy, na bardzo mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Następnie zmniejszyć grzanie i dosmażyć kotlety by całkowicie doszły w środku.

Kurczak po kijowskude volaille

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Przepis ok!! Smak ok!! Tylko gdzie kupić kurczaka co mogę wyciąć cztery kotlety po 125 gram każdy. I po co blender?

    1. Dobrze utarte masło z dodatkami bardziej „nasączy” mięso od środka. Ale jeśli nie ma w domu blendera to można utrzeć masło np łyżka. Roladki mogą być mniejsze tylko wtedy radzę krócej smażyć żeby nie przesuszyć mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami