Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chleb i bułki – upiecz je na grillu

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Grillowanie to u nas letni rytuał, który powtarzamy w sezonie minimum dwa razy w miesiącu. Uwielbiam to. Długie przesiadywanie na tarasie, celebracja bycia razem, leniwej atmosfery i zajadania różnych smakołyków, które stopniowo pojawiają się na stole, prosto z grillowego rusztu.

Za każdym razem staram się przyrządzić coś innego i nowego. Jednak do tej pory kombinowałam raczej z mięsami, rybami i warzywami, przyrządzanymi na wiele różnych sposobów. Jakież było moje zaskoczenie, gdy przy współpracy z marką Weber, dowiedziałam się, że z grilla, można przyrządzić także rewelacyjny chleb.

By chleb wyszedł naprawdę pyszny, taki jak z prawdziwej piekarni, potrzebujemy oczywiście odpowiedni sprzęt. Grill – przede wszystkim taki, który pozwoli na precyzyjne, dopieczenie ciasta z każdej strony. Kluczowa jest tu pokrywa, która zapewnia świetną cyrkulację powietrza. Bardzo przydatny, zwłaszcza do wypieków, jest także termometr wbudowany w pokrywę, tak, by można było kontrolować temperaturę podczas całego pieczenia.

Chleb i bułki z grilla pieczenie na grillu

Dla uzyskania efektu idealnych wypieków, warto też zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do grillowania. Dla mnie hitem okazały się kosze do węgla. W koszach umieszczamy rozżarzone brykiety i układamy je po bokach rusztu. Dzięki temu mamy pewność, że chleb, ciasto czy większe kawałki mięsa, dopieką się równomiernie, z wszystkich stron.

Z innych przydatnych akcesoriów do wypieku pieczywa, polecam też kamień do pizzy. Kamień najpierw mocno rozgrzewamy, a on następnie oddaje to ciepło ciastu, sprawiając, że ciasto jest cudownie chrupkie i idealnie wypieczone. Do wypieku dużych bochenków chleba natomiast świetnie sprawdzi się kociołek żeliwny.

Sprawdźcie sami opcję pieczenia chleba na grillu. Może zaczniecie od tego prostego, pysznego chleba prowansalskiego? Przepis na chlebek pochodzi z strony Weber. Wyszedł przepyszny!

 

Prowansalski chleb z grilla

  • 30 g świeżych drożdży
  • 750 g mąki typu 00
  • 250 g mąki z pszenicy durum
  • 20 g cukru
  • 600 ml wody
  • po 2 łyżki tymianku i rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z łyżką cukru. Dodać 2 łyżki mąki (ok 20 g) i dokładnie wymieszać. Zalać 120 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią (lub na ok. 10 min do piekarnika).

W tym czasie resztę mąki dwukrotnie przesiać. Dodać pozostałe składniki i spieniony rozczyn. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.

Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie, ciasto uformować chlebki i wyłożyć na ruszt, na odpowiedniej nakładce. Idealnie sprawdzi się kamień do pizzy. Pieczenie chleba na rozgrzanym grillu powinno się odbywać metodą pośrednią, po uprzednim skropieniu potrawy oliwą, przez około 25 minut. Ta metoda polega na wykorzystaniu specjalnych przegród lub właśnie koszyków węglowych i umieszczeniu ich w bocznych częściach grilla, po uprzednim napełnieniu ich opałem.

 

Więcej grillowych trendów i super przepisów na grilla czeka na was po zapisaniu się na newsletter od Weber.

Prowansalski chleb z grilla

Post powstał w współpracy z marką Weber.

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami