Autor Wysmakowane 5 maja 2017
Prosta, szybka do przygotowania sałatka z pomidorami, serami i kaparami. Kilka podstawowych, łatwo dostępnych składników skomponowanych w pyszną całość. Sałatka świetnie sprawdzi się i jako lekka kolacja i jako dodatek do dania głównego, w tym do dań z grilla. Ilości są podane orientacyjnie. Można je dowolnie zwiększać/ zmniejszać wedle własnych preferencji.
Sałatka z pomidorami, serami i kaparami
- pomidorki koktajlowe w różnych kolorach ok 20 sztuk
- pomidory suszone ok 10 sztuk
- 2 duże garści rukoli
- kilka liści sałaty lodowej
- pół opakowania kiełków rzodkiewki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g fety
- czerwona cebula
- mały słoiczek kaparów
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- łyżka soku z cytryny
Przygotować składniki. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki. Pomidory suszone lekko odsączyć z zalewy i posiekać każdy na 8 części. Rukolę i sałatę umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze części. Cebulkę posiekać w piórka, sery w niewielką kostkę. Kapary odcisnąć z zalewy.
Do malutkiego słoiczka wlać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Wsypać pół łyżeczki pieprzu i ćwierć łyżeczki soli. Energicznie potrząsać słoiczkiem do dokładnego wymieszania się składników. W miseczce wymieszać pomidorki, pomidory, sery, połowę kiełków, cebulkę, kapary i sos z słoiczka. W salaterce ułożyć sałatę i rukolę. Na zieleninę wyłożyć warzywa z całym sosem. Udekorować resztą kiełków.
2 Responses
Wygląda przepysznie! Zapisuję sobie ten przepis 🙂
Pozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com/2018/03/przedsmak-za-zapowiedz.html
Bardzo fajna, świeża sałatka. Kapary to dla mnie nieznajomy smak, ale jestem ich bardzo ciekawam i chciałabym spróbować ?