Trudność
Łatwy
Czas
5 godz
TrudnośćŁatwy
Czas5 godz
Wydrukuj

Schiacciata przepis na toskański chlebek

4,5
4,5 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Schiacciata przepis na płaski, chrupiący, toskański chlebek. Przepis wzbogacony o dodatek ziemniaków. Taki patent podsunęła mi znajoma Włoszka. I powiem Wam, że ta wersja smakuje mi chyba jeszcze bardziej niż tradycyjna. Chlebek wychodzi chrupiący i pyszny. Możecie Wasz toskański chlebek wzbogacić jeszcze o dodatek ziół (świetnie pasuje np. rozmaryn) lub dać na wierzch dowolne dodatki, np. oliwki czy pomidory suszone. Ja podaję Wam dziś wersję podstawową. Moja Schiacciata doskonale smakowała bez żadnych dodatków. A gdy na wierzch dałam jeszcze toskańską szynkę prosciutto i toskański ser pecorino, to już był ideał. Tylko uwaga, bo tu jakość robi gigantyczne znaczenie!

 

Projekt BORN IN TUSCANY

Produkty do mojej Schiacciata otrzymałam w ramach projektu Born in Tuscany, o którym pisałam Wam kilkanaście dni temu (link do postu). Projekt miał na celu wypromowanie w Polsce, doskonałych jakościowo, przepysznych produktów z toskańskimi oznaczeniami ChOG i ChNP: oliwa Toscano ChOG, ser Pecorino Toscano ChNP oraz szynka Prosciutto Toscano ChNP (opis projektu Born in Tuscany)

Paczkę z tymi skarbami kulinarnymi Toskanii, otrzymałam dzień przed wydarzeniem, które niestety, z względów pandemicznych, odbyło się całkowicie on-line. Transmisje na żywo prowadzili kolejno dziennikarz i krytyk kulinarny Aldo Fiordelli, szef kuchni Vito Mollica oraz eksperci z trzech Konsorcjów Ochrony, wszyscy z zaangażowaniem przedstawiający szczegóły odnośnie poszczególnych produktów. Prowadzący zadbali o wyjątkową atmosferę, ciekawe toskańskie opowieści i o bardzo profesjonalną degustację, z pełnym opisem smaków i aromatów produktów. 

konferencja kulinarna online born in tuscany

Jestem pod wielkim wrażeniem, tak samego spotkania, jak i przede wszystkim doskonałości wszystkich trzech produktów. Wszystko pyszne, choć moim niekwestionowanym faworytem okazała się być oliwa. Coś niesamowitego. Nie miałam pojęcia, że oliwa może tak pachnieć i mieć tak intensywną barwę i smak, jak ta.

Uczyniłam więc z oliwy Toscano ChOG bohatera numer jeden mojego przepisu. I stanęło na  chlebku schiacciata, który oliwą jest bardzo mocno nasączony, już na etapie pieczenia. Dzięki temu chleb wychodzi tak aromatyczny i tak kruchy. Wieczorem zaserwowałam mężowi (i sobie!) schiacciata w towarzystwie sera Pecorino i szynki Prosciutto. I to było naprawdę niesamowite doznanie kulinarne. Nie potrzeba krewetek czy steków, by stworzyć danie , które autentycznie uwodzi. Jak widać chleb z szynką i z serem potrafi zrobić niesamowitą robotę 😉

Tylko tu, kluczem do sukcesu, jest rewelacyjna jakość użytych produktów. Z kiepskich produktów, nigdy nie wyjdzie naprawdę doskonałe danie. Polecam Wam więc bardzo sięganie po dobre jakościowo składniki. To naprawdę ma znaczenie. I oczywiście, jeśli tylko będzie ku temu okazja, zapoznajcie się też koniecznie z produktami Toskańskimi.

A teraz już, po tym dość długim wstępie. Zapraszam Was serdecznie do degustacji.

Schiacciata kuchnia toskanii przepisy

 

Schiacciata, przepis toskański chlebek

Ciasto na chlebek

  • 200 g ziemniaków
  • 17 g drożdży świeżych
  • niepełna łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej (najlepiej 00, ale z uniwersalnej też wyjdzie)
  • 20 ml oliwy extra virgin
  • 3/4 łyżeczki soli

Ziemniaki umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie wyszorować i ugotować, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzić i ostudzić, tak  by ziemniaki dalej były ciepłe, ale już nie parzyły. W tym czasie drożdże i cukier utrzeć w miseczce, aż drożdże staną się płynne. Dodać ciepłą wodę i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

Ziemniaki obrać z skórki i wyłożyć na stolnicę. Dodać pozostałą mąkę i spienione drożdże. Wszystko zagnieść dokładnie (minimum 10 minut), by mocno wyrobić i napuszyć ciasto. W międzyczasie, stopniowo, dodawać oliwę. Na końcu dodać sól i wodę i jeszcze chwilę zagnieść, do połączenia. Ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto chwilę ponownie zagnieść i rozłożyć w dużej blaszce. Przykryć znów ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce, na kolejne 2 godziny.

Nasączenie oliwne

  • 2 łyżki wody
  • 20 ml oliwy extra virgin
  • ¾ łyżeczki soli gruboziarnistej

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). W wyrośniętym cieście, porobić liczne wgłębienia opuszkami palców. Wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać i pędzelkiem posmarować równo ciasto. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec o. 15 minut, aż zacznie się rumienić z wierzchu.

Schiacciata, przepis toskański chlebek

 

Born in Tuscany

Projekt Born in Tuscany

 

Post sponsorowany

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,5
4,5 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g