Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sos kurkowy

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszny sos kurkowy do przygotowania zaledwie w kilka minut. Można podawać osobno jako dodatek do mięs czy klusek śląskich lub wkomponować w całość dania np. kaszotta (np. letnie kaszotto z polędwiczką) czy makaronu (np. podpalany makaron z kurkami). Poza sezonem można wykorzystać mrożone kurki. Należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć. Sos jest bardzo prosty, ale naprawdę rewelacyjny. Należy tylko przestrzegać dwóch kluczowych zasad: przy myciu unikać nadmiernego kontaktu z wodą, żeby kurki nie nabrały wody i smażyć krótko na dużym ogniu… by wody nie puściły ;). Mają pozostać jak najbardziej jędrne.

Sos kurkowy

  • 500 g kurek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła klarowanego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 80 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki
  • łyżka mąki pszennej

Kurki należy dokładnie oczyścić (najlepszy sposób na wyczyszczenie kurek tutaj) oraz pokroić na mniejsze kawałki, średnie kurki na dwie, większe na 4 części. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a czosnek rozgnieść z odrobiną soli.

Na patelni roztopić masło i na niewielkim ogniu zeszklić cebulę z czosnkiem. Zwiększyć ogień na prawie maksymalny i dodać na patelnię kurki. Smażyć często mieszając by kurki nie puściły wody (mają się smażyć a nie dusić). W międzyczasie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec wmieszać śmietanę. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zestawić z ognia. Wmieszać posiekaną natkę, spróbować i w razie konieczności doprawić do smaku.

Sos kurkowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 Responses

  1. Pamiętam jak jeszcze nie studiowałem to w wakacje zawsze rano wsiadało się na rower i pędziło na kurki do pobliskiego lasu. Potem przygotowywało się bardzo podobny sos zwłaszcza do leniwych klusków, albo do jakiejś pieczeni. 🙂

    1. Świetne wspomnienie. Bardzo dziękuję za podzielenie się nim. A sos kurkowy z kluskami leniwymi… mmm. Już nic więcej nie potrzeba 🙂

  2. Wygląda apetycznie, lecz akurat ja nie spróbuję go nigdy. Od małego mam alergię na grzyby i takie przepyszne kurki mogłyby narobić wiele złego.

  3. Ostatnio chodził za mną smaczny, kurkowy sos. No i proszę, jest! Zwłaszcza, że oprócz pieczarek to jedyne grzyby jakie jem! Dam znać jak wypróbuję przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g