Tagi:

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami to inspirowany moją ukochaną kuchnią tajską pomysł na niezwykle aromatyczny, prosty obiad. Smażenie w woku ma tą zaletę, że składniki są bardzo szybko, równomiernie obsmażone. Jeśli nie macie woka, spokojnie możecie użyć też zwykłej patelni lekko wydłużając każdy z podanych czasów. Ważne by dania „nie przeciągnąć” na patelni. Papryki mają pozostać chrupkie i jędrne, a kurczak delikatny i mięciutki (przesmażony zrobi się twardy i suchy).

Więcej przepisów na dania inspirowane kuchnią azjatycką w dziale kuchnia azjatycka.

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami

  • paczka makaronu ryżowego
  • 700 g kurczaka
  • ok 3 cm świeżego imbiru
  • 3 duże ząbki czosnku
  • łodyga trawy cytrynowej
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 2 pełne łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki sezamu czarnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść orzechów ziemnych solonych podprażone na suchej patelni

SOS:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • łyżka pasty tamandyrowca wymieszana z 4 łyżkami gorącej wody (ewentualnie sok z pół limonki)
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • łyżka brązowego cukru

Makaron ryżowy zalać lekko ciepłą wodą i odstawić na czas szykowania dania. Kurczaka ocieplić do temperatury pokojowej, umyć i pokroić w niewielkie paski. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Trawę cytrynową posiekać bardzo drobno (kroję wzdłuż na kilka pasków, a następnie drobno w poprzek). Obie papryki pokroić na krótkie, cienkie paski. Wymieszać składniki sosu zaczynając od rozpuszczenia pasty tamandyrowca w wrzątku).

W woku rozgrzać olej kokosowy, włożyć imbir i czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około pół minuty). Włożyć kurczaka i obsmażyć na dużym ogniu na rumiano. Dodać trawę cytrynową  i papryki. Smażyć jeszcze 3 minuty.

Wlać do woka cały sos i dokładnie wymieszać. Po około pół minuty odcedzić makaron i od razu dodać do dania. Smażyć razem tylko do podgrzania. Na koniec dodać 2 łyżki sezamu i olej sezamowy. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać posypane szczypiorkiem, resztą sezamu i posiekanymi, podprażonymi orzeszkami.

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami

korzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Genialne! Uwielbiam!” Beemka
„Zdecydowanie bardzo dobry przepis. Polecam wszystkim.” Błażej

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tajski makaron z kurczakiem i paprykami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)