Przepisy

Więcej

Babka bananowa

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

BABKA BANANOWA NA OLEJU RZEPAKOWYM

Przepyszna, wilgotna babka bananowa na oleju rzepakowym. Ten przepis znacie już z najprostszego ciasta bananowego, jakie mam na blogu. Sprawdził się w tortownicy, a teraz bezbłędnie zdał egzamin upieczony w formie do babki. Na górę jeszcze prosta i całkiem efektowna dekoracja i tak oto, dosłownie w chwilę, macie wypiek idealny na wielkanocny stół.

Niezmiennie też zachęcam i polecam wymianę masła na olej w Waszych wypiekach. Bardzo dobry i rzetelny artykuł na temat używania oleju zamiast masła, znajdziecie na stronie Pokochaj Olej Rzepakowy. A tu 4 główne powody, dla których w Twojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego:

  • To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
  • Ma neutralny, bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków – nie zmieni ich smaku.  
  • Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych
  • Pragmatycznie…. to jest tańsze! Obecnie kostka masła kosztuje ok. 7-8 zł i wciąż idzie do góry. Zamieniając kostkę masła na szklankę oleju, ograniczamy, więc koszty.

Babkę zdecydowanie warto zrobić poprzedniego dnia, gdyż po kilkunastu godzinach, znacznie zyskuje na smaku! Ciasto przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej lub w lekko chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. 

Więcej pomysłów na ciasta na oleju? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Ciasto dyniowe na oleju, Łaciaty chlebek bananowy, Ciasto marchewkowe  Natomiast wszystkie wysmakowane pomysły na Wielkanoc  znajdziesz w menu OKAZJE -> WIELKANOC

BABKA BANANOWA - SKŁADNIKI

BABKA BANANOWA - PRZEPIS

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej przed szykowaniem ciasta.

Do niewielkiej miseczki przesiać wszystkie składniki suche (mąkę, sodę i sól) i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do osobnego, wysokiego pojemnika do miksowania. Dodać cukier trzcinowy i ubijać około 5 minut, aż do uzyskania bardzo jasnej, napuszonej masy. Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dość niedokładnie, zostawiając część nierozgniecionych kawałków) i dodać do masy. Krótko zmiksować. Do masy dodać wszystkie suche składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec, ciągle miksując wlewać powoli olej bezpośrednio na widełki miksera, ciągle miksując na niskich obrotach. 

Tak przygotowane ciasto przelać do lekko natłuszczonej formy na babkę (średnica 21 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec około 75 minut (aż patyczek wbity w ciasto nie będzie oblepiony surowym ciastem). Wyjąć z piekarnika. 

DEKORACJA BABKI WIELKANOCNEJ

Po  całkowitym ostudzeniu ciasta, wykonać lukier. Cukier puder wsypać do miski. Wycisnąć sok z cytryny. Utrzeć razem wypukłą częścią łyżki, aż do utrzymania płynnego lukru. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać trochę cukru pudru; jeśli za gęsty, dodać sok z cytryny. Aż do osiągnięcia idealnej, gęstej, ale płynnej konsystencji.  Lukier wyłożyć na wierzch babki, tak by lekko ściekał we wgłębieniach. 

Czekoladę rozpuścić, np. w kąpieli wodnej. Włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mniejsze i większe kółka (mogą być nieregularne), na kawałek papieru do pieczenia. Wstawić do lodówki, do stężenia czekolady. Wówczas delikatnie przenosić krążki na wierzch baby, tworząc jakby gniazdko. Udekorować czekoladowymi jajkami i drażami.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Dekoracja babki wielkanocnej gniazdo
Bananowa baba na wielkanoc
wielkanocna babka bananowa
wilgotna babka wielkanocna

Wypróbuj też koniecznie:

Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE LEMON DRIZZLE CAKE
Marcepanowa, wilgotna babka wielkanocna
MARCEPANOWA, WILGOTNA BABKA WIELKANOCNA

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami