Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Puszyste placki jogurtowe

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 37 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo dobre, puszyste placki jogurtowe. Podaję przepis na placuszki bez dodatków, ale z powodzeniem można dodać owoce (np. 1 skrojone jabłko, szklanka dowolnych owoców leśnych) czy też rodzynki/ suszoną żurawinę. Można też zrobić placuszki bez żadnych dodatków i podawać z owocami/ dżemami własnej roboty/ miodem/ syropem klonowym.

Możecie zrobić też zdrowszą wersję tych placków, zastępując mąkę pszenną, mąką orkiszową. Jest mniej kaloryczna, a gluten w niej zawarty jest dużo lepiej przyswajalny. Możecie też zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować cukier puder, a słodycz uzyskać przez polanie już upieczonych placuszków np. miodem lub domową konfiturą.

Placki jogurtowe są najlepsze od razu po upieczeniu, cieplutkie, prosto z patelni. Zdecydowanie polecam użycie patelni, która zapobiega przywieraniu i szybko, równomiernie się nagrzewa.

Lekko zmodyfikowany przepis na placki jogurtowe (uwielbiam je!) znajdziecie w mojej książce Szybkie Słodkości. Plus 105 innych przepisów na pyszne desery, ciasta i deserowe dania do lunch botów w zdrowszej wersji. Książka dostępna we wszystkich najlepszych księgarniach w Polsce, m.in. na EMPIK.COM.

Książka szybkie słodkości Katarzyna Gintrowska
Moja pierwsza drukowana książka na EMPIK.COM

Puszyste placki jogurtowe

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru + ewentualnie do posypania
  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego
  • 180g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej (można pominąć na rzecz 2 łyżeczek proszku do pieczenia)
  • masło klarowane do smażenia

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Jogurt wymieszać trzepaczką z jajkami, roztopionym masłem i cukrami. Radzę nie używać miksera żeby za bardzo nie napowietrzyć placków (będą suche w środku). Dodać przesiane składniki i wymieszać krótko tylko do połączenia (im krócej tym lepiej żeby nie ubić masy).

Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placki z obu stron na rumiano.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis na placki jogurtowe, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Puszyste placki jogurtowePuszyste placki jogurtowe

Zapraszam też na inne Wysmakowane placki na słodko. Jako zdecydowany, zadeklarowany plackomaniak testuję mnóstwo przepisów i dążę do plackowej perfekcji 🙂 Moje ulubione:
-> Tradycyjne placki z siekanymi jabłkami – zwykłe i niezwykłe, bo najlepsze z możliwych. Puszyste, pięknie wyrastają.
-> Placki z bananami i masłem orzechowym – kultowe połączenie masła orzechowego z bananem plus orzechy laskowe i mus z Nutelli na wierzch. Mniami!

 

Książka kulinarna ciasta desery na szybko

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 37 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

31 odpowiedzi

    1. oczywiście. Możesz usmażyć na innym tłuszczu, choć masło daje bardzo fajny, maślany posmak 🙂 Natomiast nie jest absolutnie konieczne

    1. To prawda. Ciasto jest gęste ale dzieki temu potem pieknie rośnie. Oczywiście wszystkie modyfikacje pod własne upodobania dozwolone 🙂

  1. A ktoś próbował wersji pieczonej? Wyszły, bo ja jak już smaże to zawsze się zastanawiam czy pieczone nie byłyby lepsze:P

  2. Też zrobiłam i … żałuje ze tak długo przepis przeleżał bo te placki są świetne! Mięciutkie i super puszyste.

  3. Świetny przepis! Są naprawdę pyszne.

    To, co warte zauważenia – za każdym razem wychodzą mi puszyste i jak z obrazka, co – niestety wcześniej nie zawsze miało miejsce. Wcześniej robiłam na samym proszku do pieczenia, a tutaj z sodą wychodzą naprawdę ekstra. Muszę przetestować ją w innych przepisach.

    Dziękuję! 🙂

  4. Bardzo dobre i jakie puszyste! 🙂 dałam 120g mąki pszennej i 50g mąki orkiszowej pelnoziarnistej. Następnym razem dorzucę jeszcze rodzynki do środka by były trochę słodsze.

    1. Super! Cieszę się, że wyszły. Rzeczywiście same placki nie są nadmiernie słodkie. Ja wolę słodkość regulować dodatkami na wierzch. Ale jak najbardziej rodzynki do środka się nadają.

  5. To najbardziej puchate placuszki jakie robiłam w życiu. Są genialne w smaku, dzięki za poradę o tym aby nie używać miksera. Faktycznie wyszły lekko wilgotne w środku i mega puchate:D

  6. Żona zażyczyla sobie placki na śniadanie. Jestem beztalenciem kulinarnym i robilem w 100% z miarka z tego przepisu. Poiem tak. Żona zachwycona.

  7. to ciasto ma być takie gęste? przy położeniu na patelni nie rozpływa się ani trochę. Jak położę tak leży, a dawałam wszystko zgodnie z przepisem

    1. Generalnie to tak. Ciasto jest dość gęste. Trochę mi się rozpłynęło ale rzeczywiście minimalnie. Może użyłas bardzo gesty jogurt?

    1. Haha. Wpis w sam czas. Dziś nocowałam u rodziców i zrobiłam takie mojej mamie. Była zachwycona i stwierdziła ze warto było czekać tyle lat 😉 Może u Ciebie też czas na rewanż? 🙂

    1. Ja jestem zdecydowanie plackomaniakiem 😉 jak spróbujesz z tego przepisu to daj znać koniecznie jak wyszło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami