Tagi:

Lekko chrupiąca, bardzo dobra surówka z surowego kalafiora. Doskonale pasuje, zwłaszcza do cięższych dań jak na przykład zrazy (przepis), bitki czy rolady, dodając im odświeżającej nutki. Do surówki dodałam kawałek ostrej papryczki by była bardziej wyrazista w smaku, ale jeśli nie lubicie ostrych dań lub surówka ma być też dla dzieci to możecie z niej zrezygnować.

Surówka z surowego kalafiora

  • 300 g kalafiora
  • pół ostrej papryczki
  • 1 mała cebula
  • koperek/ natka
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Kalafiora dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć z wody i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Papryczkę umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion i także zetrzeć na tarce, ale na małych oczkach. Wymieszać z kalafiorem, obsypać lekko solą i odstawić na pół godziny. Wykorzystać ten czas na przygotowanie pozostałych składników. Obrać i bardzo drobno posiekać cebulę, posiekać zieleninę, uprażyć pestki słonecznika na suchej patelni oraz przygotować sos. Majonez, jogurt, sok wyciśnięty z cytryny, miód i po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu dokładnie, energicznie wymieszać. Cebulę, zieleninę, sos i połowę słonecznika dodać do kalafiora i dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Obsypać z wierzchu resztą słonecznika i podawać.

Surówka z surowego kalafiora

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Surówka z surowego kalafiora
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)