fbpx

Powidła śliwka w czekoladzie

przepis

Pyszne powidła śliwka w czekoladzie. U nas corocznie żelazny punkt zapasów na zimę. Przygotowanie przebiega normalnie jak „zwykłych” powideł śliwkowych. Gotujemy pierwszego dnia 2 godziny i kolejne dwa dni jeszcze po godzinie. Po ostatnim gotowaniu dodajemy posiekaną czekoladę i kakao, chwilę gotujemy i wekujemy. Ilość czekolady i kakao możecie modyfikować według własnego stopnia czekoholizmu. Z podanych proporcji wychodzą mocno czekoladowe powidła. Więcej to byłaby już przesada nawet jak na mnie 😉 Cukru zazwyczaj nie dodaję wcale, chyba, że śliwki są bardzo mało słodkie.

Powidła śliwka w czekoladzie

  • 2,5 kg śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • 20 g cukru (można pominąć jeśli śliwki są słodkie)
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 40 g gorzkiego kakao

Śliwki umyć, wypestkować, przełożyć do dużego garnka i obsypać cukrem. Odstawić w temperaturze pokojowej na około godzinę aż lekko puszczą soki. Wówczas wstawić na gaz, przykryć i na wolnym ogniu gotować około 2 godziny. Całkowicie ostudzić i odstawić na noc w zimne miejsce (niekoniecznie lodówka).

Kolejnego dnia gotować godzinę. Znów ostudzić i chłodzić przez noc.

Trzeciego dnia powtórzyć. Po godzinie gotowania zestawić z palnika, lekko ostudzić i z grubsza zblednować (niedokładnie). Wmieszać posiekaną czekoladę i kakao. Zagotować i gotować około 15 minut  na małym ogniu. Natychmiast nakładać do suchych, gorących słoików. Dokładnie zakręcać i odstawiać do ostudzenia do góry dnem by powidła porządnie się zawekowały.

powidła śliwka w czekoladzie

Wszystkich miłośników połączenia śliwki z czekoladą (można tego nie kochać?!) zapraszam także na Tartę śliwka w czekoladzie – mix suszonych i świeżych śliwek zatopionych w pysznej, miękkiej czekoladzie. Banalnie proste i pyszne!

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
powidła śliwka w czekoladzie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 22 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

11 komentarzy

  • Paulina 11 sierpnia 2018 o 21:17 Odpowiedz

    Jaka ilość wychodzi z tego przepisu? Faktycznie muszę to 3 dni z rzędu gotować?

    • Wysmakowane 11 sierpnia 2018 o 21:55 Odpowiedz

      Chyba jakieś 8 słoików mi wyszło (różne od 300 do 400 ml). Nie musisz. Po jednym dniu gotowania też będą dobre. Ale jeśli możesz to tak polecam. Testowałam różne warianty. Różnice nie są kolosalne, ale moim zdaniem właśnie po 3 dniach powidła wychodzą najlepsze.

  • Ewa 16 września 2017 o 10:26 Odpowiedz

    Ooo to musi być mniam😀. Właśnie jestem w drodze do polski i pierwsze co zrobię to właśnie te śliwki😍

  • Pamela 12 września 2017 o 10:06 Odpowiedz

    Uwielbiam 😍😍😍

  • Bielecki.es 10 września 2017 o 18:06 Odpowiedz

    W poprzednim sezonie przygotowywałem bardzo podobne powidła, jednak proporcja składników była nieco inna. 😉

    • Wysmakowane 10 września 2017 o 18:29 Odpowiedz

      Na korzyść śliwek czy czekolady? 😉 moim zdaniem w podanej proporcji powidła wychodzą mocno czekoladowe ale tak właśnie miało być 🙂

  • Gotowaniepatki 9 września 2017 o 14:10 Odpowiedz

    Rewelacja 🙂

    • Wysmakowane 10 września 2017 o 18:32 Odpowiedz

      Dziękuje ❤️

  • KaFka 8 września 2017 o 20:19 Odpowiedz

    Pycha, na pewno wypróbuję!

  • NaturalnieAndzia 8 września 2017 o 18:40 Odpowiedz

    Muszę spróbować.

  • Krystyna 7 września 2017 o 22:19 Odpowiedz

    takich śliwek to jeszcze nie jadłam.
    Musze spróbować ten przepis 🙂
    Pozdrawiam 🙂

MENU