Wilgotne ciasto marchewkowe na oleju

przepis

Niesamowicie mięsiste, wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym. Ciasto marchewkowe uwielbiam, robię często i wciąż coś przy nim kombinuję. Muszę przyznać, że dawno nie wyszło mi tak mięsiste i dobre jak to. Myślę, że w dużej mierze za sprawą oleju kokosowego i syropu klonowego. Tym razem dodałam do środka suszoną żurawinę i śliwki oraz posiekaną białą czekoladę – te wszystkie dodatki są opcjonalne i nie wpływają w żadnej mierze na konsystencję ciasta. Jeśli więc czegoś nie macie/ nie lubicie lub po prostu macie ochotę na inne dodatki to jak najbardziej można podmieniać. Wspaniale będą pasować też suszone morele, rodzynki, owoce laskowe czy włoskie.

Wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym

  • 1 duża marchewka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 70 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • 100 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka skórki z pomarańczy (świeżej lub gotowe z saszetki)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g żurawiny suszonej
  • 80 g śliwek suszonych
  • 40 g czekolady białej

Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Do dużego pojemnika o pionowych ściankach przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać oba cukry oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na desce posiekać czekoladę oraz śliwki na mniejsze kawałki.

W małym garnuszku podgrzać olej koksowy do roztopienia. Zestawić z palnika, dodać syrop klonowy i roztrzepać energicznie (najlepiej trzepaczką) do połączenia. Następnie dodać całe jajka i mleko. Ponownie roztrzepać. Mieszankę przelać do miski z mąką. Dodać marchewkę i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Na koniec wmieszać czekoladę i bakalie.

Masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok pół godziny (do suchego patyczka). Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Z wierzchu obsypać przez sitko cukrem pudrem. Do 2 dni można przechowywać przykryte w temperaturze pokojowej (trzymałam w tortownicy owinięte dokładnie ściereczką), jeśli będzie stało dłużej to w lodówce.

wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

“Zrobiłam. Proste, pyszne ciacho do kawki. I rzeczywiście bardzo wilgotne” Daria

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
ciasto marchewkowe na oleju kokosowym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 40 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

20 komentarzy

  • Marta 18 października 2018 o 15:45 Odpowiedz

    Dawno miałam ochotę na ciasto marchewkowe. Liczę, że uda mi się je wykonać za pomocą Twojego przepisu. Wygląda mega apetycznie!

    • Wysmakowane 18 października 2018 o 15:48 Odpowiedz

      Trzymam kciuki! 🙂 choć jestem pewna że się uda 🙂

  • Bielecki es 6 listopada 2017 o 22:05 Odpowiedz

    Kolejna wariacja na temat ciasta marchewkowego do wypróbowania. 😉

    • Wysmakowane 6 listopada 2017 o 22:45 Odpowiedz

      😆 niewątpliwie jest ich mnóstwo! To moje 4 marchewkowe w tym sezonie i wciąż kombinuje dalej 😉 to póki co najlepsze

  • Martyna 1 listopada 2017 o 16:08 Odpowiedz

    Moje pierwsze ciasto w życiu i wyszło bezbłędnie! Jak z najlepszej cukierni! Mniam!!

  • Olga 30 października 2017 o 19:26 Odpowiedz

    Mega szybkie ciacho. Lubię takie! Na bank zrobię w weekend.

  • Magda 30 października 2017 o 17:57 Odpowiedz

    Ależ smakowicie wygląda <3

  • Kamila 30 października 2017 o 16:34 Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie 🙂 Kocham ciasto marchewkowe nie od dziś 🙂

  • paulina 29 października 2017 o 20:26 Odpowiedz

    uwielbiam ciasto marchewkowe więc z przyjemnością przetestuję Twój przepis

    • Wysmakowane 29 października 2017 o 21:06 Odpowiedz

      zapraszam i zdecydowanie polecam 🙂

  • Olka 29 października 2017 o 19:21 Odpowiedz

    Swego czasu bardzo często robiłam ciasto marchewkowe, ale zaprzestałam, bo kilka ostatnich prób okazały się być niestety zakalcami. Niestety nie jestem mistrzem jeśli chodzi o słodkie wypieki 🙁

    • Wysmakowane 29 października 2017 o 21:06 Odpowiedz

      Ola to ciasto jest naprawdę proste. Jeśli będziesz trzymać się przepisu, składniki będą w temperaturze pokojowej i będziesz krótko miksować to ryzyko zakalca jest raczej znikome

  • Ewa 29 października 2017 o 17:40 Odpowiedz

    OO ciasto marchewkowe od jakiegoś czasu właśnie mam na coś takiego ochotę a jeszcze nigdy nie próbowałam więc zapisuję i w najbliższym czasie wypróbuje 🙂

    • Wysmakowane 29 października 2017 o 21:05 Odpowiedz

      to warto! ciasto marchewkowe jest bajecznie proste i pyszne. Zdecydowanie polecam spróbować

  • Patryk Tarachoń 28 października 2017 o 15:30 Odpowiedz

    Tego przepisu szukałem i bardzo dziękuję. Teraz rodzina dostanie to czego chciała. 🙂

    • Wysmakowane 29 października 2017 o 21:04 Odpowiedz

      Patryk w takim razie bardzo się cieszę, że znalazłeś u mnie to czego szukałeś. Mam nadzieję, że ciacho spełni wszelkie oczekiwania 🙂

  • Karolina 28 października 2017 o 10:46 Odpowiedz

    Uwielbiam ciasta marchewkowe <3

  • Małgorzata Hert 28 października 2017 o 10:18 Odpowiedz

    Uwielbiam ciasta z warzywami, są wilgotne i pyszne

  • Adriana 28 października 2017 o 09:29 Odpowiedz

    Uwielbiam ciasto marchewkowe. Jedna z ciekawszych wersji, która nam się udało stworzyć to ta z waniliowym serkiem z nerkowców. Nie zamykamy się jednak i wciąż testujemy nowe 🙂

  • Weronika 27 października 2017 o 21:09 Odpowiedz

    Jak ja kocham ciasto marchewkowe. To jedyne jakie jem. Testuję każdy przepis więc i Twój chętnie sprawdzę. Wygląda przepysznie

MENU