
- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: forma 22x16 lub tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 3 października 2022
SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE
NAJPROSTSZE! Extra puchate, delikatne 🍋🍋CIASTO LIMONKOWE. Nie ma siły żeby nie wyszło, jeśli tylko porządnie ubijecie i białka i masę maślaną. Ciacho idealne do kawki. Pracy tu macie jakieś 10 min + pieczenie, więc jeszcze spokojnie zdążycie zrobić do dzisiejszej małej czarnej. Warto zachować też przepis na wypadek niezapowiedzianych gości, by w chwilę móc wyczarować pyszne ciasto limonkowe.
UWAGA! Więcej ekspresowych ciast do przygotowania nawet w kilka minut znajdziecie w moim e-Booku „Szybkie Ciasto”. Zobacz eBook „Szybkie Ciasto”
Jeśli nie możecie dostać limonek, albo po prostu wolicie zrobić z cytrynkami vs. limonki, to nic nie stoi na przeszkodzie. Tylko wówczas użyjcie jedną dużą cytrynę w miejsce 2 limonek. Smacznego
SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - SKŁADNIKI
- 2 limonki
- 3 małe jajka
- 130 g cukru drobnego
- 140 g masła
- 140 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - WYKONANIE
Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 22×16 cm lub okrągłą o średnicy 21 cm, wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na grzanie 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Limonki dokładnie umyć, a następnie zalać wrzątkiem. Białka ubić na bardzo sztywną, błyszczącą pianę. Gdy będą już sztywne, stopniowo dodawać połowę cukru, cały czas ubijając. Odstawić.
Tymi samymi końcówkami miksera utrzeć miękkie masło z pozostałym cukrem. Gdy masa maślana będzie już jasna i mocno napuszona, dodawać po jednym żółtku. Po każdym miksować ok. 30 sekund, przed dodaniem kolejnego. Bezpośrednio do masy zetrzeć skórkę z obydwu limonek. Limonki przekroić na połówki i z 3 połówek wycisnąć do masy sok. Krótko zmiksować.
Następnie do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie krótko zmiksować. W ostatnim kroku do masy, w kilku turach dodać ubite białka. Delikatnie mieszać łyżką, tak by masa się połączyła, ale by białka za bardzo nie opadły.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać z wierzchu. Piec ok. 35-40 minut. Pod koniec pieczenia wykonać lukier. Cukier puder rozetrzeć łyżką z sokiem wyciśniętym z ostatniej limonki. Ciasto posmarować lukrem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstawić do ostudzenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
