fbpx

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone

przepis

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone czyli delikatne kotleciki z dodatkiem tymianku, otulone szynką parmeńską. Prosty, a efektowny pomysł na obiad. Przepis wypatrzyłam w którejś z edycji Master Chef, nie pamiętam czyjego autorstwa, ale zebrał bardzo pozytywne opinie. Do których ja się jak najbardziej podłączam. Zachęcam do wypróbowania.

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone

  • ok 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • pół opakowania mascarpone (125 g)
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • kilkanaście gałązek tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Mięso zmiksować z mascarpone, drobno posiekanymi pomidorami suszonymi , kilkoma gałązkami (posiekanymi) tymianku, solą i pieprzem. Z masy formować wilgotnymi dłońmi podłużne „beczułki”. Każdą zawinąć plasterkiem szynki.

Masło i oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć resztę tymianku. Gdy zacznie ładnie pachnieć wyłożyć roladki i obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Całość (razem z tłuszczem i tymiankiem) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsypać połówkami pomidorków koktajlowych. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i zapiekać bez przykrycia przez 20 minut.  W tym czasie pestki słonecznika lekko posolić i uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Upieczone roladki i pomidorki przełożyć na talerze i obsypać pestkami słonecznika.

Beczułki z mielonym indykiem i mascarponemielone z mascarpone w szynce parmeńskiej

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

4 komentarze

  • Izabella 24 września 2018 o 20:57 Odpowiedz

    Od dawna przymierzalamsie do tego przepisu i wreszcie zrobiłam! Pysznie było! Świetny przepis.

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:02 Odpowiedz

      Cieszę się bardzo i dziękuję za opinię.

      • Iwona 19 grudnia 2018 o 08:50 Odpowiedz

        Witam przepis super. Napewno sprobuje. Prosze usunac blad galazka rozmarynu na galazka tymianku.

        • Wysmakowane 19 grudnia 2018 o 09:58 Odpowiedz

          Dziękuje za zwrócenie uwagi. Nie wiem jak ten rozmaryn mi się wkradł. Zmienione!

MENU