
- Potrzebny czas: 15 minut + 75 min pieczenia
- Porcja: forma na babkę o średnicy 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 4 kwietnia 2022
BABKA BANANOWA NA OLEJU RZEPAKOWYM
Przepyszna, wilgotna babka bananowa na oleju rzepakowym. Ten przepis znacie już z najprostszego ciasta bananowego, jakie mam na blogu. Sprawdził się w tortownicy, a teraz bezbłędnie zdał egzamin upieczony w formie do babki. Na górę jeszcze prosta i całkiem efektowna dekoracja i tak oto, dosłownie w chwilę, macie wypiek idealny na wielkanocny stół.
Niezmiennie też zachęcam i polecam wymianę masła na olej w Waszych wypiekach. Bardzo dobry i rzetelny artykuł na temat używania oleju zamiast masła, znajdziecie na stronie Pokochaj Olej Rzepakowy. A tu 4 główne powody, dla których w Twojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego:
- To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
- Ma neutralny, bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków – nie zmieni ich smaku.
- Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych
- Pragmatycznie…. to jest tańsze! Obecnie kostka masła kosztuje ok. 7-8 zł i wciąż idzie do góry. Zamieniając kostkę masła na szklankę oleju, ograniczamy, więc koszty.
Babkę zdecydowanie warto zrobić poprzedniego dnia, gdyż po kilkunastu godzinach, znacznie zyskuje na smaku! Ciasto przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej lub w lekko chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce.
Więcej pomysłów na ciasta na oleju? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Ciasto dyniowe na oleju, Łaciaty chlebek bananowy, Ciasto marchewkowe Natomiast wszystkie wysmakowane pomysły na Wielkanoc znajdziesz w menu OKAZJE -> WIELKANOC
BABKA BANANOWA - SKŁADNIKI
- BABKA BANANOWA
- 350 g mąki pszennej
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 3 duże/ 4 mniejsze banany
- 180 ml oleju rzepakowego
- DEKORACJA BABKI
- 100 g cukru pudru
- 1/4 cytryny
- czekoladowe jajka, kolorowe draże
- pół tabliczki czekolady ciemnej
BABKA BANANOWA - PRZEPIS
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej przed szykowaniem ciasta.
Do niewielkiej miseczki przesiać wszystkie składniki suche (mąkę, sodę i sól) i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do osobnego, wysokiego pojemnika do miksowania. Dodać cukier trzcinowy i ubijać około 5 minut, aż do uzyskania bardzo jasnej, napuszonej masy. Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dość niedokładnie, zostawiając część nierozgniecionych kawałków) i dodać do masy. Krótko zmiksować. Do masy dodać wszystkie suche składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec, ciągle miksując wlewać powoli olej bezpośrednio na widełki miksera, ciągle miksując na niskich obrotach.
Tak przygotowane ciasto przelać do lekko natłuszczonej formy na babkę (średnica 21 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec około 75 minut (aż patyczek wbity w ciasto nie będzie oblepiony surowym ciastem). Wyjąć z piekarnika.
DEKORACJA BABKI WIELKANOCNEJ
Po całkowitym ostudzeniu ciasta, wykonać lukier. Cukier puder wsypać do miski. Wycisnąć sok z cytryny. Utrzeć razem wypukłą częścią łyżki, aż do utrzymania płynnego lukru. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać trochę cukru pudru; jeśli za gęsty, dodać sok z cytryny. Aż do osiągnięcia idealnej, gęstej, ale płynnej konsystencji. Lukier wyłożyć na wierzch babki, tak by lekko ściekał we wgłębieniach.
Czekoladę rozpuścić, np. w kąpieli wodnej. Włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mniejsze i większe kółka (mogą być nieregularne), na kawałek papieru do pieczenia. Wstawić do lodówki, do stężenia czekolady. Wówczas delikatnie przenosić krążki na wierzch baby, tworząc jakby gniazdko. Udekorować czekoladowymi jajkami i drażami.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.



