Porcja
15 sztuk
Trudność
Łatwy
Porcja15 sztuk
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi – wersja mini dla wszystkich wielbicieli ciasta marchewkowego (to ja!). Mięciutkie, korzenne, wilgotne. Po upieczeniu tak mi pachniało w całym domu, że nie wytrzymałam i poparzyłam sobie język testując jak wyszło 😉 Chyba mam jakąś słodko marchewkową manię tej jesieni. Piekłam już ciasta marchewkowe, muffinki, teraz ciasteczka…. Mmmm.

Całość razem z pieczeniem nie powinna zająć więcej niż 25 minut, więc jak tylko macie ochotę na coś słodkiego, a w domu marchewkę, płatki owsiane i kilka innych podstawowych składników to polecam się pokusić. Cukier trzcinowy można zastąpić białym drobnym, przyprawy i dodatki modyfikować pod to co macie/ co lubicie.

Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi

  • 180 g marchwi
  • 140 g mąki pszennej
  • 90 g płatków owsianych
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • przyprawy: po łyżeczce imbiru i cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 100 g masła
  • 90 g cukru drobnego trzcinowego
  • jajko
  • pół szklanki orzechów włoskich posiekanych na mniejsze kawałki
  • pół szklanki suszonej żurawiny

Wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Przesiać suche składniki (mąka, soda, proszek, sól, przyprawy), dodać płatki owsiane i wymieszać dokładnie. Masło i cukier utrzeć końcówkami do ubijania białek, aż do uzyskania mocno napuszonej masy (4 – 5 minut). Dodać całe jajko i miksować kolejną minutę na wysokich obrotach. Następnie wmieszać kolejno marchewkę i suche składniki – na niskich obrotach miksera lub już łyżką. Na koniec dodać bakalie.

Masę nabierać łyżką i wykładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia formując niewielkie dość płaskie ciasteczka. Koniecznie zachować odstęp między ciasteczkami bo będą „rosły” na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 stopni aż będą lekko rumiane. Wyjąć blaszkę na blat i ostudzić.

Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymiCiasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

21 Responses

    1. Nie robiłam tak, wiec nie jestem w stanie odpowiedzieć na pewno. Myśle ze ciasteczka wyjdą również z miodem, choć z pewnością jego dodatek zmieni ich konsystencję.

  1. Tak mnie zaintrygował ten przepis że postanowiłam zrobić są cudne pulchniutkie acz kolwiek dała bym mniej cukru. ?? Do moich dodałam suszonych śliwek pół na pół z żurawiną i pół łyżeczki gałki muszkatułowej. Polecam

    1. Rzeczywiście ciasteczka wychodzą dość słodkie, więc można delikatnie zmniejszyć ilość cukru. Wedle preferencji. Niemniej bardzo się cieszę że smakowały 🙂

  2. Kiedyś na słowa ciasto marchewkowe dostawałem drgawek, ale jak spróbowałem pierwszy raz, to okazało się, że jest pyszne, a zarazem zdrowsze od kremów czy mas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g