Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi

przepis

Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi – wersja mini dla wszystkich wielbicieli ciasta marchewkowego (to ja!). Mięciutkie, korzenne, wilgotne. Po upieczeniu tak mi pachniało w całym domu, że nie wytrzymałam i poparzyłam sobie język testując jak wyszło 😉 Chyba mam jakąś słodko marchewkową manię tej jesieni. Piekłam już ciasta marchewkowe, muffinki, teraz ciasteczka…. Mmmm.

Całość razem z pieczeniem nie powinna zająć więcej niż 25 minut, więc jak tylko macie ochotę na coś słodkiego, a w domu marchewkę, płatki owsiane i kilka innych podstawowych składników to polecam się pokusić. Cukier trzcinowy można zastąpić białym drobnym, przyprawy i dodatki modyfikować pod to co macie/ co lubicie.

Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi

  • 180 g marchwi
  • 140 g mąki pszennej
  • 90 g płatków owsianych
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • przyprawy: po łyżeczce imbiru i cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 100 g masła
  • 90 g cukru drobnego trzcinowego
  • jajko
  • pół szklanki orzechów włoskich posiekanych na mniejsze kawałki
  • pół szklanki suszonej żurawiny

Wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Przesiać suche składniki (mąka, soda, proszek, sól, przyprawy), dodać płatki owsiane i wymieszać dokładnie. Masło i cukier utrzeć końcówkami do ubijania białek, aż do uzyskania mocno napuszonej masy (4 – 5 minut). Dodać całe jajko i miksować kolejną minutę na wysokich obrotach. Następnie wmieszać kolejno marchewkę i suche składniki – na niskich obrotach miksera lub już łyżką. Na koniec dodać bakalie.

Masę nabierać łyżką i wykładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia formując niewielkie dość płaskie ciasteczka. Koniecznie zachować odstęp między ciasteczkami bo będą „rosły” na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 stopni aż będą lekko rumiane. Wyjąć blaszkę na blat i ostudzić.

Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymiCiasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 47 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

21 komentarzy

  • Marcela 30 maja 2020 o 10:54 Odpowiedz

    Przepyszne! Bardzo dziękuje za przepis.

  • Ania 6 marca 2019 o 19:13 Odpowiedz

    Czy jak zamienie cukier na miod to tez wyjda?moze ktos tak robil?

    • Wysmakowane 6 marca 2019 o 21:09 Odpowiedz

      Nie robiłam tak, wiec nie jestem w stanie odpowiedzieć na pewno. Myśle ze ciasteczka wyjdą również z miodem, choć z pewnością jego dodatek zmieni ich konsystencję.

  • Jola 23 stycznia 2019 o 21:57 Odpowiedz

    Tak mnie zaintrygował ten przepis że postanowiłam zrobić są cudne pulchniutkie acz kolwiek dała bym mniej cukru. 😋😄 Do moich dodałam suszonych śliwek pół na pół z żurawiną i pół łyżeczki gałki muszkatułowej. Polecam

    • Wysmakowane 23 stycznia 2019 o 23:38 Odpowiedz

      Rzeczywiście ciasteczka wychodzą dość słodkie, więc można delikatnie zmniejszyć ilość cukru. Wedle preferencji. Niemniej bardzo się cieszę że smakowały 🙂

  • Świat Toli 2 grudnia 2017 o 17:05 Odpowiedz

    W życiu nie jadłam żadnego ciasta marchewkowego, ani ciastek, a wydaje mi się, że to jest pyszne.

  • Akacja 28 listopada 2017 o 17:50 Odpowiedz

    Rewelacja! Właśnie tego mi jutro trzeba! ( Dziś zjadłam kisiel brzoskwiniowy z dynią 😄)

  • Ela 25 listopada 2017 o 20:41 Odpowiedz

    Bardzo lubie otręby, ciasteczka owsiane, a z marchewką jeszcze nie próbowałam. Następnym razem zrobię takie. Dzięki za pomysł

  • Madzia Rębowiecka 25 listopada 2017 o 12:07 Odpowiedz

    Prezentują się bardzo smakowicie 🙂 Idealna do herbatki 🙂

  • Bookendorfina 25 listopada 2017 o 07:29 Odpowiedz

    Dobry pomysł z dodaniem płatków owsianych, dotąd robiłam czyste placki marchewkowe, chętnie wypróbuję. 🙂

  • Małgorzata 23 listopada 2017 o 21:12 Odpowiedz

    Wpisuję na listę do zrobienia

  • Magda 23 listopada 2017 o 20:04 Odpowiedz

    Fajny pomysł! Myślisz, że mogłabym wykorzystać do tego pozostałości marchewkowe po wyciskaniu soku?

    • Wysmakowane 23 listopada 2017 o 22:36 Odpowiedz

      Zdecydowanie tak

  • Jull Krajewska 23 listopada 2017 o 09:43 Odpowiedz

    To wyglada super 🙂 muszę je zrobić 🙂

  • klaudia j 20 listopada 2017 o 22:05 Odpowiedz

    mniam! w takie zimne dni chciałoby się dodać sobie enrgii takimi łakociami!

  • Krzysztof 20 listopada 2017 o 20:49 Odpowiedz

    Kiedyś na słowa ciasto marchewkowe dostawałem drgawek, ale jak spróbowałem pierwszy raz, to okazało się, że jest pyszne, a zarazem zdrowsze od kremów czy mas.

    • Wysmakowane 22 listopada 2017 o 04:36 Odpowiedz

      To dokładnie tak samo jak moj mąż 🤣 z buraczanym miał jeszcze gorzej a teraz uwielbia

  • Sylwia 20 listopada 2017 o 18:11 Odpowiedz

    Wyglda smacznie i zdrowo 🙂

  • Sikoreczka 20 listopada 2017 o 10:13 Odpowiedz

    Będą nowe ciasteczka jak znalazł na święta 😀 mniam mniam mniam

    • Wysmakowane 22 listopada 2017 o 04:37 Odpowiedz

      Super. Cieszę się ze znalazłaś u mnie świąteczna inspiracje 🙂

  • Agata 20 listopada 2017 o 07:09 Odpowiedz

    Poziom trudności akurat dla mnie-może się skuszę:)

MENU