Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tarta śliwka w czekoladzie

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tarta śliwka w czekoladzie czyli mix suszonych i świeżych śliwek zatopionych w pysznej, miękkiej czekoladzie. Wszyscy miłośnicy tradycyjnych śliwek w czekoladzie będą zachwyceni. Tarta jest banalna w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli macie już gotowe ciasto kruche. Ja zawsze robię od razu więcej i mrożę porcje na kolejne tarty, co i Wam bardzo polecam. W sezonie zimowym można zrobić tylko z śliwkami suszonymi lub wykorzystać śliwki mrożone. Suszone śliwki namaczamy długo (najlepiej całą noc) w rumie, dla nadania im intensywnego smaczku. W wersji bezalkoholowej można namoczyć w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego.

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.

Tarta śliwka w czekoladzie

  • ciasto kruche z dowolnego przepisu (polecam z TEGO, ale tylko z szczyptą soli vs. łyżeczka, plus 30 g cukru pudru)
  • 0,5 kg śliwek świeżych lub mrożonych (dowolne, może być miks)
  • 120 g śliwek suszonych
  • 50 ml rumu
  • 30 g cukru (lub mniej jeśli świeże śliwki są bardzo słodkie)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (32 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

2 dni przed podaniem: Śliwki suszone posiekać, każdą na 6 części. Zalać w miseczce rumem, wymieszać, odstawić. Śliwki świeże przekroić na połówki, pozbawić pestek i każdą połówkę przekroić na ćwiartki (razem z skórką). Zasypać cukrem i odstawić.

1 dzień przed podaniem: Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki tarty. Ponakłuwać widelcem i wstawić formę jeszcze na 20 minut do lodówki. Z śliwek zlać sok i rozprowadzić w nim dokładnie budyń. Przelać z powrotem do śliwek, dodać śliwki suszone i razem wymieszać. Nadzienie śliwkowe przełożyć na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika na blat do lekkiego ostudzenia.

Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Polać tartę na wierzchu. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w lodówce, ale ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem.

Tarta śliwka w czekoladzie

 

W razie jakichkolwiek wątpliwości co do tego jak wykonać kruche ciasto – zapraszam do vademecuum. Oczywiście chętnie odpowiem też na wszelkie pytania i wątpliwości pozostawione w komentarzach,

Lubisz tarty na słodko? Wypróbuj też Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami – można wykonać również w wersji dużej tarty.

A jeśli masz ochotę na jeszcze więcej czekolady to tylko wstukaj w wyszukiwarkę „czekolada” by znaleźć się w baaardzo czekoladowym świecie. 🙂

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

  1. Takiego połączenia nie jadłam. Osobiście pominełabym rum, ale tak to chyba pół tarty bym zjadła naraz. Mniam! Narobiłaś mi apetytu… A ja jeszcze żadnych śliwek w tym roku nie jadłam, już nie mówiąc o robieniu z nich czegoś… Przepis zapisze na zaś. Pozdrawiam! ?

    1. Patrycja tu ciasto kruche jest właściwie sposobem podania… jak talerzyk 😉 Powinno być cieniutko rozwałkowane. Myślę, że jeśli lubisz śliwki w czekoladzie, to nie powinnaś być zawiedziona. 🙂

  2. Jestem zwolenniczka wszystkiego co słodkie. Twój post jest dla mnie jak najbardziej przydatny. Przepis świetny, na pewno niedługo go zastosuje w życiu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami