Przepisy

Więcej

Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Warkocz ciasto francuskie z mięsem mielonym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem  żółtym zaplecione w warkocz. Kocham ciasto francuskie. Lubię mieć je pod ręką. Tak na wszelki wypadek. Z jego pomocą w chwilę można wyczarować genialnie proste, szybkie danie, przekąskę czy deser. Może nie będą to najbardziej wykwintne dania świata, ale na tyle pyszne i reprezentacyjne, że spokojnie można podać je nawet na niezobowiązującym przyjęciu. Dokładnie tak jest właśnie z tą pyszną roladą. Rz, dwa i gotowe. 20 minut roboty, do pieca i można zajadać.

Pozostałe pomysły na ciasto francuskie pod tagiem CIASTO FRANCUSKIE.

 

Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

  • płat ciasta francuskiego
  • mała cebula
  • odrobina oliwy do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
  • po pół łyżeczki oregano słodkiej papryki  i ziół prowansalskich
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • ok. 50 g sera żółtego (lub mozzarelli)

Ciasto francuskie wyjąć pół godziny wcześniej z lodówki. Cebulę drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć razem jeszcze minutę. Następnie dodać mięso mielone, wszystkie przyprawy, przecier i koncentrat. Wymieszać i smażyć około 5 minut. Zestawić z palnika i lekko ostudzić. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do farszu, zostawiając odrobinę w miseczce do posmarowania ciasta francuskiego. Dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Ponacinać pod skosem na cienkie paski zostawiając pośrodku ok. 1/3 płata nienacięte (jak na obrazku). Na środek wyłożyć farsz z patelni. Posypać startym serem. Naprzemiennie zawijać nacięte paski na farsz. Posmarować pędzelkiem resztą jajka. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

jak zwijać warkocz z ciasta francuskiegoCiasto francuskie z mięsem mielonym

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami