
- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: 4 osoby, ok 14 placków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 3 sierpnia 2017
Chrupiące orientalne placki warzywne z tartej marchewki, ziemniaków i cukinii. Pełne aromatów dzięki orientalnym przyprawom (kumin, kurkuma, curry) i sporej ilości świeżego imbiru. Placuszki są bardzo zwarte, bez problemu się je smaży i obraca na drugą stronę. Smażymy na silnie rozgrzanej patelni na mocnym ogniu (całe dno patelni musi być przykryte olejem) by wyszły wspaniale chrupiące. Podajemy od razu. W wersji na leniwca tylko ze śmietaną (tym razem ze względu na upały to ja :P), na bogato – z domowym sosem tzatziki – pasuje idealnie.
Orientalne placki warzywne
- 2 spore marchewki (ok 250 g)
- 4 średnie ziemniaki (ok 400 g)
- ½ niewielkiej cukinii (ok 150 g)
- kawałek jasnej części pora (ok 5 cm)
- kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm)
- 2 ząbki czosnku
- po 3/4 łyżeczki kuminu, czerwonej słodkiej papryki, soli i świeżo zmielonego pieprzu
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i curry
- 2 małe jajka
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia olej rzepakowy
- kwaśna śmietana – do podania
- szczypiorek – do podania
Marchewkę, ziemniaki, cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać, posolić i odstawić na chwilę, po czym dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody (można na sitku). Por przekroić wzdłuż na pół i połówki znów na pół. Posiekać w poprzek na cienkie plasterki. Dodać do odciśniętych warzyw. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wmieszać do warzyw.
Jajka wbić do miseczki, dodać wszystkie przyprawy i roztrzepać trzepaczką. Dodać do warzyw razem z mąkami i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać natychmiast z kwaśną śmietaną i obsypane szczypiorkiem.
Wypróbuj też pozostałe Wysmakowane pomysły na Ekspresowe obiadki
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
11 odpowiedzi
kurde jakaś fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych 😀
Zapowiada się pysznie! Lubię warzywa w takim wydaniu! Właśnie wysłałam przepis mężowi – dzisiaj on gotuje! 😀
Hehe! Sylwia najlepiej! Chciałabym zobaczyć minę mojego męża jak przesyłam mu jakis przepis do zrobienia ??
Uwielbiam takie smaki! Ostatnio robiłam z kaszy bulgur, teraz muszę spróbować wersji warzywnej 🙂
Nie, nie, nie! Nie mogę przeczytać, obejrzeć ani skomentować tego postu. Dziś są wszystkie sklepy zamknięte, zapomniałam, mam pingwiny w lodówce a tu takie pyszności! Nieeeee.
:*
W takim razie zapraszam jutro 😉
Ale kuszące! Zapisuję przepis i testuję w weekend!
Powodzenia i smacznego 🙂
Wyglądają przepysznie. Chętnie wypróbuję:)
Lubię takie dania 🙂 Na pewno spróbuję zrobić w najbliższym czasie
Iwona, cieszę się, że znalazłaś u mnie inspirację dla siebie 🙂