Tagi:

Rolada z indyka z fetą i pesto z suszonych pomidorów zawinięta w szynkę parmeńską. Szybkie, efektownie prezentujące się danie odpowiednie na niedzielny rodzinny obiad. Jeśli nie macie czasu można użyć gotowego pesto, ale koniecznie trzeba je najpierw odsączyć – powinno być dość gęste. Jeśli jednak możecie to zdecydowanie polecam wersję z domowym pesto z poniższego przepisu z dodatkiem świeżej bazylii i podprażonych pestek dyni.

Rolada z indyka z fetą i pesto

  • Średnia pierś indyka ok 700 g
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 60 g sera feta
  • Pesto z suszonych pomidorów z przepisu poniżej
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Oliwa

Mięso umyć, osuszyć i odciąć większe błony.  Natrzeć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i rozbić gładką stroną tłuczka na cieńszy filet. Na końcu dłuższego boku wyłożyć łyżeczką pesto. Na pesto ułożyć podłużne kawałki fety. Zrolować mięso tak by farsz znalazł się w środku. Z zewnątrz owinąć roladę plastrami szynki parmeńskiej i obficie wetrzeć oliwę. Ułożyć na blaszce piekarnika i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pesto z suszonych pomidorów

  • 35 g pestek dyni prażonych
  • ok. 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1/3 pęczka bazylii
  • 100 g suszonych pomidorów (nie odsączać zbytnio z oleju)
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć krótko pestki dyni. Gorące pestki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę składników i zmielić blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

rolada z indyka z fetą i pesto

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Rolada z indyka z fetą i pesto
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)