Przepisy

Wi─Öcej

Szybkie ciasto limonkowe

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE

NAJPROSTSZE! Extra puchate, delikatne ­čŹő­čŹőCIASTO LIMONKOWE. Nie ma si┼éy ┼╝eby nie wysz┼éo, je┼Ťli tylko porz─ůdnie ubijecie i bia┼éka i mas─Ö ma┼Ťlan─ů. Ciacho idealne do kawki. Pracy tu macie jakie┼Ť 10 min + pieczenie, wi─Öc jeszcze spokojnie zd─ů┼╝ycie zrobi─ç do dzisiejszej ma┼éej czarnej. Warto zachowa─ç te┼╝ przepis na wypadek niezapowiedzianych go┼Ťci, by w chwil─Ö m├│c wyczarowa─ç pyszne ciasto limonkowe.┬á

UWAGA! Wi─Öcej ekspresowych ciast do przygotowania nawet w kilka minut znajdziecie w moim e-Booku „Szybkie Ciasto”. Zobacz eBook „Szybkie Ciasto”

Je┼Ťli nie mo┼╝ecie dosta─ç limonek, albo po prostu wolicie zrobi─ç z cytrynkami vs. limonki, to nic nie stoi na przeszkodzie. Tylko w├│wczas u┼╝yjcie jedn─ů du┼╝─ů cytryn─Ö w miejsce 2 limonek. Smacznego

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - SKŁADNIKI

SZYBKIE CIASTO LIMONKOWE - WYKONANIE

Wszystkie sk┼éadniki koniecznie musz─ů by─ç w temperaturze pokojowej. Form─Ö do pieczenia o wymiarach ok. 22×16 cm lub okr─ůg┼é─ů o ┼Ťrednicy 21 cm, wy┼éo┼╝y─ç na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nastawi─ç na grzanie 180 stopni C (g├│ra – d├│┼é, bez termoobiegu).

Limonki dok┼éadnie umy─ç, a nast─Öpnie zala─ç wrz─ůtkiem. Bia┼éka ubi─ç na bardzo sztywn─ů, b┼éyszcz─ůc─ů pian─Ö. Gdy b─Öd─ů ju┼╝ sztywne, stopniowo dodawa─ç po┼éow─Ö cukru, ca┼éy czas ubijaj─ůc. Odstawi─ç.

Tymi samymi ko┼äc├│wkami miksera utrze─ç mi─Ökkie mas┼éo z pozosta┼éym cukrem. Gdy masa ma┼Ťlana b─Ödzie ju┼╝ jasna i mocno napuszona, dodawa─ç po jednym ┼╝├│┼étku. Po ka┼╝dym miksowa─ç ok. 30 sekund, przed dodaniem kolejnego. Bezpo┼Ťrednio do masy zetrze─ç sk├│rk─Ö z obydwu limonek. Limonki przekroi─ç na po┼é├│wki i z 3 po┼é├│wek wycisn─ů─ç do masy sok. Kr├│tko zmiksowa─ç.

Nast─Öpnie do masy przesia─ç m─ůk─Ö i proszek do pieczenia. Ponownie kr├│tko zmiksowa─ç. W ostatnim kroku do masy, w kilku turach doda─ç ubite bia┼éka. Delikatnie miesza─ç ┼éy┼╝k─ů, tak by masa si─Ö po┼é─ůczy┼éa, ale by bia┼éka za bardzo nie opad┼éy.

Ciasto prze┼éo┼╝y─ç do przygotowanej formy. Wyr├│wna─ç z wierzchu. Piec ok. 35-40 minut. Pod koniec pieczenia wykona─ç lukier. Cukier puder rozetrze─ç ┼éy┼╝k─ů z sokiem wyci┼Ťni─Ötym z ostatniej limonki. Ciasto posmarowa─ç lukrem zaraz po wyj─Öciu z piekarnika. Odstawi─ç do ostudzenia.

Je┼Ťli chcesz by─ç na bie┼╝─ůco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Ci─Ö serdecznie do zaobserwowania mnie na┬áFacebook┬ái/ lub na┬áInstagramie. B─Ödzie mi bardzo mi┼éo Ci─Ö ugo┼Ťci─ç.

Ciasto limonkowe ciasto z limonek
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
chlebek cytrynowy
Prosty szybki chlebek cytrynowy
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cze┼Ť─ç! Jestem Kasia...

...gotuj─Ö, piek─Ö ifotogafuj─Ö z pasj─ů

W kuchni mog─Ö przesiadywa─ç godzinami gotuj─ůc, piek─ůc i testuj─ůc nowe pomys┼éy. Uwieczniam na zdj─Öciach dania, tak by┼Ťcie poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zosta┼äcie i rozgo┼Ť─çcie si─Ö na d┼éu┼╝ej.

SPRAWD┼╣ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udost─Öpnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Mo┼╝esz za┼é─ůczy─ç do komentarza: zdj─Öcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilo┼Ťci podane s─ů wagowo (w gramach). Je┼Ťli jednak komu┼Ť wygodniej jest odmierza─ç sk┼éadniki ┼éy┼╝k─ů czy szklank─ů, poni┼╝ej podaj─Ö orientacyjne ilo┼Ťci, kt├│re nale┼╝y przyj─ů─ç.┬á

MIarki

  • 1 szklanka o pojemno┼Ťci 250 ml
  • 1 ┼éy┼╝ka o pojemno┼Ťci 15 ml
  • 1 ┼éy┼╝eczka o pojemno┼Ťci 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 ┼éy┼╝ka = 15g, 1 ┼éy┼╝eczka = 5g

M─äKA PSZENNA / M─äKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 ┼éy┼╝ka = 10g, 1 ┼éy┼╝eczka = 3g

M─äKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 ┼éy┼╝ka = 10g, 1 ┼éy┼╝eczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 ┼éy┼╝ka = 13g, 1 ┼éy┼╝eczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 ┼éy┼╝ka = 16g, 1 ┼éy┼╝eczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 ┼éy┼╝ka = 14g, 1 ┼éy┼╝eczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 ┼éy┼╝ka = 22g, ┼éy┼╝eczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 ┼éy┼╝ka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 ┼éy┼╝ka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 ┼éy┼╝ka = 8g, 1 ┼éy┼╝eczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 ┼éy┼╝ka = 9g, 1 ┼éy┼╝eczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 ┼éy┼╝ka = 10g, 1 ┼éy┼╝eczka = 3g

┼╝elatyna

  • 1 ┼éy┼╝eczka = 3g

DRO┼╗D┼╗E SUSZONE

(dro┼╝d┼╝e ┼Ťwie┼╝e zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 ┼éy┼╝eczka = 4g
nale┼Ťniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauwa┼╝yli┼Ťcie moja strona zosta┼éa zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zosta┼éy przeniesione. Mam nadziej─Ö, ┼╝e nowy wygl─ůd b─Ödzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis kt├│rego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz si─Ö do Newslettera i b─ůd┼║ na bie┼╝─ůco z najnowszymi przepisami