- Potrzebny czas: 15 minut
- Porcja: ok 15 placków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 2 lutego 2017
Bardzo dobre, puszyste placki jogurtowe. Podaję przepis na placuszki bez dodatków, ale z powodzeniem można dodać owoce (np. 1 skrojone jabłko, szklanka dowolnych owoców leśnych) czy też rodzynki/ suszoną żurawinę. Można też zrobić placuszki bez żadnych dodatków i podawać z owocami/ dżemami własnej roboty/ miodem/ syropem klonowym.
Możecie zrobić też zdrowszą wersję tych placków, zastępując mąkę pszenną, mąką orkiszową. Jest mniej kaloryczna, a gluten w niej zawarty jest dużo lepiej przyswajalny. Możecie też zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować cukier puder, a słodycz uzyskać przez polanie już upieczonych placuszków np. miodem lub domową konfiturą.
Placki jogurtowe są najlepsze od razu po upieczeniu, cieplutkie, prosto z patelni. Zdecydowanie polecam użycie patelni, która zapobiega przywieraniu i szybko, równomiernie się nagrzewa.
Lekko zmodyfikowany przepis na placki jogurtowe (uwielbiam je!) znajdziecie w mojej książce Szybkie Słodkości. Plus 105 innych przepisów na pyszne desery, ciasta i deserowe dania do lunch botów w zdrowszej wersji. Książka dostępna we wszystkich najlepszych księgarniach w Polsce, m.in. na EMPIK.COM.
Puszyste placki jogurtowe
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru + ewentualnie do posypania
- 1/2 łyżki cukru wanilinowego
- 180g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej (można pominąć na rzecz 2 łyżeczek proszku do pieczenia)
- masło klarowane do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Jogurt wymieszać trzepaczką z jajkami, roztopionym masłem i cukrami. Radzę nie używać miksera żeby za bardzo nie napowietrzyć placków (będą suche w środku). Dodać przesiane składniki i wymieszać krótko tylko do połączenia (im krócej tym lepiej żeby nie ubić masy).
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placki z obu stron na rumiano.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis na placki jogurtowe, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Zapraszam też na inne Wysmakowane placki na słodko. Jako zdecydowany, zadeklarowany plackomaniak testuję mnóstwo przepisów i dążę do plackowej perfekcji 🙂 Moje ulubione:
-> Tradycyjne placki z siekanymi jabłkami – zwykłe i niezwykłe, bo najlepsze z możliwych. Puszyste, pięknie wyrastają.
-> Placki z bananami i masłem orzechowym – kultowe połączenie masła orzechowego z bananem plus orzechy laskowe i mus z Nutelli na wierzch. Mniami!
31 odpowiedzi
Rewelacyjne są, Takie jak lubię, do tej pory wszystkie które Robiłam były w środku mokre. A te są idealne!
Przepyszne naprawdę 😍😍😍😍
To bardzo się cieszę 🙂 też je naprawdę lubimy
Dzień dobry ja mam pytanie czy można zrobić te placuszki bez masła klarowanego
oczywiście. Możesz usmażyć na innym tłuszczu, choć masło daje bardzo fajny, maślany posmak 🙂 Natomiast nie jest absolutnie konieczne
Bardzo gęste ciasto, wolę pracować z rzadszym, dolewam wiec kapkę mleka.
To prawda. Ciasto jest gęste ale dzieki temu potem pieknie rośnie. Oczywiście wszystkie modyfikacje pod własne upodobania dozwolone 🙂
Najlepsze placki na świecie. Niemalże w każdy weekend na śniadanie 🙂
A ktoś próbował wersji pieczonej? Wyszły, bo ja jak już smaże to zawsze się zastanawiam czy pieczone nie byłyby lepsze:P
Nie próbowałam. Może ktoś podpowie?
Też zrobiłam i … żałuje ze tak długo przepis przeleżał bo te placki są świetne! Mięciutkie i super puszyste.
To się bardzo cieszę ze przepis jednak się doczekał 🙂
Świetny przepis! Są naprawdę pyszne.
To, co warte zauważenia – za każdym razem wychodzą mi puszyste i jak z obrazka, co – niestety wcześniej nie zawsze miało miejsce. Wcześniej robiłam na samym proszku do pieczenia, a tutaj z sodą wychodzą naprawdę ekstra. Muszę przetestować ją w innych przepisach.
Dziękuję! 🙂
Bardzo dobre i jakie puszyste! 🙂 dałam 120g mąki pszennej i 50g mąki orkiszowej pelnoziarnistej. Następnym razem dorzucę jeszcze rodzynki do środka by były trochę słodsze.
Super! Cieszę się, że wyszły. Rzeczywiście same placki nie są nadmiernie słodkie. Ja wolę słodkość regulować dodatkami na wierzch. Ale jak najbardziej rodzynki do środka się nadają.
To najbardziej puchate placuszki jakie robiłam w życiu. Są genialne w smaku, dzięki za poradę o tym aby nie używać miksera. Faktycznie wyszły lekko wilgotne w środku i mega puchate:D
Agnieszka, bardzo się cieszę. To fakt. Wychodzą puchacze pierwsza klasa 😉
Wyglądają smakowicie
Żona zażyczyla sobie placki na śniadanie. Jestem beztalenciem kulinarnym i robilem w 100% z miarka z tego przepisu. Poiem tak. Żona zachwycona.
Dodałam podczas mieszania jajek banana… super wyszło 🙂
Super pomysł z tym bananem 🙂 cieszę się bardzo ze smakowały
to ciasto ma być takie gęste? przy położeniu na patelni nie rozpływa się ani trochę. Jak położę tak leży, a dawałam wszystko zgodnie z przepisem
Generalnie to tak. Ciasto jest dość gęste. Trochę mi się rozpłynęło ale rzeczywiście minimalnie. Może użyłas bardzo gesty jogurt?
Robiłam dziś! Wyszły przepyszne! Najlepsze jakie jadłam. Dziękuję!
Bardzo się cieszę. Zdecydowanie też je bardzo lubię 🙂
Moi synkowie uwielbiają takie placuszki
Zapisuję sobie przepis!
Coś pysznego 😉 jak byłam mała to mama robiła mi bardzo podobne 😀
Haha. Wpis w sam czas. Dziś nocowałam u rodziców i zrobiłam takie mojej mamie. Była zachwycona i stwierdziła ze warto było czekać tyle lat 😉 Może u Ciebie też czas na rewanż? 🙂
Uwielbiam takie placuszki 🙂 pychota
Ja jestem zdecydowanie plackomaniakiem 😉 jak spróbujesz z tego przepisu to daj znać koniecznie jak wyszło 🙂