Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z ricotty z sosem pomidorowym

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszne, niezwykle delikatne placki z ricotty polane sosem pomidorowym z kaparami i oliwkami. Placki są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Szykuje się banalnie prosto, jednak polecam nakładać niewielkie porcje na patelnię i delikatnie obracać placki na drugą stronę wspomagając się dwoma łopatkami bądź łopatką i widelcem. Całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut. Sos właściwie sam się gotuje podczas szykowania i smażenia placków.

Wytrawne placki z ricotty z parmezanem

  • 600 g sera ricotta
  • 2 małe jajka
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g parmezanu tartego + do posypania
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatułowej
  • po pół łyżeczki czosnku granulowanego, soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • duży ząbek czosnku
  • szalotka
  • po ćwierć łyżeczki papryki wędzonej słodkiej, soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 10 oliwek zielonych lub czarnych
  • łyżka drobno posiekanych kaparów
  • pół łyżki oliwy

W małym garnuszku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną szalotkę z przeciśniętym przez praskę / rozgniecionym czosnkiem. Wlać passatę, doprawić i gotować na wolnym ogniu podczas szykowania racuszków. Pod koniec dodać drobno posiekane kapary i oliwki pokrojone na półplasterki.

Przyszykować ciasto na racuchy. Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką do lekkiego spienienia. Dodać ricottę i ponownie roztrzepać do uzyskania gładkiej masy. Dodać mąkę, parmezan, sok wyciśnięty z cytryny i wszystkie przyprawy. Dokładnie zamieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni, aż z obu stron placuszki będą ładnie rumiane. Podawać z sosem pomidorowym, posypane kaparami i dodatkowym parmezanem.wytrawne placki z ricottyplacki z ricotty najlepsze z sosem pomidorowym

Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też rewelacyjne Wysmakowane placki na bazie jogurtu.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 odpowiedzi

    1. Ewelina spróbuj. Smak ricotty samej w sobie nie jest bardzo wyczuwalny, a placki mają dzięki niej świetną konsystencję.

    1. Justyna rzeczywiście są bardzo delikatne za sprawą konsystencji ricotty. Mi bardzo bardzo podpasowały. Ciekawa jestem Twoich wrażeń.

  1. Bałam się ze placki z ricotty wyjdą zbyt delikatne i będzie się je ciężko obracać, ale wyszło super! Dużo delikatniejsze niż na jogurcie czy mleku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami