Przepisy

Więcej

Szybkie ciasto limonkowe

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE

NAJPROSTSZE! Extra puchate, delikatne 🍋🍋CIASTO LIMONKOWE. Nie ma siły żeby nie wyszło, jeśli tylko porządnie ubijecie i białka i masę maślaną. Ciacho idealne do kawki. Pracy tu macie jakieś 10 min + pieczenie, więc jeszcze spokojnie zdążycie zrobić do dzisiejszej małej czarnej. Warto zachować też przepis na wypadek niezapowiedzianych gości, by w chwilę móc wyczarować pyszne ciasto limonkowe. 

UWAGA! Więcej ekspresowych ciast do przygotowania nawet w kilka minut znajdziecie w moim e-Booku „Szybkie Ciasto”. Zobacz eBook „Szybkie Ciasto”

Jeśli nie możecie dostać limonek, albo po prostu wolicie zrobić z cytrynkami vs. limonki, to nic nie stoi na przeszkodzie. Tylko wówczas użyjcie jedną dużą cytrynę w miejsce 2 limonek. Smacznego

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - SKŁADNIKI

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - WYKONANIE

Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 22×16 cm lub okrągłą o średnicy 21 cm, wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na grzanie 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Limonki dokładnie umyć, a następnie zalać wrzątkiem. Białka ubić na bardzo sztywną, błyszczącą pianę. Gdy będą już sztywne, stopniowo dodawać połowę cukru, cały czas ubijając. Odstawić.

Tymi samymi końcówkami miksera utrzeć miękkie masło z pozostałym cukrem. Gdy masa maślana będzie już jasna i mocno napuszona, dodawać po jednym żółtku. Po każdym miksować ok. 30 sekund, przed dodaniem kolejnego. Bezpośrednio do masy zetrzeć skórkę z obydwu limonek. Limonki przekroić na połówki i z 3 połówek wycisnąć do masy sok. Krótko zmiksować.

Następnie do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie krótko zmiksować. W ostatnim kroku do masy, w kilku turach dodać ubite białka. Delikatnie mieszać łyżką, tak by masa się połączyła, ale by białka za bardzo nie opadły.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać z wierzchu. Piec ok. 35-40 minut. Pod koniec pieczenia wykonać lukier. Cukier puder rozetrzeć łyżką z sokiem wyciśniętym z ostatniej limonki. Ciasto posmarować lukrem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstawić do ostudzenia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Ciasto limonkowe ciasto z limonek
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
chlebek cytrynowy
Prosty szybki chlebek cytrynowy
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami