Tagi:

Najlepsze ciasto kruche bez dodatku jajka. Idealne ciasto na mazurki, spody tart czy babeczek. Bardzo proste w przygotowaniu, jedynie kilka podstawowych składników, w idealnych proporcjach 2:1 (mąka do tłuszczu). Jeśli musicie, można zrezygnować ze smalcu, jednak zdecydowanie polecam go dodać. To dzięki niemu ciasto jest tak kruche i delikatne. Cukier puder można ewentualnie zastąpić bardzo drobnym cukrem do wypieków, ale absolutnie nie cukrem granulowanym – ciasto piecze się dość krótko i cukier mógłby się nie rozpuścić. Ilość cukru można zwiększyć jeśli planujecie mało słodką polewę. Spody można upiec nawet 4-5 dni przed Wielkanocą. Trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

Najlepsze ciasto kruche

  • 520 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 80 g smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • ok 6 łyżek zimnej wody

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 3 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać dowolne formy mazurków, robiąc lekki rant dookoła (by masa nie wypływała). Tak przygotowane spody mazurków układać na kawałkach papieru do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia (koniecznie! Inaczej boki „spłyną”): w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku.

Ciasto wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut, po czym obniżyć temperaturę do 175 stopni C i dopiec jeszcze 8 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.

idealne ciasto kruchenajlepsze ciasto kruchenajlepsze ciasto na mazurki

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Najlepsze ciasto kruche
Published On