fbpx

Puszyste placki jogurtowe

przepis

Bardzo dobre, puszyste placki jogurtowe. Podaję przepis na placuszki bez dodatków, ale z powodzeniem można dodać owoce (np. 1 skrojone jabłko, szklanka dowolnych owoców leśnych) czy też rodzynki/ suszoną żurawinę. Można też zrobić placuszki bez żadnych dodatków i podawać z owocami/ dżemami własnej roboty/ miodem/ syropem klonowym.
Możecie zrobić też zdrowszą wersję tych placków, zastępując mąkę pszenną, mąką orkiszową typ 700 (do kupienia np. https://naturalniezdrowe.pl/). Ma zdecydowanie lepszy skład, jest mniej kaloryczna, a gluten w niej zawarty jest dużo lepiej przyswajalny. Możecie też zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować cukier puder, a słodycz uzyskać przez polanie już upieczonych placuszków np. miodem lub domową konfiturą.
Placki jogurtowe są najlepsze od razu po upieczeniu, cieplutkie, prosto z patelni. Zdecydowanie polecam użycie patelni, która zapobiega przywieraniu i szybko, równomiernie się nagrzewa.

Puszyste placki jogurtowe

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru + ewentualnie do posypania
  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego
  • 180g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej (można pominąć na rzecz 2 łyżeczek proszku do pieczenia)
  • masło klarowane do smażenia

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Jogurt wymieszać trzepaczką z jajkami, roztopionym masłem i cukrami. Radzę nie używać miksera żeby za bardzo nie napowietrzyć placków (będą suche w środku). Dodać przesiane składniki i wymieszać krótko tylko do połączenia (im krócej tym lepiej żeby nie ubić masy).

Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placki z obu stron na rumiano.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Puszyste placki jogurtowePuszyste placki jogurtowe

Zapraszam też na inne Wysmakowane placki na słodko. Jako zdecydowany, zadeklarowany plackomaniak testuję mnóstwo przepisów i dążę do plackowej perfekcji 🙂 Moje ulubione:
-> Tradycyjne placki z siekanymi jabłkami – zwykłe i niezwykłe, bo najlepsze z możliwych. Puszyste, pięknie wyrastają.
-> Placki z bananami i masłem orzechowym – kultowe połączenie masła orzechowego z bananem plus orzechy laskowe i mus z Nutelli na wierzch. Mniami!

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Puszyste placki jogurtowe
Data
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 57 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

26 komentarzy

  • AgaMa 30 sierpnia 2020 o 08:11 Odpowiedz

    Bardzo gęste ciasto, wolę pracować z rzadszym, dolewam wiec kapkę mleka.

    • Wysmakowane 30 sierpnia 2020 o 08:42 Odpowiedz

      To prawda. Ciasto jest gęste ale dzieki temu potem pieknie rośnie. Oczywiście wszystkie modyfikacje pod własne upodobania dozwolone 🙂

  • Basia_10 6 maja 2020 o 15:06 Odpowiedz

    Najlepsze placki na świecie. Niemalże w każdy weekend na śniadanie 🙂

  • Kasia 9 listopada 2019 o 08:50 Odpowiedz

    A ktoś próbował wersji pieczonej? Wyszły, bo ja jak już smaże to zawsze się zastanawiam czy pieczone nie byłyby lepsze:P

    • Wysmakowane 9 listopada 2019 o 09:11 Odpowiedz

      Nie próbowałam. Może ktoś podpowie?

  • Pincia 5 listopada 2019 o 09:47 Odpowiedz

    Też zrobiłam i … żałuje ze tak długo przepis przeleżał bo te placki są świetne! Mięciutkie i super puszyste.

    • Wysmakowane 5 listopada 2019 o 09:49 Odpowiedz

      To się bardzo cieszę ze przepis jednak się doczekał 🙂

  • Olcia 9 kwietnia 2019 o 13:33 Odpowiedz

    Świetny przepis! Są naprawdę pyszne.

