Autor Wysmakowane 31 października 2021
MISECZKI SEROWE
Dziś mam dla Was patent na serowe miseczki! Kto już znał, tego myślę, że nie muszę namawiać. A kto nie znał, temu polecam bardzo. Prosto, szybko, efektownie. Nie przesadzam! Naprawdę bardzo prosto!
Potrzebujecie tylko jeden składnik – SER. W opcji premium, polecam bardzo parmezan. Idealnie się z nim pracuje i miseczki wychodzą przepyszne. Przetestowałam też opcje bardziej budżetowe. Sprawdziłam opcję z serem Gouda, Bursztyn i Cheddar. Jak wyszły testy?
- Gouda - zdecydowanie odradzam. Miseczki wprawdzie wyjdą, ale w smaku ser po roztopieniu i zastygnięciu robi się po prostu niesmaczny .
- Bursztyn - smak oceniam bardzo dobrze. Natomiast ciężko się z serem współpracuje. Przywiera bardziej niż inne rodzaje i ciężko go ściągnąć z patelni, zachowując ładny kształt.
- Cheddar - mój wybór. Smak i wygląd bardzo OK
Swoje miseczki serowe możecie faszerować, czym tylko macie ochotę. Uważajcie jedynie, by sałatka nie była zbyt płynna. Ja użyłam prostej sałatki z kurczakiem i winogronami.
MISECZKI SEROWE - JADALNE MISECZKI
Składniki na miseczki serowe
- Ser: Parmezan lub cheddar: 40g/ miseczkę
- Sałatka lub przekąska do środka
Co potrzebujesz?
- nieprzywierająca patelnia
- tarka
- wykałaczka i płaska łopatka do patelni
Miseczki serowe - wykonanie
Jak to się robi? Zaczynamy od mocnego nagrzania patelni. Bez dodatku tłuszczu. W tym czasie należy zetrzeć wybrany ser (najlepiej parmezan, a w opcji budżetowej, czyli mojej – cheddar). Ser wykładać na patelnię, formując koło. Poczekać ok. 2 minuty, aż ser się zetnie. Wówczas, podważyć go delikatnie z każdej strony wykałaczką, a następnie przy pomocy płaskiej łopatki, przenieść ser na kokilke.
Po około. minucie ser już zastygnie i miseczka jest gotowa do używania. Można ją faszerować, czym tylko macie ochotę. Jedynie uważajcie, żeby sałatka nie była zbyt płynna.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.