Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
3 dni
TrudnośćŁatwy
Czas3 dni
Wydrukuj

Powidła śliwka w czekoladzie

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pyszne powidła śliwka w czekoladzie. U nas corocznie żelazny punkt zapasów na zimę. Przygotowanie przebiega normalnie jak „zwykłych” powideł śliwkowych. Gotujemy pierwszego dnia 2 godziny i kolejne dwa dni jeszcze po godzinie. Po ostatnim gotowaniu dodajemy posiekaną czekoladę i kakao, chwilę gotujemy i wekujemy. Ilość czekolady i kakao możecie modyfikować według własnego stopnia czekoholizmu. Z podanych proporcji wychodzą mocno czekoladowe powidła. Więcej to byłaby już przesada nawet jak na mnie 😉 Cukru zazwyczaj nie dodaję wcale, chyba, że śliwki są bardzo mało słodkie.

Powidła śliwka w czekoladzie

  • 2,5 kg śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • 20 g cukru (można pominąć jeśli śliwki są słodkie)
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 40 g gorzkiego kakao

Śliwki umyć, wypestkować, przełożyć do dużego garnka i obsypać cukrem. Odstawić w temperaturze pokojowej na około godzinę aż lekko puszczą soki. Wówczas wstawić na gaz, przykryć i na wolnym ogniu gotować około 2 godziny. Całkowicie ostudzić i odstawić na noc w zimne miejsce (niekoniecznie lodówka).

Kolejnego dnia gotować godzinę. Znów ostudzić i chłodzić przez noc.

Trzeciego dnia powtórzyć. Po godzinie gotowania zestawić z palnika, lekko ostudzić i z grubsza zblednować (niedokładnie). Wmieszać posiekaną czekoladę i kakao. Zagotować i gotować około 15 minut  na małym ogniu. Natychmiast nakładać do suchych, gorących słoików. Dokładnie zakręcać i odstawiać do ostudzenia do góry dnem by powidła porządnie się zawekowały.

powidła śliwka w czekoladzie

Wszystkich miłośników połączenia śliwki z czekoladą (można tego nie kochać?!) zapraszam także na Tartę śliwka w czekoladzie – mix suszonych i świeżych śliwek zatopionych w pysznej, miękkiej czekoladzie. Banalnie proste i pyszne!

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

    1. Chyba jakieś 8 słoików mi wyszło (różne od 300 do 400 ml). Nie musisz. Po jednym dniu gotowania też będą dobre. Ale jeśli możesz to tak polecam. Testowałam różne warianty. Różnice nie są kolosalne, ale moim zdaniem właśnie po 3 dniach powidła wychodzą najlepsze.

    1. Na korzyść śliwek czy czekolady? 😉 moim zdaniem w podanej proporcji powidła wychodzą mocno czekoladowe ale tak właśnie miało być 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami