Chrupiące orientalne placki warzywne

przepis

Chrupiące orientalne placki warzywne z tartej marchewki, ziemniaków i cukinii. Pełne aromatów dzięki orientalnym przyprawom (kumin, kurkuma, curry) i sporej ilości świeżego imbiru. Placuszki są bardzo zwarte, bez problemu się je smaży i obraca na drugą stronę. Smażymy na silnie rozgrzanej patelni na mocnym ogniu (całe dno patelni musi być przykryte olejem) by wyszły wspaniale chrupiące. Podajemy od razu. W wersji na leniwca tylko ze śmietaną (tym razem ze względu na upały to ja :P), na bogato – z domowym sosem tzatziki – pasuje idealnie.

Orientalne placki warzywne

  • 2 spore marchewki (ok 250 g)
  • 4 średnie ziemniaki (ok 400 g)
  • ½ niewielkiej cukinii (ok 150 g)
  • kawałek jasnej części pora (ok 5 cm)
  • kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3/4 łyżeczki kuminu, czerwonej słodkiej papryki, soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i curry
  • 2 małe jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia olej rzepakowy
  • kwaśna śmietana – do podania
  • szczypiorek – do podania

Marchewkę, ziemniaki, cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać, posolić i odstawić na chwilę, po czym dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody (można na sitku). Por przekroić wzdłuż na pół i połówki znów na pół. Posiekać w poprzek na cienkie plasterki. Dodać do odciśniętych warzyw. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wmieszać do warzyw.

Jajka wbić do miseczki, dodać wszystkie przyprawy i roztrzepać trzepaczką. Dodać do warzyw razem z mąkami i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać natychmiast z kwaśną śmietaną i obsypane szczypiorkiem.

Wypróbuj też pozostałe Wysmakowane pomysły na Ekspresowe obiadki

Chrupiące orientalne placki warzywne

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Chrupiące orientalne placki warzywne
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 25 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

11 komentarzy

  • Anna Kot 24 sierpnia 2017 o 21:21 Odpowiedz

    kurde jakaś fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych 😀

  • Sylwia 22 sierpnia 2017 o 15:35 Odpowiedz

    Zapowiada się pysznie! Lubię warzywa w takim wydaniu! Właśnie wysłałam przepis mężowi – dzisiaj on gotuje! 😀

    • Wysmakowane 22 sierpnia 2017 o 15:45 Odpowiedz

      Hehe! Sylwia najlepiej! Chciałabym zobaczyć minę mojego męża jak przesyłam mu jakis przepis do zrobienia 😂😂

  • Nihil Novi 22 sierpnia 2017 o 13:59 Odpowiedz

    Uwielbiam takie smaki! Ostatnio robiłam z kaszy bulgur, teraz muszę spróbować wersji warzywnej 🙂

  • Paula 15 sierpnia 2017 o 19:55 Odpowiedz

    Nie, nie, nie! Nie mogę przeczytać, obejrzeć ani skomentować tego postu. Dziś są wszystkie sklepy zamknięte, zapomniałam, mam pingwiny w lodówce a tu takie pyszności! Nieeeee.

    :*

    • Wysmakowane 15 sierpnia 2017 o 20:41 Odpowiedz

      W takim razie zapraszam jutro 😉

  • Magda 15 sierpnia 2017 o 15:30 Odpowiedz

    Ale kuszące! Zapisuję przepis i testuję w weekend!

    • Wysmakowane 15 sierpnia 2017 o 17:46 Odpowiedz

      Powodzenia i smacznego 🙂

  • NaturalnieAndzia 15 sierpnia 2017 o 14:29 Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie. Chętnie wypróbuję:)

  • Iwona 15 sierpnia 2017 o 11:01 Odpowiedz

    Lubię takie dania 🙂 Na pewno spróbuję zrobić w najbliższym czasie

    • Wysmakowane 15 sierpnia 2017 o 11:07 Odpowiedz

      Iwona, cieszę się, że znalazłaś u mnie inspirację dla siebie 🙂

MENU