Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Burger pulled pork

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Burger pulled pork czyli burger z szarpaną wieprzowiną. Gdy pierwszy raz jadłam tak robione mięso, przepadłam kompletnie. Jest przepyszne! Delikatne i rewelacyjnie kruche. A potem okazało się, że jest bajecznie proste do zrobienia samemu w domu. Roboty przy nim tyle co nic, choć fakt, że pieczenie jest naprawdę długie (marynowanie i pieczenie zajmuje ok. 17 godzin). Dlatego nie opłaca się robić małych porcji. Zróbcie ich dużo (tutaj znajdziecie przepis na pulled pork)! A jak już zrobicie, to koniecznie wykorzystajcie część do przygotowania tego rewelacyjnego burgera. Mięso wymieszałam z dużą ilością pikantnego sosu Sriracha od Kuhne z linii Made for Meat. Sos nadał całości bardzo wyraźny, bogaty i prawdziwie ognisty smak. Dla równowagi na mięso powędrowała warstwa białej kapusty w delikatnym sosie jogurtowym. Sos możecie przygotować z przepisu poniżej, albo iść na skróty i wykorzystać gotowy sos np. od Kuhne.

 

Burger pulled pork (z szarpaną wieprzowiną)

  • 2 duże liście kapusty białej
  • 2 łyżki sosu jogurtowego (przepis poniżej)
  • 350 g upieczonego mięsa z przepisu na pulled pork
  • 4 łyżki sosu sriracha
  • łyżka kukurydzy
  • gałązka świeżego oregano
  • 2 bułki do burgerów
  • 2 liście sałaty
  • w razie potrzeb: sól i świeżo mielony pieprz

Kapustę cienko posiekać, posolić i ugnieść ręką, aż będzie wilgotna i puści soki. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy (wymieszać dokładnie wszystkie składniki) oraz wieprzowinę. Mięso po upieczeniu jedynie poszarpać widelcem do uzyskania charakterystycznych, cienkich włókien. Wymieszać z 3 łyżkami sosu sriracha. W osobnej misce wymieszać kapustę z sosem jogurtowym, kukurydzą i świeżym oregano. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Bułki przekroić na pół. Na dolnych połówkach rozsmarować pozostały sos sriracha. Wyłożyć po kolei: po liściu sałaty, mięso, a następnie kapustę z sosem jogurtowym. Przykryć drugimi połówkami bułek. Podawać.

 

Sos jogurtowy

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki ostrej musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • po szczypcie cukru, tymianku, oregano i natki

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

burger z szarpaną wieprzowiną i sriracha burger pulled pork

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z KUHNE

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami