Tagi:

Ekspresowo szybkie, szalenie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z gruszkami i jabłkami. Możecie doprawić je cynamonem i imbirem, by było jeszcze bardziej zimowe i aromatyczne. Możecie też dodać dowolne suszone owoce, jeśli tylko macie ochotę. Nie wpłynie to na obłędną konsystencję ciasta, a tylko na jego posmak. Więc kombinujcie z dodatkami wedle własnych preferencji. Ciasto wychodzi naprawdę bardzo wilgotne, niemalże mokre. Jeśli lubicie bardziej wypieczone ciasta to sprawdźcie przepis na Amerykańca.

Szalenie wilgotne ciasto z gruszkami i jabłkami

  • 160 g mąki (przelicznik wag na szklanki/ łyżki w dziale miary)
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: łyżeczka cynamonu i 2/3 łyżeczki imbiru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • po 1 jabłku i 1 gruszce (lub dwa jabłka)
  • 120 g masła min 82% tłuszczu
  • 90 g drobnego cukru do wypieków (można mniej jeśli owoce są bardzo słodkie)
  • 2 niewielkie jajka
  • łyżka mleka
  • opcjonalnie: 30 g różnych owoców suszonych (rodzynki, śliwki i morele suszone)
  • opcjonalnie: 10 g suszonej skórki pomarańczowej

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Większe bakalie pokroić na mniejsze części. Czekoladę posiekać drobno i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Owoce umyć, obrać, sunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę.

W miseczce z pionowymi ściankami umieścić masło i cukier. Długo ubijać, aż do otrzymania jasnej, napuszonej masy (ok 5 minut). Wbijać po jednym jajku nie przerywając ubijania. Następnie wlewać stopniowo przestudzoną czekoladę, dalej miksując. Odłożyć mikser. Dodać przesiane suche składniki. Delikatnie wymieszać dużą łyżką, tylko do uzyskania jednolitej masy. Dodać owoce i bakalie (opcjonalnie). Bardzo delikatnie wymieszać. Masę czekoladową przelać do natłuszczonej niewielkiej keksówki o wymiarach ok 28 x 9 cm i piec w piekarniku w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez 25 minut. Ciasto jest pyszne od razu po ostudzeniu, ale po kilku godzinach jeszcze nabiera wyrazistości, zachowując wilgotny, „mazisty” charakter, więc warto poczekać.

Szalenie wilgotne ciasto z gruszkami i jabłkamizimowe ciasto z jabłkami i gruszkami

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Suuuuuuper wilgotne! Boskie!” Inga

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Szalenie wilgotne ciasto z gruszkami i jabłkami
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)