Wilgotne ciasto marchewkowe na oleju

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niesamowicie mięsiste, wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym. Ciasto marchewkowe uwielbiam, robię często i wciąż coś przy nim kombinuję. Muszę przyznać, że dawno nie wyszło mi tak mięsiste i dobre jak to. Myślę, że w dużej mierze za sprawą oleju kokosowego i syropu klonowego. Tym razem dodałam do środka suszoną żurawinę i śliwki oraz posiekaną białą czekoladę – te wszystkie dodatki są opcjonalne i nie wpływają w żadnej mierze na konsystencję ciasta. Jeśli więc czegoś nie macie/ nie lubicie lub po prostu macie ochotę na inne dodatki to jak najbardziej można podmieniać. Wspaniale będą pasować też suszone morele, rodzynki, owoce laskowe czy włoskie.

Wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym

  • 1 duża marchewka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 70 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • 100 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka skórki z pomarańczy (świeżej lub gotowe z saszetki)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g żurawiny suszonej
  • 80 g śliwek suszonych
  • 40 g czekolady białej

Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Do dużego pojemnika o pionowych ściankach przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać oba cukry oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na desce posiekać czekoladę oraz śliwki na mniejsze kawałki.

W małym garnuszku podgrzać olej koksowy do roztopienia. Zestawić z palnika, dodać syrop klonowy i roztrzepać energicznie (najlepiej trzepaczką) do połączenia. Następnie dodać całe jajka i mleko. Ponownie roztrzepać. Mieszankę przelać do miski z mąką. Dodać marchewkę i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Na koniec wmieszać czekoladę i bakalie.

Masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok pół godziny (do suchego patyczka). Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Z wierzchu obsypać przez sitko cukrem pudrem. Do 2 dni można przechowywać przykryte w temperaturze pokojowej (trzymałam w tortownicy owinięte dokładnie ściereczką), jeśli będzie stało dłużej to w lodówce.

wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

ciasto marchewkowe
„Zrobiłam. Proste, pyszne ciacho do kawki. I rzeczywiście bardzo wilgotne” Daria

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 24 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

20 Responses

    1. ? niewątpliwie jest ich mnóstwo! To moje 4 marchewkowe w tym sezonie i wciąż kombinuje dalej 😉 to póki co najlepsze

  1. Swego czasu bardzo często robiłam ciasto marchewkowe, ale zaprzestałam, bo kilka ostatnich prób okazały się być niestety zakalcami. Niestety nie jestem mistrzem jeśli chodzi o słodkie wypieki 🙁

    1. Ola to ciasto jest naprawdę proste. Jeśli będziesz trzymać się przepisu, składniki będą w temperaturze pokojowej i będziesz krótko miksować to ryzyko zakalca jest raczej znikome

  2. OO ciasto marchewkowe od jakiegoś czasu właśnie mam na coś takiego ochotę a jeszcze nigdy nie próbowałam więc zapisuję i w najbliższym czasie wypróbuje 🙂

    1. Patryk w takim razie bardzo się cieszę, że znalazłeś u mnie to czego szukałeś. Mam nadzieję, że ciacho spełni wszelkie oczekiwania 🙂

  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Jedna z ciekawszych wersji, która nam się udało stworzyć to ta z waniliowym serkiem z nerkowców. Nie zamykamy się jednak i wciąż testujemy nowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g