Tagi:

Wariacja na temat włoskiego deseru lodowego. Moja wersja tartufo z adwokatem i białą czekoladą to rewelacyjne połączenie smaków, które na blogu pojawia się nie po raz pierwszy (sprawdźcie też koniecznie TRUFLE!). Jest elegancko i wykwintnie. Zadbajcie tylko o wysoką jakość lodów i macie gwarancję, że deser będzie absolutnie przepyszny. Przygotowanie jest mocno czasochłonne, bo lody można wyjąć z zamrażalki tylko na krótkie chwile by się nie rozpuściły. Po każdym etapie koniecznie trzeba ponownie mrozić deser co najmniej godzinę. Natomiast jako, że wyjmujemy z zamrażalki tylko na chwilę, to siłą rzeczy pracy przy deserze jest minimum. In plus: przygotowanie można rozłożyć równie dobrze na kilka dni (deser się nie zepsuje ;)) i deser mieć gotowy już na kilka dni przed podaniem = nie zabiera już czasu w dniu serwowania.

Tartufo z adwokatem i białą czekoladą

  • lody waniliowe ok 500 ml
  • 8 łyżeczek adwokatu
  • 4 kostki białej czekolady
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Z lodów uformować 4 ładne gałki. Zmrozić w zamrażalce. W każdej gałce ostrym nożem odkroić górę (ok 1/3 gałki). Zmrozić. W większych częściach wydrążyć nożykiem otwory, w które wlać po łyżeczce adwokatu, po czym szybko zamykać gałki. Zmrozić. Obtoczyć w wiórkach kokosowych i ponownie zmrozić przed podaniem. Serwować polane resztą likieru i obsypane startą na dużych oczkach czekoladą.

Tartufo z adwokatem i białą czekoladąTartufo z adwokatem i białą czekoladą

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tartufo z adwokatem i białą czekoladą
Published On