- Potrzebny czas: 20 minut + 30 minut pieczenia
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 14 lipca 2020
Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym zaplecione w warkocz. Kocham ciasto francuskie. Lubię mieć je pod ręką. Tak na wszelki wypadek. Z jego pomocą w chwilę można wyczarować genialnie proste, szybkie danie, przekąskę czy deser. Może nie będą to najbardziej wykwintne dania świata, ale na tyle pyszne i reprezentacyjne, że spokojnie można podać je nawet na niezobowiązującym przyjęciu. Dokładnie tak jest właśnie z tą pyszną roladą. Rz, dwa i gotowe. 20 minut roboty, do pieca i można zajadać.
Pozostałe pomysły na ciasto francuskie pod tagiem CIASTO FRANCUSKIE.
Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
- płat ciasta francuskiego
- mała cebula
- odrobina oliwy do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
- sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
- po pół łyżeczki oregano słodkiej papryki i ziół prowansalskich
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- jajko
- ok. 50 g sera żółtego (lub mozzarelli)
Ciasto francuskie wyjąć pół godziny wcześniej z lodówki. Cebulę drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć razem jeszcze minutę. Następnie dodać mięso mielone, wszystkie przyprawy, przecier i koncentrat. Wymieszać i smażyć około 5 minut. Zestawić z palnika i lekko ostudzić. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do farszu, zostawiając odrobinę w miseczce do posmarowania ciasta francuskiego. Dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Ponacinać pod skosem na cienkie paski zostawiając pośrodku ok. 1/3 płata nienacięte (jak na obrazku). Na środek wyłożyć farsz z patelni. Posypać startym serem. Naprzemiennie zawijać nacięte paski na farsz. Posmarować pędzelkiem resztą jajka. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane.