Tagi:

Najlepsze ciasto kruche bez dodatku jajka. Idealne ciasto na mazurki, spody tart czy babeczek. Ciasto nigdy nie wyjdzie tak zbite jak z dodatkiem jajka i rand z boków zawsze lekko spłynie. Ale zdecydowanie nadrabia to smakiem. Jest przepysznie kruche i delikatne. Zdecydowanie bardziej mi smakuje niż to z jajkiem. Jeśli jednak najbardziej zależy Wam na fantazyjnych wzorkach na bokach Mazurków to polecam wybrać ciasto z żółtkiem (najlepiej ugotowanym).

Ciasto kruche z tego przepisu jest bardzo proste w przygotowaniu, jedynie kilka podstawowych składników, w idealnych proporcjach 2:1 (mąka do tłuszczu). Jeśli musicie, można zrezygnować ze smalcu, jednak zdecydowanie polecam go dodać. Cukier puder można ewentualnie zastąpić bardzo drobnym cukrem do wypieków, ale absolutnie nie cukrem granulowanym – ciasto piecze się dość krótko i cukier mógłby się nie rozpuścić. Ilość cukru można zwiększyć jeśli planujecie mało słodką polewę. Spody można upiec wcześniej. Trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

Najlepsze ciasto kruche

  • 520 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 80 g smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • ok 6 łyżek zimnej wody

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 3 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać dowolne formy, robiąc lekki rant dookoła (by masa nie wypływała). Tak przygotowane spody mazurków układać na kawałkach papieru do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia (koniecznie! Inaczej boki całkiem „spłyną”): w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku.

Ciasto wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut, po czym obniżyć temperaturę do 175 stopni C i dopiec jeszcze 8 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.

idealne ciasto kruchenajlepsze ciasto kruchenajlepsze ciasto na mazurki

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Najlepsze ciasto kruche
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 21 Review(s)