Autor Wysmakowane 18 sierpnia 2021
Grillowanie to u nas letni rytuał, który powtarzamy w sezonie minimum dwa razy w miesiącu. Uwielbiam to. Długie przesiadywanie na tarasie, celebracja bycia razem, leniwej atmosfery i zajadania różnych smakołyków, które stopniowo pojawiają się na stole, prosto z grillowego rusztu.
Za każdym razem staram się przyrządzić coś innego i nowego. Jednak do tej pory kombinowałam raczej z mięsami, rybami i warzywami, przyrządzanymi na wiele różnych sposobów. Jakież było moje zaskoczenie, gdy przy współpracy z marką Weber, dowiedziałam się, że z grilla, można przyrządzić także rewelacyjny chleb.
By chleb wyszedł naprawdę pyszny, taki jak z prawdziwej piekarni, potrzebujemy oczywiście odpowiedni sprzęt. Grill – przede wszystkim taki, który pozwoli na precyzyjne, dopieczenie ciasta z każdej strony. Kluczowa jest tu pokrywa, która zapewnia świetną cyrkulację powietrza. Bardzo przydatny, zwłaszcza do wypieków, jest także termometr wbudowany w pokrywę, tak, by można było kontrolować temperaturę podczas całego pieczenia.
Dla uzyskania efektu idealnych wypieków, warto też zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do grillowania. Dla mnie hitem okazały się kosze do węgla. W koszach umieszczamy rozżarzone brykiety i układamy je po bokach rusztu. Dzięki temu mamy pewność, że chleb, ciasto czy większe kawałki mięsa, dopieką się równomiernie, z wszystkich stron.
Z innych przydatnych akcesoriów do wypieku pieczywa, polecam też kamień do pizzy. Kamień najpierw mocno rozgrzewamy, a on następnie oddaje to ciepło ciastu, sprawiając, że ciasto jest cudownie chrupkie i idealnie wypieczone. Do wypieku dużych bochenków chleba natomiast świetnie sprawdzi się kociołek żeliwny.
Sprawdźcie sami opcję pieczenia chleba na grillu. Może zaczniecie od tego prostego, pysznego chleba prowansalskiego? Przepis na chlebek pochodzi z strony Weber. Wyszedł przepyszny!
Prowansalski chleb z grilla
- 30 g świeżych drożdży
- 750 g mąki typu 00
- 250 g mąki z pszenicy durum
- 20 g cukru
- 600 ml wody
- po 2 łyżki tymianku i rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z łyżką cukru. Dodać 2 łyżki mąki (ok 20 g) i dokładnie wymieszać. Zalać 120 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią (lub na ok. 10 min do piekarnika).
W tym czasie resztę mąki dwukrotnie przesiać. Dodać pozostałe składniki i spieniony rozczyn. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.
Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie, ciasto uformować chlebki i wyłożyć na ruszt, na odpowiedniej nakładce. Idealnie sprawdzi się kamień do pizzy. Pieczenie chleba na rozgrzanym grillu powinno się odbywać metodą pośrednią, po uprzednim skropieniu potrawy oliwą, przez około 25 minut. Ta metoda polega na wykorzystaniu specjalnych przegród lub właśnie koszyków węglowych i umieszczeniu ich w bocznych częściach grilla, po uprzednim napełnieniu ich opałem.
Więcej grillowych trendów i super przepisów na grilla czeka na was po zapisaniu się na newsletter od Weber.
Post powstał w współpracy z marką Weber.