
- Potrzebny czas: 20 minut + 45 minut pieczenia
- Porcja: 6 osób
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 6 stycznia 2017
Rolada z indyka z fetą i pesto z suszonych pomidorów zawinięta w szynkę parmeńską. Szybkie, efektownie prezentujące się danie odpowiednie na niedzielny rodzinny obiad. Jeśli nie macie czasu można użyć gotowego pesto, ale koniecznie trzeba je najpierw odsączyć – powinno być dość gęste. Jeśli jednak możecie to zdecydowanie polecam wersję z domowym pesto z poniższego przepisu z dodatkiem świeżej bazylii i podprażonych pestek dyni.
Rolada z indyka z fetą i pesto
- Średnia pierś indyka ok 700 g
- 80 g szynki parmeńskiej
- 60 g sera feta
- Pesto z suszonych pomidorów z przepisu poniżej
- Sól i świeżo mielony pieprz
- Oliwa
Mięso umyć, osuszyć i odciąć większe błony. Natrzeć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i rozbić gładką stroną tłuczka na cieńszy filet. Na końcu dłuższego boku wyłożyć łyżeczką pesto. Na pesto ułożyć podłużne kawałki fety. Zrolować mięso tak by farsz znalazł się w środku. Z zewnątrz owinąć roladę plastrami szynki parmeńskiej i obficie wetrzeć oliwę. Ułożyć na blaszce piekarnika i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pesto z suszonych pomidorów
- 35 g pestek dyni prażonych
- ok. 40 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1/3 pęczka bazylii
- 100 g suszonych pomidorów (nie odsączać zbytnio z oleju)
- Sól i świeżo mielony pieprz
Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć krótko pestki dyni. Gorące pestki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę składników i zmielić blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
6 Responses
Rolada wyszla naprawde dobra I soczysta. Z przyjemnoscia klikam 5 gwiazdek
Dziękuję pięknie 🙂
Przepyszne połączenie składników.
Brzmi smakowicie! Upiekę na święta, będzie coś innego 🙂
Wygląda bardzo smacznie, aż kusi wyglądem. Jeszcze takiej nie jadłam.
Przecież to wygląda tak pysznie, że nie wytrzymam….