    To, co warte zauważenia – za każdym razem wychodzą mi puszyste i jak z obrazka, co – niestety wcześniej nie zawsze miało miejsce. Wcześniej robiłam na samym proszku do pieczenia, a tutaj z sodą wychodzą naprawdę ekstra. Muszę przetestować ją w innych przepisach.

    Dziękuję! 🙂

  • Monika 13 listopada 2018 o 22:35 Odpowiedz

    Bardzo dobre i jakie puszyste! 🙂 dałam 120g mąki pszennej i 50g mąki orkiszowej pelnoziarnistej. Następnym razem dorzucę jeszcze rodzynki do środka by były trochę słodsze.

    • Wysmakowane 14 listopada 2018 o 23:38 Odpowiedz

      Super! Cieszę się, że wyszły. Rzeczywiście same placki nie są nadmiernie słodkie. Ja wolę słodkość regulować dodatkami na wierzch. Ale jak najbardziej rodzynki do środka się nadają.

  • Agnieszka 14 października 2018 o 12:09 Odpowiedz

    To najbardziej puchate placuszki jakie robiłam w życiu. Są genialne w smaku, dzięki za poradę o tym aby nie używać miksera. Faktycznie wyszły lekko wilgotne w środku i mega puchate:D

    • Wysmakowane 15 października 2018 o 10:16 Odpowiedz

      Agnieszka, bardzo się cieszę. To fakt. Wychodzą puchacze pierwsza klasa 😉

  • Sady 9 września 2018 o 08:29 Odpowiedz

    Wyglądają smakowicie

  • Bartek 28 sierpnia 2018 o 06:37 Odpowiedz

    Żona zażyczyla sobie placki na śniadanie. Jestem beztalenciem kulinarnym i robilem w 100% z miarka z tego przepisu. Poiem tak. Żona zachwycona.

  • Daria 18 sierpnia 2018 o 16:53 Odpowiedz

    Dodałam podczas mieszania jajek banana… super wyszło 🙂

    • Wysmakowane 18 sierpnia 2018 o 19:57 Odpowiedz

      Super pomysł z tym bananem 🙂 cieszę się bardzo ze smakowały

  • Klaudia 23 maja 2018 o 08:07 Odpowiedz

    to ciasto ma być takie gęste? przy położeniu na patelni nie rozpływa się ani trochę. Jak położę tak leży, a dawałam wszystko zgodnie z przepisem

    • Wysmakowane 23 maja 2018 o 08:13 Odpowiedz

      Generalnie to tak. Ciasto jest dość gęste. Trochę mi się rozpłynęło ale rzeczywiście minimalnie. Może użyłas bardzo gesty jogurt?

  • Martyna 20 września 2017 o 19:31 Odpowiedz

    Robiłam dziś! Wyszły przepyszne! Najlepsze jakie jadłam. Dziękuję!

    • Wysmakowane 20 września 2017 o 19:53 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę. Zdecydowanie też je bardzo lubię 🙂

  • Pau Elegancka 16 września 2017 o 14:29 Odpowiedz

    Moi synkowie uwielbiają takie placuszki

  • Olga 13 sierpnia 2017 o 08:36 Odpowiedz

    Zapisuję sobie przepis!

  • Pokularna 13 sierpnia 2017 o 07:33 Odpowiedz

    Coś pysznego 😉 jak byłam mała to mama robiła mi bardzo podobne 😀

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2017 o 07:43 Odpowiedz

      Haha. Wpis w sam czas. Dziś nocowałam u rodziców i zrobiłam takie mojej mamie. Była zachwycona i stwierdziła ze warto było czekać tyle lat 😉 Może u Ciebie też czas na rewanż? 🙂

  • Karolinaen 11 sierpnia 2017 o 08:47 Odpowiedz

    Uwielbiam takie placuszki 🙂 pychota

    • Wysmakowane 11 sierpnia 2017 o 08:51 Odpowiedz

      Ja jestem zdecydowanie plackomaniakiem 😉 jak spróbujesz z tego przepisu to daj znać koniecznie jak wyszło 🙂

MENU