Przepisy

Wi臋cej

Szybkie ciasto limonkowe

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE

NAJPROSTSZE! Extra puchate, delikatne 馃崑馃崑CIASTO LIMONKOWE. Nie ma si艂y 偶eby nie wysz艂o, je艣li tylko porz膮dnie ubijecie i bia艂ka i mas臋 ma艣lan膮. Ciacho idealne do kawki. Pracy tu macie jakie艣 10 min + pieczenie, wi臋c jeszcze spokojnie zd膮偶ycie zrobi膰 do dzisiejszej ma艂ej czarnej. Warto zachowa膰 te偶 przepis na wypadek niezapowiedzianych go艣ci, by w chwil臋 m贸c wyczarowa膰 pyszne ciasto limonkowe.聽

UWAGA! Wi臋cej ekspresowych ciast do przygotowania nawet w kilka minut znajdziecie w moim e-Booku „Szybkie Ciasto”. Zobacz eBook „Szybkie Ciasto”

Je艣li nie mo偶ecie dosta膰 limonek, albo po prostu wolicie zrobi膰 z cytrynkami vs. limonki, to nic nie stoi na przeszkodzie. Tylko w贸wczas u偶yjcie jedn膮 du偶膮 cytryn臋 w miejsce 2 limonek. Smacznego

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - SK艁ADNIKI

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - WYKONANIE

Wszystkie sk艂adniki koniecznie musz膮 by膰 w temperaturze pokojowej. Form臋 do pieczenia o wymiarach ok. 22×16 cm lub okr膮g艂膮 o 艣rednicy 21 cm, wy艂o偶y膰 na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nastawi膰 na grzanie 180 stopni C (g贸ra – d贸艂, bez termoobiegu).

Limonki dok艂adnie umy膰, a nast臋pnie zala膰 wrz膮tkiem. Bia艂ka ubi膰 na bardzo sztywn膮, b艂yszcz膮c膮 pian臋. Gdy b臋d膮 ju偶 sztywne, stopniowo dodawa膰 po艂ow臋 cukru, ca艂y czas ubijaj膮c. Odstawi膰.

Tymi samymi ko艅c贸wkami miksera utrze膰 mi臋kkie mas艂o z pozosta艂ym cukrem. Gdy masa ma艣lana b臋dzie ju偶 jasna i mocno napuszona, dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku. Po ka偶dym miksowa膰 ok. 30 sekund, przed dodaniem kolejnego. Bezpo艣rednio do masy zetrze膰 sk贸rk臋 z obydwu limonek. Limonki przekroi膰 na po艂贸wki i z 3 po艂贸wek wycisn膮膰 do masy sok. Kr贸tko zmiksowa膰.

Nast臋pnie do masy przesia膰 m膮k臋 i proszek do pieczenia. Ponownie kr贸tko zmiksowa膰. W ostatnim kroku do masy, w kilku turach doda膰 ubite bia艂ka. Delikatnie miesza膰 艂y偶k膮, tak by masa si臋 po艂膮czy艂a, ale by bia艂ka za bardzo nie opad艂y.

Ciasto prze艂o偶y膰 do przygotowanej formy. Wyr贸wna膰 z wierzchu. Piec ok. 35-40 minut. Pod koniec pieczenia wykona膰 lukier. Cukier puder rozetrze膰 艂y偶k膮 z sokiem wyci艣ni臋tym z ostatniej limonki. Ciasto posmarowa膰 lukrem zaraz po wyj臋ciu z piekarnika. Odstawi膰 do ostudzenia.

Je艣li chcesz by膰 na bie偶膮co z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Ci臋 serdecznie do zaobserwowania mnie na聽Facebook聽i/ lub na聽Instagramie. B臋dzie mi bardzo mi艂o Ci臋 ugo艣ci膰.

Ciasto limonkowe ciasto z limonek
Spodoba艂 Ci si臋 przepis? Sprawd藕 te偶 koniecznie:
chlebek cytrynowy
Prosty szybki chlebek cytrynowy
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cze艣膰! Jestem Kasia...

...gotuj臋, piek臋 ifotogafuj臋 z pasj膮

W kuchni mog臋 przesiadywa膰 godzinami gotuj膮c, piek膮c i testuj膮c nowe pomys艂y. Uwieczniam na zdj臋ciach dania, tak by艣cie poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zosta艅cie i rozgo艣膰cie si臋 na d艂u偶ej.

SPRAWD殴 KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

艢rednia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udost臋pnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Mo偶esz za艂膮czy膰 do komentarza: zdj臋cie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilo艣ci podane s膮 wagowo (w gramach). Je艣li jednak komu艣 wygodniej jest odmierza膰 sk艂adniki 艂y偶k膮 czy szklank膮, poni偶ej podaj臋 orientacyjne ilo艣ci, kt贸re nale偶y przyj膮膰.聽

MIarki

  • 1 szklanka o pojemno艣ci 250 ml
  • 1 艂y偶ka o pojemno艣ci 15 ml
  • 1 艂y偶eczka o pojemno艣ci 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 艂y偶ka = 15g, 1 艂y偶eczka = 5g

M膭KA PSZENNA / M膭KA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 艂y偶ka = 10g, 1 艂y偶eczka = 3g

M膭KA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 艂y偶ka = 10g, 1 艂y偶eczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 艂y偶ka = 13g, 1 艂y偶eczka = 5g

艢MIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 艂y偶ka = 16g, 1 艂y偶eczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 艂y偶ka = 14g, 1 艂y偶eczka = 5g

MI脫D

  • 1 szklanka = 360g, 1 艂y偶ka = 22g, 艂y偶eczka = 7g
To wa偶ne zw艂aszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawd臋 liczy si臋 precyzja i cz臋sto nie mo偶emy zda膰 si臋 na w艂asny smak jak przy gotowaniu posi艂k贸w.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 艂y偶ka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 艂y偶ka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 艂y偶ka = 8g, 1 艂y偶eczka = 3g

WI脫RKI KOKOSOWE / MIGDA艁Y ZMIELONE / P艁ATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 艂y偶ka = 9g, 1 艂y偶eczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 艂y偶ka = 10g, 1 艂y偶eczka = 3g

偶elatyna

  • 1 艂y偶eczka = 3g

DRO呕D呕E SUSZONE

(dro偶d偶e 艣wie偶e zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 艂y偶eczka = 4g
nale艣niki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauwa偶yli艣cie moja strona zosta艂a zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zosta艂y przeniesione. Mam nadziej臋, 偶e nowy wygl膮d b臋dzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis kt贸rego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz si臋 do Newslettera i b膮d藕 na bie偶膮co z najnowszymi przepisami