Autor Wysmakowane 19 listopada 2017
Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi – wersja mini dla wszystkich wielbicieli ciasta marchewkowego (to ja!). Mięciutkie, korzenne, wilgotne. Po upieczeniu tak mi pachniało w całym domu, że nie wytrzymałam i poparzyłam sobie język testując jak wyszło 😉 Chyba mam jakąś słodko marchewkową manię tej jesieni. Piekłam już ciasta marchewkowe, muffinki, teraz ciasteczka…. Mmmm.
Całość razem z pieczeniem nie powinna zająć więcej niż 25 minut, więc jak tylko macie ochotę na coś słodkiego, a w domu marchewkę, płatki owsiane i kilka innych podstawowych składników to polecam się pokusić. Cukier trzcinowy można zastąpić białym drobnym, przyprawy i dodatki modyfikować pod to co macie/ co lubicie.
Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi
- 180 g marchwi
- 140 g mąki pszennej
- 90 g płatków owsianych
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- przyprawy: po łyżeczce imbiru i cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu
- 100 g masła
- 90 g cukru drobnego trzcinowego
- jajko
- pół szklanki orzechów włoskich posiekanych na mniejsze kawałki
- pół szklanki suszonej żurawiny
Wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Przesiać suche składniki (mąka, soda, proszek, sól, przyprawy), dodać płatki owsiane i wymieszać dokładnie. Masło i cukier utrzeć końcówkami do ubijania białek, aż do uzyskania mocno napuszonej masy (4 – 5 minut). Dodać całe jajko i miksować kolejną minutę na wysokich obrotach. Następnie wmieszać kolejno marchewkę i suche składniki – na niskich obrotach miksera lub już łyżką. Na koniec dodać bakalie.
Masę nabierać łyżką i wykładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia formując niewielkie dość płaskie ciasteczka. Koniecznie zachować odstęp między ciasteczkami bo będą „rosły” na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 stopni aż będą lekko rumiane. Wyjąć blaszkę na blat i ostudzić.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
21 Responses
Przepyszne! Bardzo dziękuje za przepis.
Czy jak zamienie cukier na miod to tez wyjda?moze ktos tak robil?
Nie robiłam tak, wiec nie jestem w stanie odpowiedzieć na pewno. Myśle ze ciasteczka wyjdą również z miodem, choć z pewnością jego dodatek zmieni ich konsystencję.
Tak mnie zaintrygował ten przepis że postanowiłam zrobić są cudne pulchniutkie acz kolwiek dała bym mniej cukru. ?? Do moich dodałam suszonych śliwek pół na pół z żurawiną i pół łyżeczki gałki muszkatułowej. Polecam
Rzeczywiście ciasteczka wychodzą dość słodkie, więc można delikatnie zmniejszyć ilość cukru. Wedle preferencji. Niemniej bardzo się cieszę że smakowały 🙂
W życiu nie jadłam żadnego ciasta marchewkowego, ani ciastek, a wydaje mi się, że to jest pyszne.
Rewelacja! Właśnie tego mi jutro trzeba! ( Dziś zjadłam kisiel brzoskwiniowy z dynią ?)
Bardzo lubie otręby, ciasteczka owsiane, a z marchewką jeszcze nie próbowałam. Następnym razem zrobię takie. Dzięki za pomysł
Prezentują się bardzo smakowicie 🙂 Idealna do herbatki 🙂
Dobry pomysł z dodaniem płatków owsianych, dotąd robiłam czyste placki marchewkowe, chętnie wypróbuję. 🙂
Wpisuję na listę do zrobienia
Fajny pomysł! Myślisz, że mogłabym wykorzystać do tego pozostałości marchewkowe po wyciskaniu soku?
Zdecydowanie tak
To wyglada super 🙂 muszę je zrobić 🙂
mniam! w takie zimne dni chciałoby się dodać sobie enrgii takimi łakociami!
Kiedyś na słowa ciasto marchewkowe dostawałem drgawek, ale jak spróbowałem pierwszy raz, to okazało się, że jest pyszne, a zarazem zdrowsze od kremów czy mas.
To dokładnie tak samo jak moj mąż ? z buraczanym miał jeszcze gorzej a teraz uwielbia
Wyglda smacznie i zdrowo 🙂
Będą nowe ciasteczka jak znalazł na święta 😀 mniam mniam mniam
Super. Cieszę się ze znalazłaś u mnie świąteczna inspiracje 🙂
Poziom trudności akurat dla mnie-może się skuszę:)