fbpx

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

przepis

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym. Bez dodatku jajka i bułki. Za to z dodatkiem ryżu, który pełni niejako rolę „spoiwa” oraz sprawia, że kotleciki są tak sycące, że spokojnie można jeść je już same, tylko w towarzystwie lekkiej sałatki lub surówki. Jeśli jest taka konieczność, to można, choć radzę, pominąć koncentrat i musztardę. Koncentrat dodatkowo spaja pulpeciki, a musztarda sprawia, że są delikatniejsze.

Przepisy na pulpeciki dla najmniejszych dzieci na początku rozszerzania diety znajdziecie w e-book Dieta Twojego maluszka.

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

  • 100 g suchego ryżu
  • ząbek czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej, oregano i ziół prowansalskich
  • kilka szczypt papryki ostrej (do smaku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml bulionu drobiowego

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Czosnek rozgnieść w prasce lub bokiem noża. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i następnie w kosteczkę. Czosnek, paprykę i mięso mielone przełożyć do miski. Dodać musztardę, koncentrat i wszystkie przyprawy. Wyrobić dłońmi i zwilżając dłonie chłodną wodą formować małe pulpeciki.

W szerokim garnku rozgrzać passatę i bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Gdy będzie się już gotował, delikatnie wkładać pulpeciki. Poczekać aż znów zacznie wrzeć i zmniejszyć moc grzania. Gotować około pół godziny by mięso i papryka zupełnie były miękkie i delikatne.

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Pyszne! Dzieciakom bardzo smakowały :)” Sylwia

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 26 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

4 komentarze

  • Marcin 15 października 2017 o 09:52 Odpowiedz

    Pulpeciki w bardzo podobnym wydaniu są u nas na porządku dziennym. Moi chłopcy są w stanie zjeść naprawdę sporą porcję. Staś niejadek wcina aż miło patrzeć, a raczej należy do dzieci niejadków. Bardzo fajna propozycja 🙂

    • Wysmakowane 15 października 2017 o 10:15 Odpowiedz

      Dziękuję i w takim razie mam nadzieję, że Staś też tak stwierdzi 😉

  • Jull Krajewska 8 października 2017 o 21:43 Odpowiedz

    Naprawdę fajne przepisy 🙂

  • MamaKarolina 25 września 2017 o 15:23 Odpowiedz

    Supwr przepis, muszę koniecznie wypróbować w domu. Może dzięki niemu mój mąż przekona się w końcu do klopsikow

MENU