Tarta śliwka w czekoladzie

przepis

Tarta śliwka w czekoladzie czyli mix suszonych i świeżych śliwek zatopionych w pysznej, miękkiej czekoladzie. Wszyscy miłośnicy tradycyjnych śliwek w czekoladzie będą zachwyceni. Tarta jest banalna w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli macie już gotowe ciasto kruche. Ja zawsze robię od razu więcej i mrożę porcje na kolejne tarty, co i Wam bardzo polecam. W sezonie zimowym można zrobić tylko z śliwkami suszonymi lub wykorzystać śliwki mrożone. Suszone śliwki namaczamy długo (najlepiej całą noc) w rumie, dla nadania im intensywnego smaczku. W wersji bezalkoholowej można namoczyć w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego.

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.

Tarta śliwka w czekoladzie

  • ciasto kruche z dowolnego przepisu (polecam z TEGO, ale tylko z szczyptą soli vs. łyżeczka, plus 30 g cukru pudru)
  • 0,5 kg śliwek świeżych lub mrożonych (dowolne, może być miks)
  • 120 g śliwek suszonych
  • 50 ml rumu
  • 30 g cukru (lub mniej jeśli świeże śliwki są bardzo słodkie)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (32 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

2 dni przed podaniem: Śliwki suszone posiekać, każdą na 6 części. Zalać w miseczce rumem, wymieszać, odstawić. Śliwki świeże przekroić na połówki, pozbawić pestek i każdą połówkę przekroić na ćwiartki (razem z skórką). Zasypać cukrem i odstawić.

1 dzień przed podaniem: Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki tarty. Ponakłuwać widelcem i wstawić formę jeszcze na 20 minut do lodówki. Z śliwek zlać sok i rozprowadzić w nim dokładnie budyń. Przelać z powrotem do śliwek, dodać śliwki suszone i razem wymieszać. Nadzienie śliwkowe przełożyć na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika na blat do lekkiego ostudzenia.

Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Polać tartę na wierzchu. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w lodówce, ale ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem.

Tarta śliwka w czekoladzie

 

W razie jakichkolwiek wątpliwości co do tego jak wykonać kruche ciasto – zapraszam do vademecuum. Oczywiście chętnie odpowiem też na wszelkie pytania i wątpliwości pozostawione w komentarzach,

Lubisz tarty na słodko? Wypróbuj też Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami – można wykonać również w wersji dużej tarty.

A jeśli masz ochotę na jeszcze więcej czekolady to tylko wstukaj w wyszukiwarkę “czekolada” by znaleźć się w baaardzo czekoladowym świecie. 🙂

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tarta śliwka w czekoladzie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 23 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

13 komentarzy

  • Ania, Kęsy Codzienności 28 sierpnia 2017 o 14:09 Odpowiedz

    Takiego połączenia nie jadłam. Osobiście pominełabym rum, ale tak to chyba pół tarty bym zjadła naraz. Mniam! Narobiłaś mi apetytu… A ja jeszcze żadnych śliwek w tym roku nie jadłam, już nie mówiąc o robieniu z nich czegoś… Przepis zapisze na zaś. Pozdrawiam! 😃

    • Wysmakowane 28 sierpnia 2017 o 14:33 Odpowiedz

      Super. Cieszę się ze znalazłaś inspiracje 🙂

  • Zdrowonaturalnie.pl 27 sierpnia 2017 o 08:17 Odpowiedz

    Śliwka idealnie komponuje się z czekoladą, podobnie jak wiśnia 🙂

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2017 o 08:39 Odpowiedz

      Zdecydowanie tak. Duety idealne 😉

  • Patrycja 25 sierpnia 2017 o 20:53 Odpowiedz

    Nie przepadam za tartą, ale te śliwki i rum mnie kuszą….

    • Wysmakowane 25 sierpnia 2017 o 21:02 Odpowiedz

      Patrycja tu ciasto kruche jest właściwie sposobem podania… jak talerzyk 😉 Powinno być cieniutko rozwałkowane. Myślę, że jeśli lubisz śliwki w czekoladzie, to nie powinnaś być zawiedziona. 🙂

  • Adriana 25 sierpnia 2017 o 13:08 Odpowiedz

    Czy śliwki i czekolada to nie za dużo szczęścia naraz? 🙂 Chyba trzeba sprawdzić 🙂

    • Wysmakowane 25 sierpnia 2017 o 13:22 Odpowiedz

      Adrianna śliwki i czekolada są dla siebie stworzone 😉

  • Serduszkowa mama 25 sierpnia 2017 o 10:57 Odpowiedz

    Super wyszlo. Podejmuje wyzwanie i bede robic u siebie.

  • Paulina 24 sierpnia 2017 o 10:22 Odpowiedz

    Jestem zwolenniczka wszystkiego co słodkie. Twój post jest dla mnie jak najbardziej przydatny. Przepis świetny, na pewno niedługo go zastosuje w życiu 🙂

    • Wysmakowane 24 sierpnia 2017 o 10:26 Odpowiedz

      Paulina dziękuje i cieszę się że przepis się spodobał. Ja też bez słodyczy to nie bardzo 😋

  • momandlilgirl.pl 24 sierpnia 2017 o 09:44 Odpowiedz

    Wygląda przepięknie i na pewno jest pyszna. Ale 1180 stopni w piekarniku, to chyba przesada 😀

    • Wysmakowane 24 sierpnia 2017 o 09:48 Odpowiedz

      😅 chyba lekka przesada 😋 Poprawione. Dziękuje

MENU