
- Potrzebny czas: 25 minut + 25 min pieczenia
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 12 lutego 2019
Ekspresowo szybkie, szalenie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z gruszkami i jabłkami. Możecie doprawić je cynamonem i imbirem, by było jeszcze bardziej zimowe i aromatyczne. Możecie też dodać dowolne suszone owoce, jeśli tylko macie ochotę. Nie wpłynie to na obłędną konsystencję ciasta, a tylko na jego posmak. Więc kombinujcie z dodatkami wedle własnych preferencji. Ciasto wychodzi naprawdę bardzo wilgotne, niemalże mokre. Jeśli lubicie bardziej wypieczone ciasta to sprawdźcie przepis na Amerykańca.
Szalenie wilgotne ciasto z gruszkami i jabłkami
- 160 g mąki (przelicznik wag na szklanki/ łyżki w dziale miary)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: łyżeczka cynamonu i 2/3 łyżeczki imbiru
- 100 g gorzkiej czekolady
- po 1 jabłku i 1 gruszce (lub dwa jabłka)
- 120 g masła min 82% tłuszczu
- 90 g drobnego cukru do wypieków (można mniej jeśli owoce są bardzo słodkie)
- 2 niewielkie jajka
- łyżka mleka
- opcjonalnie: 30 g różnych owoców suszonych (rodzynki, śliwki i morele suszone)
- opcjonalnie: 10 g suszonej skórki pomarańczowej
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Większe bakalie pokroić na mniejsze części. Czekoladę posiekać drobno i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Owoce umyć, obrać, sunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę.
W miseczce z pionowymi ściankami umieścić masło i cukier. Długo ubijać, aż do otrzymania jasnej, napuszonej masy (ok 5 minut). Wbijać po jednym jajku nie przerywając ubijania. Następnie wlewać stopniowo przestudzoną czekoladę, dalej miksując. Odłożyć mikser. Dodać przesiane suche składniki. Delikatnie wymieszać dużą łyżką, tylko do uzyskania jednolitej masy. Dodać owoce i bakalie (opcjonalnie). Bardzo delikatnie wymieszać. Masę czekoladową przelać do natłuszczonej niewielkiej keksówki o wymiarach ok 28 x 9 cm i piec w piekarniku w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez 25 minut. Ciasto jest pyszne od razu po ostudzeniu, ale po kilku godzinach jeszcze nabiera wyrazistości, zachowując wilgotny, „mazisty” charakter, więc warto poczekać.
Ten przepis w Waszym wykonaniu:

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO
8 Responses
O mniam! Uwielbiamy takie mięciutkie ciasta w środku <3
Uwielbiam czekoladowe ciasta! To wygląda bardzo kusząco, a i nie wydaje się wcale takie trudne to wykonania, więc na pewno spróbuję! Mam nadzieję, że mój szwankujący piekarnik sobie z tym poradzi 🙂
Gruszki mam, jabłka mam więc nie zostało mi nic innego jak skorzystać z przepisu ?
Uwielbiam ciasta z jabłkami, muszę przetestować ten przepis!
Świetny przepis 🙂 Może kiedyś wypróbuję, bo wygląda pysznie.
polecam zwłaszcza, że jest szybkie i bezproblemowe
Chętnie zjadłabym takie cudo! Lubię takie wilgotne ciasta – nie zaklejają mi gęby tak szybko! 😀
’Ekspresowo szybkie, szalenie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto’ i tym mnie przekonałaś. Idealne ciasto.