Tagi:

Przepyszne, niezwykle delikatne placki z ricotty polane sosem pomidorowym z kaparami i oliwkami. Placki są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Szykuje się banalnie prosto, jednak polecam nakładać niewielkie porcje na patelnię i delikatnie obracać placki na drugą stronę wspomagając się dwoma łopatkami bądź łopatką i widelcem. Całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut. Sos właściwie sam się gotuje podczas szykowania i smażenia placków.

Wytrawne placki z ricotty z parmezanem

  • 600 g sera ricotta
  • 2 małe jajka
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g parmezanu tartego + do posypania
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatułowej
  • po pół łyżeczki czosnku granulowanego, soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • duży ząbek czosnku
  • szalotka
  • po ćwierć łyżeczki papryki wędzonej słodkiej, soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 10 oliwek zielonych lub czarnych
  • łyżka drobno posiekanych kaparów
  • pół łyżki oliwy

W małym garnuszku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną szalotkę z przeciśniętym przez praskę / rozgniecionym czosnkiem. Wlać passatę, doprawić i gotować na wolnym ogniu podczas szykowania racuszków. Pod koniec dodać drobno posiekane kapary i oliwki pokrojone na półplasterki.

Przyszykować ciasto na racuchy. Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką do lekkiego spienienia. Dodać ricottę i ponownie roztrzepać do uzyskania gładkiej masy. Dodać mąkę, parmezan, sok wyciśnięty z cytryny i wszystkie przyprawy. Dokładnie zamieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni, aż z obu stron placuszki będą ładnie rumiane. Podawać z sosem pomidorowym, posypane kaparami i dodatkowym parmezanem.wytrawne placki z ricottyplacki z ricotty najlepsze z sosem pomidorowym

Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też rewelacyjne Wysmakowane placki na bazie jogurtu.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Wytrawne placki z ricotty z parmezanem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)