Tagi:

Rewelacyjna w swej prostocie sałatka z awokado, mozzarellą i pesto zielonym z bazylii. Z świeżymi pomidorami, parmezanem i orzeszkami pinii smakuje naprawdę wybornie. Szykuje się szybko i bezproblemowo. Ze względu na sałatę najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Uwielbiam taką sałatkę na lekką letnią kolację i  na podwieczorek i na śniadanie w sumie też 🙂

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

  • łyżka orzeszków pinii (można zastąpić pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi)
  • miękkie awokado
  • plasterek cytryny
  • pełna łyżka pesto zielonego
  • średni pomidor
  • ok 70 g mozzarelli w kulce
  • kawałek twardego sera np. parmezan czy grana padano
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia – kilka listków

Mocno rozgrzać suchą patelnię i podprażyć orzeszki do zarumienienia. Awokado obrać, usunąć pestkę i miąższ pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Delikatnie wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i z pesto. Pomidora umyć i pokroić w kostkę podobnej wielkości jak awokado. Mozzarellę poszarpać palcami na mniejsze kawałki, takie „na raz”. Parmezan pokroić w jak najcieńsze plasterki.

Na talerze wyłożyć porwane liście sałat. Oprószyć solą i pieprzem. Na sałatę wyłożyć awokado, mozzarellę i pomidora. Obsypać orzeszkami i parmezanem. Ponownie oprószyć solą i pieprzem (uwaga na ilość soli, gdyż samo pesto i parmezan mogą być już mocno słone). Udekorować bazylią tuż przed podaniem.

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto pomidory sezonowa