Porcja6 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Rolada z indyka z fetą i pesto

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rolada z indyka z fetą i pesto z suszonych pomidorów zawinięta w szynkę parmeńską. Szybkie, efektownie prezentujące się danie odpowiednie na niedzielny rodzinny obiad. Jeśli nie macie czasu można użyć gotowego pesto, ale koniecznie trzeba je najpierw odsączyć – powinno być dość gęste. Jeśli jednak możecie to zdecydowanie polecam wersję z domowym pesto z poniższego przepisu z dodatkiem świeżej bazylii i podprażonych pestek dyni.

Rolada z indyka z fetą i pesto

  • Średnia pierś indyka ok 700 g
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 60 g sera feta
  • Pesto z suszonych pomidorów z przepisu poniżej
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Oliwa

Mięso umyć, osuszyć i odciąć większe błony.  Natrzeć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i rozbić gładką stroną tłuczka na cieńszy filet. Na końcu dłuższego boku wyłożyć łyżeczką pesto. Na pesto ułożyć podłużne kawałki fety. Zrolować mięso tak by farsz znalazł się w środku. Z zewnątrz owinąć roladę plastrami szynki parmeńskiej i obficie wetrzeć oliwę. Ułożyć na blaszce piekarnika i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pesto z suszonych pomidorów

  • 35 g pestek dyni prażonych
  • ok. 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1/3 pęczka bazylii
  • 100 g suszonych pomidorów (nie odsączać zbytnio z oleju)
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć krótko pestki dyni. Gorące pestki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę składników i zmielić blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

DSC 7309DSC 7319DSC 7323rolada z indyka z fetą i pesto

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g